Ποια είναι τα «μυστικά» για να επικεντρώνεσαι στους στόχους σου;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το πρώτο μισό της υλοποίησης ενός στόχου είναι η έναρξη και ο ενθουσιασμός που χρειάζεται για να ξεκινήσετε.Το δεύτερο μισό όμως, είναι να κρατήσετε τον εαυτό σας κινητοποιημένο όταν δεν θα αισθάνεστε τον ίδιο ενθουσιασμό όπως όταν ήσασταν στην αρχή.

Απλά ξεκινήστε 

Υπάρχουν κάποιες μέρες, όπου δεν αισθάνεστε ότι έχετε διάθεση ούτε να βγείτε από την πόρτα του σπιτιού σας για τρέξιμο, ούτε να ασχοληθείτε με τις ντουλάπες του σπιτιού ή ό,τι άλλο έχετε να κάνετε. Λοιπόν, αντί να σκεφτόσαστε το πόσο δύσκολο είναι, και πόσο χρόνο θα πάρει, πείτε απλά στον εαυτό σας ότι  πρέπει να ξεκινήσετε. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από τυχόν ροπή στην αναβλητικότητα. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Ακεραιότητα στον λόγο σας 

Αν έχετε δεσμευτεί δημοσίως, κρατήστε την ακεραιότητα του λόγου σας απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που σας εμπιστεύεται. Δεσμευτείτε να αναφέρετε την πρόοδό σας καθημερινά, ή κάτι αντίστοιχο που αφορά τη δέσμευσή σας και μείνετε σταθεροί στη δέσμευσή σας. Αυτή η υπευθυνότητα θα σας βοηθήσει να θέλετε να γίνουν όλα καλά, γιατί δεν θέλετε να αναφέρετε ότι έχετε αποτύχει.

Μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές 

Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες κινητοποίησης και θα σας βοηθήσει να την εξασκείτε καθημερινά. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να παρακολουθείτε τις σκέψεις σας, και να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις. Για αρχή, απλά περάστε λίγες μέρες να παρακολουθείτε την κάθε αρνητική σκέψη που φέρνει αυτή η φωνούλα μέσα στο κεφάλι σας. Στη συνέχεια, μετά από μερικές ημέρες, προσπαθήστε να αντικαθιστάτε κάθε φορά την αρνητική, απαισιόδοξη σκέψη σε θετική.

Βρείτε τα οφέλη 

Η σκέψη για το πόσο δύσκολο είναι κάτι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως, αντί να σκέφτεστε πόσο δύσκολο είναι κάτι, σκεφτείτε τι θα «κερδίσετε» και πώς θα ωφεληθείτε από αυτό. Σκεπτόμενοι τα οφέλη από κάτι που κάνουμε, αποκτούμε ισχυρό κίνητρο και ενεργοποιούμαστε περισσότερο.

Ενθουσιαστείτε 

Σκεφτείτε γιατί χάσατε τον ενθουσιασμό σας και μετά σκεφτείτε γιατί ήσασταν ενθουσιασμένοι στην αρχή. Μπορείτε να κερδίσετε πίσω αυτόν τον ενθουσιασμό; Τι σας έκανε να θέλετε να πετύχετε κάποιον στόχο; Τι σας έκανε να είστε παθιασμένοι με αυτόν; Προσπαθήστε να ανοικοδομήσετε αυτόν τον ενθουσιασμό, να  επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και αυξήστε την ενέργειά σας.

Διαβάστε 

Όταν χάνουμε το κίνητρό μας, μπορούμε να διαβάζουμε ένα γνωμικό, ένα άρθρο ή ένα βιβλίο παρακίνησης σχετικά με τον στόχο μας. Μπορεί να μας εμπνεύσει και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον μας. Για κάποιο λόγο, η ανάγνωση του ίδιου του στόχου βοηθά, παρακινεί και επικεντρώνει την ενέργεια που δίνουμε στο στόχο μας. Έτσι, το να διαβάζετε το στόχο σας κάθε μέρα είναι σημαντικό, ειδικά όταν δεν αισθάνεστε κινητοποιημένοι.

Βρείτε φίλους με ίδιους στόχους

Μερικές φορές, το να παραμείνεις κινητοποιημένος από μόνος σου, είναι δύσκολο. Βρείτε κάποιον με παρόμοιους στόχους και εξετάστε αν θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί σας. Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας, έναν συγγενή ή τον καλύτερο φίλο σας στους στόχους που μπορεί να έχετε να υλοποιήσετε. Δεν είναι ανάγκη οι στόχοι να είναι κοινοί. Αυτό που χρειάζεται είναι να παρακινεί και ενθαρρύνει ο ένας τον άλλον για να πετύχει τον στόχο του. Μια εναλλακτική είναι να γίνετε μέλος μιας ομάδας που έχει τον ίδιο στόχο με εσάς και μέσα από την δυναμική της ομάδας να κινητοποιείστε. 

Επενδύστε στις επιτυχίες σας 

Κάθε μικρό βήμα στην πορεία σας είναι μια επιτυχία.  Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για το γεγονός ότι έχετε ήδη αρχίσει να υλοποιείτε τον στόχο σα. Επιβραβεύστε κάθε μικρή στιγμή-ορόσημο στην πορεία αυτή. Στη συνέχεια, πάρτε αυτό το συναίσθημα επιτυχίας και αναπτύξτε το με άλλο ένα μικρό βήμα. Με κάθε νέο βήμα, θα νιώθετε ακόμα πιο επιτυχημένοι. Κάντε κάθε βήμα πολύ, πολύ μικρό, και δεν θα αποτύχει ποτέ. Μετά από λίγο καιρό, τα μικρά βήματα που θα προσθέτετε συνεχώς θα αποτελούν μια μεγάλη πρόοδο και μια μεγάλη επιτυχία.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.