Ποιά είναι η κατάλληλη στιγμή για να αφήνουν τα παιδιά τη γονεϊκή στέγη;

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Αποτελεί μεγάλη αλήθεια ότι για τους γονείς είναι δύσκολο να αποδεχτούν ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και θα πρέπει να ανοίξουν τα φτερά τους και  να δημιουργήσουν την δική τους ζωή, τη δική τους καθημερινότητα και να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Μεγάλη αλήθεια όμως είναι ότι όντως τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχεται αυτή η στιγμή της αποχώρησης από την γονεϊκή στέγη. Πότε όμως είναι θεμιτή αυτή η μεγάλη αλλαγή στη ζωή γονιών και παιδιών;

Στην Ελληνική πραγματικότητα αυτή η στιγμή είναι κυρίως συνυφασμένη  με την αρχή των σπουδών για το παιδί και ειδικότερα αν αυτές οι σπουδές πραγματοποιούνται σε άλλη πόλη από την πόλη όπου κατοικεί η οικογένεια. Παλαιότερα είναι γνωστό πως ρόλο σε αυτή την αλλαγή έπαιζε κυρίως για τις γυναίκες και ο γάμος. Οι κοινωνικές συνθήκες βέβαια έχουν μεταβληθεί κατά πολύ και πλέον η συνήθης αιτία για την οποία ένα παιδί φεύγει από την οικογενειακή εστία είναι οι σπουδές.

Η ενηλικίωση που τυπικά συμβαίνει με την συμπλήρωση  των 18 δεν αποτελεί  δεδομένη κατάσταση, καθόσον το παιδί μπορεί να έχει δικαίωμα να ψηφίζει ή να παντρεύεται αλλά και να ανοίγει έναν τραπεζικό λογαριασμό αλλά κυρίως θα πρέπει να  μπορεί να διαχειριστεί τα χρήματά του για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες του και να κοινωνικοποιηθεί σε ένα νέο περιβάλλον. Κάθε παιδί αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτές τις καταστάσεις της ζωής, οπότε η στιγμή που αναλαμβάνει την στήριξη του εαυτού του διαφέρει πολύ.

Αν λάβουμε υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση τότε δεν προκαλεί εντύπωση  το γεγονός ότι πολλά είναι τα παιδιά που επιθυμούν να συνεχίσουν τις  σπουδές τους στην πόλη που διαμένει όλη η οικογένεια, καθώς επίσης ότι πολλά είναι τα παιδιά που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, καταναλώνοντας χρόνο και χρήμα, πιάνουν δουλειά και αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες καθημερινές τους ανάγκες και έτσι είτε επιστρέφουν στην οικογενειακή εστία, είτε καθυστερούν πάρα πολύ την αποχώρησή τους από αυτή.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση των παιδιών εκείνων που αποφασίζουν να φύγουν, να κυνηγήσουν τα όνειρά τους σε μια άλλη χώρα και έτσι ενηλικιώνονται βιώνοντας τις δύσκολες συνθήκες μιας ξένης χώρας.

Είναι φανερό από τα παραπάνω πως το πότε ένα παιδί θα φύγει από την οικογενειακή εστία είναι σήμερα πλέον αποτέλεσμα κυρίως οικονομικών συνθηκών που αφορούν όλη την οικογένεια και όχι αυτή καθαυτή την ωριμότητα του ίδιου του παιδιού ή τα χρόνια που αποδεικνύονται από την αστυνομική του ταυτότητα.

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr