Ποια η σημασία των σωστών παπουτσιών στην προπόνηση μου;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η επιλογή καλών αθλητικών παπουτσιών μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Εντούτοις ο ορθή απόφαση μπορεί να προσφέρει πολλά στην προπόνηση.

Τα παπούτσια που φοράμε κατά την προπόνηση επηρεάζουν σημαντικά την επίδοση, την άνεση και την ασφάλεια μας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους τα σωστά παπούτσια είναι ουσιώδης στην προπόνησή μας:

Υποστήριξη και αντοχή

Τα κατάλληλα παπούτσια προσφέρουν στήριξη στα πόδια και τους αστραγάλους κατά την άσκηση. Με τη σωστή επιλογή παπουτσιών, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμών, όπως διαστρέμματα και να βελτιώσεις τη σταθερότητα στις κινήσεις σου.

Όταν φοράτε το παπούτσι, πρέπει να νιώθετε σταθεροί και σίγουροι στις κινήσεις σας. Δεν πρέπει να υπάρχει κενός χώρος στο παπούτσι ή να “γλιστράτε” ενώ κινείστε. Επιπλέον, η σόλα του παπουτσιού πρέπει να είναι επαρκώς ανθεκτική και να προσφέρει προστασία από την υγρασία και τις ανωμαλίες του εδάφους.

Απορρόφηση κραδασμών

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα σωστά παπούτσια μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς και τις πιέσεις που ασκούνται στους μύες και τις αρθρώσεις. Αυτό βοηθά στη μείωση της κούρασης και των τραυματισμών.

poia_h_shmasia_twn_swstwn_papoytsiwn_sthn_proponish_mou

Εάν έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε το παπούτσι σε διαφορετικές επιφάνειες (σκληρό, μαλακό έδαφος), μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε και πώς αντιδρά το παπούτσι σε κάθε επιφάνεια.

Εξατομίκευση στις ανάγκες σου

Κάθε άσκηση απαιτεί διαφορετική υποστήριξη. Τα παπούτσια προπόνησης είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν ειδική υποστήριξη σε κάθε είδος άσκησης, είτε πρόκειται για τρέξιμο, γυμναστική με βάρη ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Αν θέλετε να επιλέξετε για παράδειγμα ένα παπούτσι για τρέξιμο πρέπει να προσέχετε να είναι ελαφρύ (ώστε να μην κουράζει τα πόδια σας) αλλά με καλή σόλα και να εφάπτεται καλά στην καμάρα του ποδιού σας. Αντίθετα ένα παπούτσι για μπάσκετ πρέπει να είναι ποιο βαρύ και στιβαρό, να προστατεύει περισσότερο τον αστράγαλό σας και να διαθέτει καλή σόλα.

Έμφαση στην απόδοση

Αφού χρησιμοποιούμε τα ίδια παπούτσια για κάθε προπόνηση, το υλικό μπορεί να φθείρεται. Η αντικατάσταση των παπουτσιών σε τακτά  χρονικά διαστήματα εξασφαλίζει ότι τα πόδια σου έχουν τη σωστή υποστήριξη.

Πως καταλαβαίνω ότι δεν φοράω το σωστό παπούτσι;

Όταν δε φοράτε το κατάλληλο παπούτσι για την άσκησή σας, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι κάτι δεν είναι σωστό:

Πόνος στο πέλμα ή τους αστράγαλους: Εάν αισθάνεστε πόνο στο πέλμα ή τον αστράγαλο κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, αυτό μπορεί να δείχνει ότι το παπούτσι δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη.

Πόνος στα γόνατα ή τις αρθρώσεις: Ένα λάθος παπούτσι μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, κυρίως στα γόνατα, λόγω ανεπαρκούς απορρόφησης των κραδασμών ή λανθασμένης στήριξης. Ειδικά αν η προπόνηση περιλαμβάνει τρέξιμο ή καθίσματα που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας τότε είναι πιθανόν αν αισθανθείτε πόνο λόγω του παπαουτσιού.

poia_h_shmasia_twn_swstwn_papoytsiwn_sthn_proponish_mou

Πόνος στη μέση ή την πλάτη: Εάν το παπούτσι σας δεν παρέχει την κατάλληλη στήριξη και ευστάθεια, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη ή τη μέση λόγω ανισορροπίας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τραυματισμοί: Αν παρατηρήσετε συχνούς τραυματισμούς, όπως διαστρέμματα ή τραυματισμούς των μυών, αυτό μπορεί να οφείλεται σε λάθος παπούτσια που δεν παρέχουν την απαραίτητη στήριξη και προστασία.

Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να δίνετε προσοχή στα σημάδια που σας δείχνουν αν τα παπούτσια σας είναι κατάλληλα για την άσκησή σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε συμβουλές από ειδικό στον τομέα της αθλητικής ιατρικής ή ενός ειδικού ορθοπεδικού ο οποίος θα σας υποδείξει τα σωστά παπούτσια για τον τύπο άσκησής σας.

Καθώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες, η επιλογή των παπουτσιών είναι προσωπική. Τα σωστά προπονητικά παπούτσια μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ μιας ασφαλούς και μιας επικίνδυνης προπόνησης. Συνεπώς, επιλέγοντας το σωστό ζευγάρι παπουτσιών, επενδύεις στην υγεία και την απόδοσή σου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.