Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά κόκαλα. Είναι επίσης σημαντικό για τη σύσπαση των μυών, ενώ επιτρέπει την πήξη του αίματος.

Τι προσφέρει το ασβέστιο στον ανθρώπινο οργανισμό;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το ασβέστιο αλλά και οι βιταμίνες D και Κ2 βοηθούν στη διατήρηση υγειών οστών και δοντιών. Πιο συγκεκριμένα ειδικά το ασβέστιο:

  • βοηθά στο σχηματισμό οστών και δοντιών
  • διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση των μυών
  • βοηθά στη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων από το μυαλό στο σώμα και αντίστροφα
  • παίζει ρόλο στη διαστολή και συστολή των φλεβών
  • απελευθερώνει ορμόνες και ένζυμα που εμπλέκονται σε πολλές και διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα
  • βοηθά να διατηρηθεί η σωματική δύναμη

Συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Κούραση

Η κούραση είναι περίπλοκη υπόθεση, από την άποψη ότι είναι πολύ γενικός όρος, και μπορούν να την επιδεινώσουν ή και να την προκαλούν άλλα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Κακή στοματική υγεία

Τα δόντια μας δεν είναι οστά, αλλά είναι συνδεδεμένα με τα οστά μας. Αν το σώμα αφαιρεί ασβέστιο από τα οστά μας για να καλύψει τις ανάγκες του, αυτό κάποια στιγμή θα αρχίσει να επηρεάζει την υγεία των δοντιών. Θα τα κάνει πιο επιρρεπή στην τερηδόνα και τη χαλάρωση, ακόμα και στην περιοδοντική νόσο.

Μυϊκοί πόνοι και σπασμοί

Όπως είπαμε, το ασβέστιο επιτελεί και άλλους ρόλους στον οργανισμό πέρα από ότι σχετίζεται με τα οστά μας. Για παράδειγμα, βοηθά τους μυς μας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Συνεπώς η πτώση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα θα κάνει τους μυς μας πιο αδύναμους. Αυτό αυξάνει και την πιθανότητα για κράμπες και πόνους.

Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου

Προβλήματα στην εγκεφαλική λειτουργία

Αν δεν υπάρχει αρκετό ασβέστιο στα κύτταρα του εγκεφάλου μας, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζαλάδα και σύγχυση. Υπάρχουν στοιχεία που έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. 

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης, μπορεί να εμφανιστεί καρδιακή αρρυθμία, μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται να ρυθμιστεί άμεσα. Τα καλά νέα είναι ότι η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν φοβάστε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, για να οργανώσετε μαζί ένα πλάνο δράσης.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.