Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες- Α’ μέρος

Συντάκτης: Flowmagazine

Σήμερα το πρωί στον δρόμο για το γραφείο χρειάστηκε να διασχίσω μια στενή υπόγεια διάβαση. Περίπου στο μέσο της διασταυρώθηκα με ένα νεαρό κορίτσι. Λίγο πριν αναγκαστούμε και οι δύο να στριμωχτούμε για να συνεχίσουμε τον δρόμο μας, σταμάτησε, χαμογέλασε και μου έκανε νόημα να περάσω. Ίσως για την ίδια δεν ήταν σημαντικό, ίσως το κάνει καθημερινά, ίσως να μην το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Εμένα όμως αυτή η απλή, αυθόρμητη πράξη καλοσύνης μού έφτιαξε τη διάθεση. 

Η δύναμη της καλοσύνης, όμως, που όλους μάς έχει αγγίξει κάποτε, επεκτείνεται πέρα από μια απλή αλλαγή διάθεσης που μπορεί να έχει στιγμιαία επίδραση. Στη διεθνή βιβλιογραφία και αρθρογραφία επιβεβαιώνεται μέσα από έρευνες και μελέτες, τα ευρήματα των οποίων αποτελούν −εξαιρετικά ευχάριστη και ελπιδοφόρα− έκπληξη. Οι απλές πράξεις καλοσύνης καταδεικνύεται ερευνητικά ότι διαθέτουν ένα ανέλπιστο boomerang effect: επιστρέφουν, δηλαδή, σε αυτόν που τις έκανε. 

Θα υποθέσετε ότι αυτό σημαίνει πως μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, και θα έχετε δίκιο, αλλά, επιπρόσθετα, μας κάνουν υγιέστερους ανθρώπους. Όταν κάνουμε μια καλή πράξη, στον οργανισμό μας εκκρίνεται ωκυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης, η οποία μακροπρόθεσμα ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, μειώνει τις φλεγμονές, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, επιβραδύνει τη γήρανση και, φυσικά, αυξάνει την καλή διάθεση. Άνθρωποι που συμμετείχαν σε σχετικές έρευνες ανέφεραν ότι, αφότου έκαναν μια καλή πράξη, ένιωσαν να ενισχύεται το αίσθημα της ευτυχίας που ένιωθαν. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δε, έδειξε ότι η καλοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό φυσικό αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή ή χρόνιο στρες να ανακουφιστούν από κάποια από τα συμπτώματα.

Το φαινόμενο της πεταλούδας βρίσκει την εφαρμογή του και στην περίπτωση των καλών πράξεων, οι οποίες είναι… μεταδοτικές. Όταν ένας άνθρωπος δεχτεί καλοσύνη, είναι πολύ πιθανό να την ανταποδώσει ή να τη χαρίσει με τη σειρά του σε κάποιον άλλον. Και, φυσικά, οι πράξεις καλοσύνης λειτουργούν ενισχυτικά για τον κοινωνικό ιστό και τη σύνδεση που μπορούν να νιώσουν οι άνθρωποι. 

Έχοντας επιβιώσει από χρόνια κρίσης και πανδημίας, που λειτούργησαν διαλυτικά στην ανθρώπινη συνύπαρξη, δοκίμασαν την αλληλεγγύη και τη συμπόνια, επέβαλαν κοινωνική και ατομική αποστασιοποίηση, ίσως η καλοσύνη να είναι τελικά η κόλλα που θα κολλήσει ό,τι έσπασε μέσα μας, γύρω μας και μεταξύ μας.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες- Α’ μέρος

 Δώρισε τα ρούχα που δεν χρειάζεσαι 

Στην πράσινη εποχή που διανύουμε, η ανταλλαγή και η δωρεά ρουχισμού είναι, επιτέλους, κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στο Fabric Republic, η ιδέα μιας πιο βιώσιμης καταναλωτικής συμπεριφοράς βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά, με τελικό στόχο το zero waste. Ένα σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το Fabric Republic, συλλέγει ρούχα τα οποία αργότερα διανέμει σε κοινωφελείς οργανισμούς. Η ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υποδέχεται ρουχισμό σε καλή κατάσταση, επιλέγει, καθαρίζει, κατηγοριοποιεί και στη συνέχεια προωθεί τα ρούχα σε εκείνους που τα χρειάζονται. Να σημειωθεί ότι στο Fabric Republic εργάζονται και άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Στο fabricrepublic.gr θα βρείτε το πιο κοντινό σε εσάς σημείο συλλογής. 

 Γίνε εθελοντής κηπουρός στην πολυκατοικία

Η συνύπαρξη με φυτά μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική μας υγεία, διαπίστωσε μια πρόσφατη επισκόπηση σαράντα δύο σχετικών μελετών, που κατέδειξαν ότι η παρουσία φυτών σε έναν χώρο βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες και μειώνει το στρες. Η είσοδος της πολυκατοικίας είναι ο ιδανικός χώρος για να δημιουργήσεις μια γωνιά με όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου, καλωσορίζοντας συγκατοίκους και επισκέπτες. Αν υπάρχει δε και αυλή ή κήπος, μπορείς να επεκτείνεις την καλλωπιστική σου δράση σε μεγαλύτερη κλίμακα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μετατρέψεις μια γωνιά του κήπου, της αυλής 
ή ακόμα και της ταράτσας σε έναν μικρό κοινόχρηστο λαχανόκηπο ή βοτανόκηπο

 Κάνε κομπλιμέντα σε αγνώστους

Ένα τέλειο παλτό. Τα σκουλαρίκια που σου τράβηξαν την προσοχή ή τα αθλητικά που είδες σε κάποιον και σου άρεσαν. Αντί να το κρατήσεις για τον εαυτό σου, μπορείς να το πεις. Στην αρχή ίσως νιώσεις λίγο άβολα, μετά θα πάρεις φόρα! 

Μοιράσου το φαγητό σου, μείωσε τη σπατάλη

Το περίσσευμα του καθημερινού σου φαγητού, μία ή περισσότερες μερίδες που ενδεχομένως να κατέληγαν στα σκουπίδια, θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μεσημεριανό ή το δείπνο εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Η οργάνωση Μπορούμε συντονίζει καθημερινά τη δωρεά και την παραλαβή περισσότερων από 35.000 μερίδων τροφίμων από δωρητές προς 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Οδηγίες για τη διαδικασία και τους τρόπους συμμετοχής μπορείς να βρεις στο boroume.gr.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες- Α’ μέρος

 Υιοθέτησε έναν πιγκουίνο

Είναι αστείοι, γοητευτικοί και κυρίως… απειλούμενοι. Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος και ο πιγκουίνος της Αδελίας, που ζουν στην Ανταρκτική και στον Νότιο Ωκεανό, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της λαθροθηρίας. Προσφέροντας ένα ποσό στην WWF, μία φορά ή κάθε μήνα, ξεκινώντας από μερικά ευρώ, τους δίνεις μια ευκαιρία να επιζήσουν. Αντίστοιχες δωρεές μπορείς να κάνεις για τις χελώνες καρέτα καρέτα, τα δελφίνια, τα πάντα, τις πολικές αρκούδες, τις τίγρεις.

 Δώσε τη σειρά σου στο ταμείο του σούπερ μάρκετ

Αν βρεις κάποιον που κρατάει πολύ λιγότερα προϊόντα από εσένα, άφησέ τον να περάσει. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι το θεωρούν δεδομένο και σχεδόν επιβάλλονται… Κάνε πως δεν το πρόσεξες. 

 Χαμογέλασε, πες καλημέρα, πάρε τηλέφωνο για χρόνια πολλά

Πριν από μερικούς μήνες, μια φίλη έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα: να καλημερίζει καθημερινά τους ανθρώπους που συναντούσε από το σπίτι της έως τη στάση του λεωφορείου. Συχνά τον χαιρετισμό της ακολουθούσε ένα στιγμιαίο ξάφνιασμα, άλλες φορές μια υποψία ενόχλησης, πολλάκις μια διστακτική απάντηση, κάποτε μια θερμή ανταπόδοση της ευχής. Σύντομα, αυτό το τελετουργικό καθιερώθηκε και τώρα πια κάθε πρωινό, σαν μια σιωπηρή συμφωνία, οι άνθρωποι της γειτονιάς ανταλλάσσουν πρωινούς εγκάρδιους χαιρετισμούς. Αν δεν αισθάνεσαι ακόμη τόσο εξωστρεφής, χάρισε έστω ένα χαμόγελο, αλλά όχι μόνο στα πρωινά σου συναπαντήματα: μοίρασέ το σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες συναντήσεις. Κάνε τους ανθρώπους να νιώσουν ορατοί, σημαντικοί με ένα τηλεφώνημα για χρόνια πολλά στα γενέθλια ή στην ονομαστική τους εορτή − αν δεν τους έχεις συνηθίσει σε κάτι τέτοιο, ακόμα καλύτερα. 

 Γίνε από μηχανής… νταντά 

Δήλωσε διαθεσιμότητα να παραλαμβάνεις από το σχολείο τα παιδιά γονιών που δυσκολεύονται με το ωράριο. Ίσως σου έχει τύχει κι εσένα: πέντε λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για το σχόλασμα βρίσκεσαι ακόμη στον δρόμο. Το παιδί θα περιμένει στην έξοδο του σχολείου μέχρι να φτάσεις − η εικόνα σού δημιουργεί άγχος, ενοχές, θυμό. Σε αυτή τη θέση βρίσκονται καθημερινά χιλιάδες γονείς, που βλέπουν τους δείκτες του ρολογιού να κινούνται αδυσώπητα ενώ οι ίδιοι είναι κολλημένοι στην κίνηση. Αν το ωράριό σου το επιτρέπει, προσφέρσου να παραλαμβάνεις τα παιδιά γονιών που γνωρίζεις ότι δυσκολεύονται με το ωράριο του σχολείου. Μπορείς δε να δημιουργήσεις ένα κυκλικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και άλλους γονείς και θα λειτουργεί και ως ομάδα έκτακτης ανάγκης, που θα εξασφαλίζει ότι, αν χρειαστεί, πάντα κάποιος θα ανταποκριθεί σε ένα επείγον αίτημα.

Ποια καλή πράξη θα κάνετε σήμερα; 30 ιδέες- Α’ μέρος

Βοήθησε τους ανήμπορους ανθρώπους της πολυκατοικίας/γειτονιάς 

Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, αναπηρία ή ψυχική νόσο. Υπάρχει κάποιος στη γειτονιά σου; Μήπως στην πολυκατοικία σου;  Έχεις αναρωτηθεί πώς προμηθεύεται τα ψώνια του, πώς ετοιμάζει τα γεύματά του, πώς φροντίζει το σπίτι του; Αφιέρωσε λίγα λεπτά την ημέρα ή κάποια ώρα την εβδομάδα για να του ετοιμάσεις ένα φαγητό, ανάλαβε να κατεβάσεις τα σκουπίδια του ή να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας. 

Αγόρασε τη Σχεδία, συνομίλησε με τους πωλητές

Οι άνθρωποι με το κόκκινο γιλέκο μπήκαν στη ζωή μας πριν από μία δεκαετία, μαζί με το πρώτο ελληνικό περιοδικό δρόμου, τη Σχεδία. Σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, σε πλατείες και κεντρικά σημεία συνάντησης σε όλη την πόλη, άνθρωποι που έχουν ζήσει τον εφιάλτη της αστεγίας παλεύουν με όχημα τη Σχεδία να εξασφαλίσουν το εισόδημα που θα τους εξασφαλίσει μια στέγη. Ήδη περισσότεροι από 50 πρώην άστεγοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν δική τους κατοικία μέσα από την εργασία τους, ενώ πάνω από 150 βρήκαν δουλειά μέσω της Σχεδίας. Όταν αγοράσεις το αντίτυπό σου, μην παραλείψεις να μιλήσεις για λίγο μαζί τους· περισσότερο από τα χρήματα, αξία έχει για τους ανθρώπους που έζησαν για χρόνια αόρατοι, αν και εκτεθειμένοι σε δημόσια θέα, η επαφή και η ορατότητά τους. 

 Υιοθέτησε σελίδες ακουστικών βιβλίων για τυφλούς 

Σε μια συζήτηση της Αργυρώς Σπυριδάκη με τον φίλο της Θοδωρή Τσάτσο, εκ γενετής τυφλό, ήρθε στην προσοχή της ότι δεν υπάρχουν αρκετά βιβλία σε προσβάσιμη μορφή για άτομα με αναπηρία όρασης. Έτσι γεννήθηκε το Διαβάζω για τους Άλλους, που μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 ακουστικά βιβλία, λογοτεχνικά ή πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μπορείς να βοηθήσεις σε αυτή την προσπάθεια αναλαμβάνοντας τα έξοδα ηχογράφησης για όσες σελίδες έχεις τη δυνατότητα (η κάθε σελίδα κοστίζει 12,50 €) και να συμβάλεις στη λύση ενός σοβαρού προβλήματος: της μη ισότιμης πρόσβασης όλων στη γνώση, στη μάθηση και στα βιβλία.

 Μπορείς να είσαι Άγιος Βασίλης κάθε μέρα του χρόνου

Άφησε ένα πακέτο με κουλουράκια σε κάποιον συνάδελφο στο γραφείο ή κέρασε όλους ένα σπιτικό γλυκό, δώσε ένα λουλούδι μια τυχαία μέρα σε έναν φίλο, στείλε μια χειρόγραφη κάρτα ή ένα δώρο σε έναν αγαπημένο που ζει μακριά, αγόρασε ένα ζεστό ή δροσερό ρόφημα για έναν άγνωστο που εργάζεται σε εξωτερικό χώρο. 

 Γίνε εθελοντής φίλος με έναν ηλικιωμένο 

Κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Κάνε στον εαυτό σου και σε έναν ηλικιωμένο το δώρο της φιλίας και γίνε εθελοντής στο πρόγραμμα Φιλία σε κάθε ηλικία. Θα επικοινωνείς μέσω τηλεφώνου (ή από κοντά, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν), με σκοπό μόνο την ανθρώπινη επαφή. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια συγκεκριμένη εξειδίκευση, μόνο τη διάθεση για μια νέα φιλία, για προσφορά, για επικοινωνία. Θα κερδίσεις λίγη από την πολύτιμη εμπειρία που έχει να μοιραστεί ένας άνθρωπος της τρίτης ηλικίας, καθώς και την ικανοποίηση ότι φώτισες τη μέρα ενός ανθρώπου που το είχε ανάγκη.

Γύρισε έναν φίλο στο σπίτι του με το αμάξι, ακόμα κι αν δεν είναι στον δρόμο σου

Στην επαρχία είναι σχεδόν αυτονόητο. Στην Αθήνα όχι και τόσο, λόγω μεγάλων αποστάσεων. Όπως και να ’χει, το να γλιτώσεις κάποιον από την ταλαιπωρία του λεωφορείου ή το κόστος του ταξί είναι μια πράξη γενναιοδωρίας που δεν θα περάσει απαρατήρητη και θα δώσει χαρά και σ’ εσένα. 

Φρόντισε το κατοικίδιο ενός φίλου όσο θα λείπει για διακοπές 

Προθυμοποιήσου, επίσης, να ποτίσεις τα λουλούδια του. Πρόσεξε μόνο μην μπεις στον πειρασμό να ανοίξεις συρτάρια και ντουλάπια.

 Δώρισε τα μαλλιά σου σε γυναίκες με καρκίνο

Αν έχεις μακριά μαλλιά, χωρίς χημική επεξεργασία (βαφή, ισιωτική, περμανάντ, ντεκαπάζ) και με πολύ χαμηλό ποσοστό (περίπου 5%) άσπρων τριχών, μπορείς να απευθυνθείς σε οποιοδήποτε κομμωτήριο, να κόψεις τα μαλλιά σου αφού τα έχεις δέσει με ένα λαστιχάκι για να συγκρατούνται (το αποτέλεσμα θα πρέπει να φτάνει πάνω από 20 εκ.). Φύλαξέ τα σε ένα οποιοδήποτε σακουλάκι τροφίμων. Στη συνέχεια, μπες στο almazois.gr και ακολούθησε τις πολύ απλές οδηγίες για να κάνεις ένα πολύτιμο δώρο σε μια γυναίκα που έχει χάσει τα μαλλιά της από τις χημειοθεραπείες.

Δώσε χρήματα στους μουσικούς του δρόμου

Οι street performers δεν είναι ζητιάνοι, αλλά άνθρωποι που καταθέτουν την ψυχή τους και τον εαυτό τους. Οκέι, κάποιοι μπορεί να μην είναι του γούστου σου, κάποιοι μπορεί ακόμα και να σε εκνευρίζουν. Όμως, αν πράγματι σου αρέσει αυτό που ακούς και βλέπεις, μην αρκεστείς στο χειροκρότημα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…