Ποιά είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματα για έναν επιχειρηματία

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Ένας επιχειρηματίας που παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει. Όπως βλέπουμε, κάποια ελαττώματα οφείλονται σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας και άλλα σε έλλειψη γνώσης ή ικανοτήτων. Ως προς τη δεύτερη κατηγορία η λύση είναι πιο απλή και ονομάζεται εκπαίδευση. Για ό,τι του λείπει σε επίπεδο γνώσης ή ικανοτήτων, ο επιχειρηματίας μπορεί να εκπαιδευτεί για να το καλύψει. Όποιο ελάττωμα όμως οφείλεται σε εγγενές χαρακτηριστικό του επιχειρηματία, θα πρέπει να παλέψει με τον εαυτό του ουσιαστικά για να το καταπολεμήσει. Αν μάλιστα αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ισχυρό μέσα του, τότε η μάχη μπορεί να είναι άνιση. Το ποιος θα νικήσει; Η ιστορία θα δείξει…

Έλλειψη Οράματος

Με τον όρο αυτό εννοείται όλος ο σχεδιασμός για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Επομένως  είναι αδύνατον να επιτύχει χωρίς στόχο και γνώση της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

–   Έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων

Αν δεν μπορεί να είναι αρχηγός της ομάδας που θα δημιουργήσει για να διοικήσει την επιχείρησή του είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να πείσει κανένα συνεργάτη του ή υπάλληλό του για το αξιόλογο του επιχειρήματος του

–  Μη ανάληψη ρίσκου

Για να πετύχει πρέπει να ρισκάρει. Να πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα και να ακολουθεί το ένστικτό του χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους, αλλά επίσης χωρίς αυτοί οι κίνδυνοι να αποτελούν εμπόδιο για την εφαρμογή του εκάστοτε σχεδίου του.

Έλλειψη ικανότητας σωστής επιλογής συνεργατών

Απαραίτητο κομμάτι στην επιτυχία είναι η δυνατότητα να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες και να μπορεί να διαχειρίζεται με ευστοχία τις όποιες τριβές η συγκρούσεις που πιθανόν να ανακύψουν.

-Να μην παρακολουθεί τις εξελίξεις 

Σε ένα κόσμο που αλλάζει κάθε δευτερόλεπτο, ένας επιχειρηματίας που δεν καταφέρνει να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα της εποχής  του  και τι εξελίξεις αυτό θα φέρει, είναι σίγουρο πως δεν θα μπορέσει να έχει ενεργό και θετική δράση αλλά θα μείνει απλός παρατηρητής, με μοναδικό αποτέλεσμα να συντριβεί κάθε σχέδιο και κάθε απόπειρά του.

-Να μην πιστεύει στον εαυτό του

Ανασφάλειες δεν χωρούν, καθώς και οποιοσδήποτε δισταγμός για τα βήματα που πρέπει να γίνουν θα οδηγήσει σε χάσιμο χρόνου, αναποφασιστικότητα που συχνά ισούται με χάσιμο ευκαιριών. Αν δεν έχει  πίστη στις ικανότητές του του και στον εαυτό του δεν θα καταφέρει να  ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει.

-Να μην έχει τον έλεγχο των καταστάσεων 

Ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να δώσει την λύση πριν πάρει διαστάσεις που δεν θα υπάρχει δυνατότητα να οριοθετηθούν.

-Να μην λέει όχι 

Ένας καλός επιχειρηματίας πρέπει να ξέρει να λέει όχι όταν πρέπει και εκεί που πρέπει,  καθώς η έλλειψη ορίων είναι δυνατό να δυναμιτίσει κάθε επίτευγμα και κάθε επιτυχημένο μεχρι τότε σχέδιο.

Αυτά αποτελούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία που πιθανότατα θα τον απομακρύνουν από την επιτυχία και την επίτευξη των στόχων του και θα τον εμποδίσουν να σταθεί και να δημιουργήσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr