Ποια είναι τα είδη της γείωσης και πού μας ωφελεί το καθένα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος.

Στην πράξη, η γείωση είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

  • Μια σωματική σύνδεση με τη γη από κάτω μας
  • Μια στροφή στην πνευματική εστίαση, επιτρέποντάς μας να επικεντρωθούμε στις σκέψεις που θέλουμε.
  • Ο νους και το σώμα μας έρχονται στο εδώ και τώρα.

Η γείωση του εαυτού μας είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου σταθεροποιούμε τις ενέργειές μας, φέρνουμε το νου και την εστίασή μας στη στιγμή. Ως αποτέλεσμα, μπορούμε να παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή, να πατάμε pause για λίγο και να εστιάζουμε στο «εγώ» για εκείνη τη στιγμή.

Η ενσωμάτωση της πρακτικής της γείωσης στη ζωή σας μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αλλά μία από τις πιο αναγνωρισμένες και αποτελεσματικότερες μεθόδους είναι μέσω της πρακτικής της yoga. Ορισμένες στάσεις της φέρνουν την αίσθηση της γείωσης, επιτρέποντας στο σώμα και το νου μας να απελευθερώσουν τα άγχη και να συνδεθούν βαθιά με το κέντρο και τη γη.

Ποια είναι τα είδη της γείωσης και πού μας ωφελεί το καθένα

Sacralchakra

Το κέντρο, ή το Sacralchakra, βασίζεται εξ ολοκλήρου στο πώς το σώμα μας συνδέεται με τη γη και δρα ως ένα φυσικό, ενεργειακό μονοπάτι. Τοποθετημένο στη βάση της σπονδυλικής στήλης κοντά στον κόκκυγα το κέντρο του τσάκρα μας λειτουργεί ως σημείο εισόδου όλων των ενεργειών και αποτελεί μια υγιή βάση για τις σωματικές λειτουργίες μας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μέσω αυτής της έννοιας, η Κινέζικη παράδοση εστιάζει κατά πολύ στην ενδυνάμωση και διατήρηση αυτού του κέντρου. Το τσι αναπαριστά τα μοτίβα της ενέργειας και το μαγνητικό πεδίο της γης από το οποίο περιβαλλόμαστε. Πολλές από τις ασκήσεις που ενδυναμώνουν το σώμα και το νου (όπως στη yoga) γίνονται όταν είμαστε ξυπόλυτοι.

Τα είδη της γείωσης

  1. Σωματική γείωση

Η γείωση μας προσανατολίζει στο χρόνο και στο χώρο και μας συνδέει με το περιβάλλον. Παρέχει μια πηγή δύναμης μέσω της σύνδεσης με το σώμα και το περιβάλλον μας. Σωματικά, αυτό συμβαίνει από τα πόδια και τα πέλματά μας μέσω των οποίων η διέγερση περνά μέσα στο σώμα και η περίσσεια εκφορτίζεται προς τα κάτω στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να προχωρήσουμε στη ζωή.

Μόνο αντλώντας ενέργεια από τη βάση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια απελευθερωτική ροή. Η γείωση φέρνει επίγνωση στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση υγιών ορίων. Όταν ένα άτομο είναι γειωμένο, νιώθει ασφάλεια στον κόσμο.Ενισχύοντας την επαφή του ατόμου με τα πόδια και το ανάστημά του, μπορούμε να επηρεάσουμε και τη λειτουργία των ματιών συνολικά. Κάθε δραστηριότητα ή άσκηση που αυξάνει το αίσθημα της γείωσης, αυξάνει την φόρτιση στα μάτια.

Ποια είναι τα είδη της γείωσης και πού μας ωφελεί το καθένα

  1. Συναισθηματική γείωση

Ακριβώς όπως ένα δέντρο μπορεί να ξεριζωθεί, έτσι και ένα άτομο μπορεί να ξεριζωθεί. Οι ανεμοθύελλες ξεριζώνουν δέντρα και οι συναισθηματικές θύελλες ξεριζώνουν τους ανθρώπους. Η σύνδεση με το βιολογικό μας έδαφος, μας επιτρέπει να μπορούμε να αντέξουμε την κυκλοφορία της ζωτικότητας, της οργής, του άγχους και του θανάτου.

Τα συναισθήματα ταξιδεύουν στο ενεργειακό πεδίο και όταν η ενέργεια απελευθερωθεί, τότε τα συναισθήματα ρέουν. Όταν κάποιος συνδέσει τις κινήσεις των συναισθημάτων μέσα από το σώμα, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η εσωτερική πραγματικότητα.

Η απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων – θυμού, οργής, εχθρότητας – καταλήγει σε κλάμα και πόνο. Η απελευθέρωση του πόνου αποκαθιστά τη φυσική κίνηση της ενέργειας της ζωής. Οποιαδήποτε απελευθέρωση πόνου προσφέρει ανακούφιση σε οποιαδήποτε χρόνια σύσπαση και οδηγεί το άτομο σε μια επέκταση.

Όταν τα συναισθήματα γειώνονται, τότε απλά ρέουν και μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα σε συναισθήματα που είναι πραγματικά και σε συναισθήματα που είναι παραμορφωμένα και βασίζονται το παρελθόν.

Πρακτικά…

Το κλειδί για την γείωση και την αξιοπρέπειά μας είναι η αίσθηση ότι τα πόδια μας είναι «ριζωμένα» σταθερά στο έδαφος. Τα πόδια και τα πέλματά μας είναι σαν τις ρίζες ενός δέντρου που μας στερεώνουν στην πραγματικότητά μας και παρέχουν τα θεμέλια για την αίσθηση του εαυτού μας. Όταν έχουμε την αίσθηση επαφής με το έδαφος μέσα από τα πόδια και τα πέλματα, τότε είμαστε συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα του σώματός μας ως μια «ενσωμάτωση» της ύπαρξής μας.

Οι άνθρωποι που στερούνται αυτή την επαφή, θεωρούνται «μη γειωμένοι» και έτσι ζουν εγκεφαλικά, σε μια διαρκή αίσθηση «πάλης ή φυγής» του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σχετίζονται με τη ζωή μέσα από τις εννοιολογικές νοητικές εικόνες του διανοητικού πεδίο που μπορεί να αποτελούν μια εξιδανικευμένη ή διαστρεβλωμένη μορφή της εικόνας του εαυτού τους.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.