Ποια είναι τα οφέλη των σμέουρων;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τα σμέουρα είναι μούρα με αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούσαν ανέκαθεν μέρος της υγιεινής διατροφής, καθώς προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες που δημιουργούνται από το οξειδωτικό στρες. Τα σμέουρα είναι ένα παράδειγμα αυτού του είδους τροφίμων, καθώς παρέχουν αντιοξειδωτικά. Πραγματικά, υπάρχουν πολλά οφέλη από τα σμέουρα.

Τα σμέουρα, εκτός του ότι είναι δημοφιλή από αισθητική άποψη, θεωρούνται επίσης λειτουργικά τρόφιμα ή διατροφολογικά προϊόντα. Περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Διατροφικά στοιχεία

Τα σμέουρα μπορούν να συμπεριληφθούν σε δίαιτες απώλειας βάρους, δεδομένου ότι μια κανονική μερίδα παρέχει μόνο 75 θερμίδες. Η ενέργεια στα σμέουρα προέρχεται από φρουκτόζη και γλυκόζη, οι οποίες απορροφώνται πολύ γρήγορα.

Η αξία του καλίου είναι παρόμοια με εκείνη του χυμού λεμονιού, του μάνγκο σε φέτες και του πεπονιού. Το κάλιο βοηθά στη μυϊκή σύσπαση και στον καρδιακό ρυθμό.

Τα σμέουρα έχουν περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μεγαλύτερη από άλλα φρούτα. Καταναλώνονται ολόκληρα, γεγονός που εξυπηρετεί στην αξιοποίηση των διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών τους και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μέτριες τιμές, γι' αυτό συνιστάται η κατανάλωσή τους φρέσκα για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Αν πρόκειται να ετοιμάσετε χυμό βατόμουρου, φροντίστε να το κάνετε γρήγορα, ώστε να μην οξειδωθεί η βιταμίνη C.

Τα οφέλη των σμέουρων

Είναι σαφές ότι τα περισσότερα από τα οφέλη των σμέουρων οφείλονται στην παρουσία αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό όταν καταναλώνονται.

1. Μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα εντερικά προβλήματα

Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες συνδέεται με εντερικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα. Επιπλέον, όταν οι φυτικές ίνες δεν είναι αρκετές στη διατροφή, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ένα φλιτζάνι φρέσκα σμέουρα, παρά το μικρό τους μέγεθος, μπορεί να προσφέρει έως και 8 γραμμάρια φυτικών ινών. Τα σμέουρα είναι το μούρο με τις περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με άλλα, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα μύρτιλα.

Όταν τρώτε την απαιτούμενη ποσότητα φυτικών ινών μειώνετε τη χοληστερόλη, ελέγχετε το σάκχαρο στο αίμα, προάγετε την κίνηση του εντέρου και σας κρατάτε χορτάτους. Ορισμένοι τύποι φυτικών ινών δρουν ως τροφή για τα βακτήρια του εντέρου.

Ποια είναι τα οφέλη των σμέουρων;

2. Μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες

Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που σχηματίζονται από βιολογικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι πολύ αντιδραστικές, οπότε οξειδώνουν και καταστρέφουν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους. Αυτό το αποτέλεσμα οδηγεί σε εκφυλιστικές ασθένειες και γήρανση. Για να ζήσετε μια πιο υγιή ζωή, είναι απαραίτητη η ισορροπία μεταξύ του σχηματισμού ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών που μπορούν να τις εξουδετερώσουν.

Όσο πιο σκούρο είναι το βατόμουρο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία ανθοκυανών και κυανιδινών με αντιοξειδωτική ικανότητα. Αναφέρεται αντιοξειδωτική αξία 3,5 φορές υψηλότερη από τη βιταμίνη Ε. Για να μην αναφέρουμε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει επίσης αυτές τις ιδιότητες.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Όταν οι τιμές της LDL ή κακής χοληστερόλης αυξάνονται στο αίμα, γίνεται παράγοντας κινδύνου για την καρδιά. Οι φαινολικές ενώσεις στα σμέουρα και σε άλλα μούρα μπορεί να προστατεύουν την καρδιά αναστέλλοντας την οξείδωση της LDL.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι ανθοκυανίνες καταστέλλουν μια πρωτεΐνη γνωστή ως MCP-1. Αυτή η πρωτεΐνη προκαλεί το σχηματισμό λιπιδικών πλακών στα αρτηριακά τοιχώματα.

4. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών καταστάσεων

Η κατανάλωση μερικών νόστιμων και ζουμερών σμέουρων διαφόρων χρωμάτων μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη της έλλειψης μνήμης, που είναι κοινή κατά τη γήρανση. Από το Human Nutrition Research Center on Aging, διαδόθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά στα μούρα, όπως τα σμέουρα, μπορούν να αποτρέψουν τη διαταραχή στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Επιπλέον, αυτά τα φρούτα συμβάλλουν επίσης στη μείωση της φλεγμονής του εγκεφάλου που προκαλείται από κινητικά προβλήματα που είναι τυπικά της γήρανσης και των γνωστικών λειτουργιών. Μια μελέτη σε αρουραίους αποκάλυψε ότι οι ανθοκυανίνες είναι ευεργετικές στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

5. Μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα

Οι δίαιτες με υψηλή γλυκαιμική απόκριση μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι πολυφαινόλες μπορεί να βελτιώσουν αυτές τις αντιδράσεις και να διατηρήσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Το British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τρώγοντας σμέουρα και άλλα μούρα μαζί με ψωμί, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Σε παχύσαρκα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν επίσης διεξαχθεί δοκιμές. Για 6 εβδομάδες, έπιναν ένα smoothie με μοβ μούρα 2 φορές την ημέρα. Διαπιστώθηκε βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

6. Είναι αντιφλεγμονώδη

Η φλεγμονή είναι ένα σημάδι της άμυνας του οργανισμού ενάντια στη μόλυνση ή τον τραυματισμό. Ευτυχώς, τα μούρα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η χρόνια φλεγμονή είναι πρόδρομος του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων.

Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις, ιδίως οι ανθοκυανίνες, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σε ζώα και ανθρώπους. Αυτή η αντιφλεγμονώδης δύναμη των μούρων είναι αποτελεσματική τόσο σε άτομα με φυσιολογικό βάρος όσο και σε άτομα με παχυσαρκία και υπέρβαρα. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη.

7. Τα σμέουρα θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για το δέρμα

Οι ελεύθερες ρίζες τείνουν να προκαλούν βλάβες στο δέρμα που επιταχύνουν τη γήρανση. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα σμέουρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ρυτίδων.

Εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές σε ζώα δείχνουν ότι το ελλαγικό οξύ στα μούρα είναι το κύριο αντιοξειδωτικό για το δέρμα. Λειτουργεί ως αναστολέας των ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο.

Ξέρετε τι είναι το κολλαγόνο; Είναι μια πρωτεΐνη που δίνει δομή στο δέρμα και του επιτρέπει να τεντώνεται και να παραμένει σφριγηλό. Εάν το κολλαγόνο υποστεί βλάβη, τότε εμφανίζονται οι ρυτίδες.

8. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από το 20% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί με μια διατροφή που περιέχει 400 έως 800 γραμμάρια διαφόρων λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Οι φυτοχημικές ουσίες στα μούρα, όπως τα σμέουρα, μπορούν να διαμορφώσουν την έναρξη, την προώθηση και την εξέλιξη του καρκίνου.

Ορισμένοι ερευνητές του καρκίνου έχουν ασχοληθεί με τις ανθοκυανίνες, τη ρεσβερατρόλη και το ελλαγικό οξύ. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα φυτοχημικά προκαλούν αντιοξείδωση, αποτοξίνωση, κυτταρικό θάνατο και αντιπολλαπλασιασμό των κακοήθων κυττάρων σε πειραματόζωα.

Παρά τα αποτελέσματα αυτά, η επιστήμη εξακολουθεί να μην έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ορισμένες δοκιμές σε ζώα δεν μπορούν να εξαχθούν με ασφάλεια στον άνθρωπο και άλλες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς μπορεί να είναι αντιφατικές.

Πηγή

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.