Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες – Μέρος Β΄

Συντάκτης: Flowmagazine

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο πιο υποφερτή θα γινόταν η καθημερινότητά μας αν ο καθένας μας έβαζε στο πρόγραμμα μια χειρονομία ή πρωτοβουλία για το καλό των άλλων;

Δώρισε (σ)την άγρια ελληνική πανίδα

Το επόμενο δώρο γενεθλίων ή γιορτής που θα αγοράσεις σε κάποιον δικό σου ας είναι ταυτόχρονα και ένα δώρο προς την άγρια ελληνική πανίδα. Στα e-shop ελληνικών οργανώσεων μπορείς να διαλέξεις ρούχα, κοσμήματα, διακοσμητικά ή χρηστικά αντικείμενα: στο σωματείο περίθαλψης άγριων ζώων ΑΝΙΜΑ θα βρεις φούτερ με σχέδια μπούφου, γερακίνας, σκαντζόχοιρου, κοκκινολαίμη, στον Αρκτούρο t-shirt με λύκους, σακίδια, παρεό, καπέλα, τσαντάκια με μάσκες και παραμύθια με αρκούδες, στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ μενταγιόν, λινές tote bags, παιδικά μπλουζάκια, καρφίτσες και μαγνητάκια με θαλάσσιες χελώνες. Εκτός από το ότι όλα τα αντικείμενα είναι καλοσχεδιασμένα και πρωτότυπα, με τον οβολό σου θα σώσεις −κυριολεκτικά− τη ζωή σε πραγματικούς μπούφους, γερακίνες, σκαντζόχοιρους, χελώνες, λύκους και αρκούδες της ελληνικής υπαίθρου.

 Πρόσφερε σε οργανώσεις αλληλεγγύης 

Στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, η Θάλασσα Αλληλεγγύης (Thalassa of Solidarity) οργανώνει μαθήματα ελληνικών, αγγλικών, ραπτικής και υπολογιστή σε πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους. Κανένας διαχωρισμός, καμία διάκριση. Όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται από εθελοντές και εθελόντριες. Επίσης βοηθούν νεαρούς άστεγους πρόσφυγες να βγουν στην αγορά εργασίας, να νοικιάσουν σπίτι, να βρουν τα πατήματά τους στην πόλη. Μπορείς να συνεισφέρεις οικονομικά, να αγοράσεις δημιουργίες των μαθητών, να προσφέρεις εξοπλισμό, αναλώσιμα ή απλώς τον χρόνο σου, παραδίδοντας μαθήματα. Ακόμη, αξίζει να στηρίξεις τη ΜΕΤΑδραση, μια οργάνωση που προσπαθεί (και έως έναν βαθμό καταφέρνει) να καλύψει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και στην ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Διαθέτουν γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες - Μέρος Β΄

Δώρισε τα φάρμακα που έχουν περισσέψει από κάποια αγωγή 

Σχεδόν κάθε Δήμος έχει το δικό του κοινωνικό φαρμακείο, όπου μπορείς να καταθέσεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Σίγουρα καλύτερο από το να αφήσεις τα φάρμακα να λήξουν και να πεταχτούν.

 Μάθε νοηματική

Αν έχεις στόχο να μάθεις φέτος μια καινούργια γλώσσα, σκέψου την επιλογή της ελληνικής νοηματικής. Είναι, όπως κάθε νέα γλώσσα, ένας καινούργιος κόσμος και μαζί ένα βήμα για το τέλος του αποκλεισμού των κωφών και των ατόμων με προβλήματα ακοής στη χώρα. Το Εθνικό  Ίδρυμα Κωφών προσφέρει δωρεάν μαθήματα, σε κωφά ή βαρήκοα άτομα, όπως και στους ανθρώπους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Διαφορετικά μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε ένα από τα ιδιωτικά κέντρα ελληνικής νοηματικής που υπάρχουν στην πόλη. 

Μάθε πρώτες βοήθειες

Κάθε χρόνο συμβαίνουν χιλιάδες τυχαία περιστατικά, εν δυνάμει επικίνδυνα για τη ζωή. Μια πτώση, ένα έγκαυμα, μια πνιγμονή από ξένο σώμα, μια ανακοπή είναι συμβάντα για τα οποία τα πρώτα λεπτά αντιμετώπισης είναι καθοριστικά. Μάθε πώς σώζεται μια ζωή εν μέσω καταστάσεων άμεσης ανάγκης, παρακολουθώντας μόλις λίγες ώρες μαθημάτων. Θα βρεις εκπαιδευτικά προγράμματα στο Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (samarites.gr). 

 Δημιούργησε μια δανειστική βιβλιοθήκη στο γραφείο

Μπορείς να ξεκινήσεις απλώς αφήνοντας δύο τρία βιβλία σε κάποιον πολυσύχναστο κοινόχρηστο χώρο ή σε ένα οποιοδήποτε κεντρικό σημείο, με ένα σημείωμα που θα παροτρύνει τους συναδέλφους να τα δανειστούν και, με τη σειρά τους, να εμπλουτίσουν τη συλλογή. 

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες - Μέρος Β΄

Καθάρισε το πάρκο/ παιδική χαρά της γειτονιάς σου

Μπορείς να το αναλάβεις μόνος ή με την οικογένειά σου ή να πάρεις την πρωτοβουλία να οργανώσεις μια εξόρμηση με γείτονες ή φίλους. Μπορείς να το κάνεις άπαξ ή να δεσμευτείς να επιστρέφεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν θέλεις να το επεκτείνεις σε μεγαλύτερη κλίμακα, να νιώσεις τη χαρά της συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών ή να επηρεάσεις και άλλους, γίνε μέλος σε πρωτοβουλίες όπως τα Save your hood ή Adopt a beach. Μπες στην ιστοσελίδα saveyourhood.gr ή στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο Facebook, ενημερώσου για τις περιοχές όπου οργανώνεται καθαρισμός και δήλωσε συμμετοχή ή πρότεινε εσύ περιοχή. Το Adopt a beach είναι ένα πρόγραμμα περισυλλογής απορριμμάτων σε παραλίες της Ελλάδας, ώστε να συλλέγουν δεδομένα για τη ρύπανση στις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Στήριξε ένα αδέσποτο  

Αν δεις αδέσποτα άρρωστα, χτυπημένα ή αστείρωτα, τηλεφώνησε στο τμήμα αστικής πανίδας του δήμου Αθηναίων (τηλ. 210-3239201, καθημερινά 08.00-20.00, Σαββατοκύριακο 08.00-14.00), το οποίο θα αναλάβει την περίθαλψη, τον εμβολιασμό, το τσιπάρισμα και τη στείρωσή τους. Οι ίδιες υπηρεσίες ισχύουν και για δεσποζόμενα ευπαθών ομάδων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, χαμηλού εισοδήματος κ.ά.). Στο σάιτ της δημοτικής υπηρεσίας (animalscityofathens.gr) θα βρεις πληροφορίες για τις υιοθεσίες ζώων, ενώ καταγγελίες για κακοποίηση δεσποζόμενων θα κάνεις στο τηλ. 10410 της ελληνικής αστυνομίας. Επίσης, μέσα από την εθελοντική ομάδα SCARS − Second Chance Animal Rescue Society μπορείς να αναλάβεις να δωρίσεις τη στείρωση ενός αδέσποτου ζώου, να φιλοξενήσεις ένα ζώο που ψάχνει σπίτι, κ.λπ.

Στήριξε μητέρες που έχουν ανάγκη

Ο δρόμος για τη μητρότητα και την πατρότητα δεν είναι εύκολος και το σίγουρο είναι πως μελλοντικοί και νέοι γονείς έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση, υποστήριξη και φροντίδα. Δυστυχώς ωστόσο η ισότιμη πρόσβαση στη δωρεάν υγεία δεν είναι πάντα αυτονόητη. Με εθελοντική εργασία, προσφορά μεταχειρισμένων ειδών βρεφικής ηλικίας ή οικονομική ενίσχυση μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό του οργανισμού μπορεί κανείς να ενισχύσει τη Φαιναρέτη, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από μαίες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους και καθηγητές φυσικής αγωγής. Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία βοηθάει, οργανώνει δράσεις και παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις εγκύους, στα βρέφη και στους νέους γονείς που έχουν ανάγκη.

 Δώσε ένα χέρι βοήθειας στο λεωφορείο

Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά ή στο καρότσι, άνθρωποι σε αναπηρικό αμαξίδιο ή ηλικιωμένοι με προβλήματα κινητικότητας. Μπορείς να τους δώσεις ένα χέρι βοήθειας απλώς πατώντας το κουμπί στάσης στο λεωφορείο όταν παρατηρήσεις ότι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Μπορείς ακόμα να βοηθήσεις μια μαμά να ανεβάσει ή να κατεβάσει το καρότσι με το μωρό, συνανθρώπους σου που προσπαθούν να μεταφέρουν καροτσάκια λαϊκής ή αναπήρους, που παλεύουν να μετακινηθούν με τα μέσα μεταφοράς. 

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες - Μέρος Β΄

 Πρόσφερε ρούχα και βιβλία σε νεαρά κορίτσια

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα είναι ένας κοινωνικός θεσμός με μεγάλη αντοχή στον χρόνο, αφού μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής. Προσφέρει στήριξη (στέγαση, περίθαλψη, διατροφή κ.ά.) σε κορίτσια από 5 έως 18 χρονών, τα οποία μπορείς κι εσύ, με τον τρόπο σου, να φροντίσεις, δωρίζοντας παραμύθια και βιβλία εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και ρούχα ή παπούτσια. Ειδικότερα στα ρούχα, επίλεξε όσα θα ήθελες να βλέπεις στην ντουλάπα της κόρης σου: παλτό, παντελόνια, μπλούζες, φουστάνια, αξεσουάρ, τα οποία όχι μόνο να είναι σε καλή κατάσταση, αλλά επίσης να είναι όμορφα και σύγχρονα. Τα παπούτσια, σύμφωνα με τις οδηγίες ορθοπεδικών, πρέπει να είναι ελάχιστα μεταχειρισμένα και να μην έχουν πάρει το σχήμα άλλου ποδιού.

Δημιούργησε στο σχολείο ένα ταμείο ψυχαγωγίας για παιδιά από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες 

Σε συνεννόηση με τον σύλλογο γονέων, τον σύλλογο διδασκόντων, ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους γονείς, πάρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσεις για το σύνολο των τάξεων −ή για την τάξη των παιδιών σου− ένα ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται χρήματα για να καλυφθούν τα έξοδα συμμετοχής παιδιών από οικογένειες που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε σχολικές εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, αγορά εκπαιδευτικού υλικού. 

 Κατάγγειλε τη γυναικεία κακοποίηση

Αν υπάρχει κάποια γυναίκα στον περίγυρό σου που ξέρεις ή υποπτεύεσαι ότι υφίσταται βία, τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για να λάβεις συμβουλευτική υποστήριξη. Η γραμμή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως σε ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και συγκεκριμένες μέρες και ώρες σε φαρσί, αραβικά, ρωσικά και ουκρανικά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι ειδικοί θα σε παραπέμψουν είτε σε ένα από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα για ψυχολογική/νομική υποστήριξη και βοήθεια στην εύρεση εργασίας είτε σε έναν από τους 19 ξενώνες που βρίσκονται σε απόρρητες τοποθεσίες και φυλάσσονται από σεκιούριτι. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας στο sos15900@isotita.gr .

Πήγη

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…