Ποια εποχή είναι η καλύτερη για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα;

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ίσως η καλύτερη εποχή του χρόνου για να βγάλετε με επιτυχία ρομαντικές φωτογραφίες δύσης και ανατολής του ηλίου είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για ποιο λόγο, λοιπόν, οι χειμερινοί μήνες προσφέρουν το κατάλληλο σκηνικό;

Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος δημιουργούνται σύμφωνα με τον τρόπο που το φως εισέρχεται και ταξιδεύει μέσω της ατμόσφαιρας. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration/ NOAA) τονίζει ότι η σκόνη και η ρύπανση σωματιδίων στον αέρα διασκορπίζει το φως με αποτέλεσμα να μειώνεται η ένταση των χρωμάτων κατά την ανατολή και δύση του ηλίου. Έτσι, όταν το τοπίο είναι θολό έξω, τα χρώματα του ηλίου είναι πιο συγκρατημένα. Όταν ο αέρας είναι καθαρός, οι ώρες του λυκόφωτος προσφέρουν ολοένα και πιο ζωντανά χρώματα.

Η NOAA επισημαίνει: «Επειδή η κυκλοφορία του αέρα είναι πιο αργή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και επειδή οι φωτοχημικές αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν στον σχηματισμό της αιθαλομίχλης και η ομίχλη προχωρά πιο γρήγορα εκείνη την εποχή του έτους, αργά το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι οι πιο δημοφιλείς στιγμές για την ανατολή του ηλίου και του ηλιοβασιλέματος».

Η κλιματική αλλαγή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι έρημοι και οι τροπικές περιοχές είναι γνωστές για τις αποχρώσεις του λυκόφωτος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις περιοχές αυτές είναι συγκριτικά ελάχιστη.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…