Ποιά είναι η ευχή σου μικρέ μου άγγελε;

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Ποια είναι η ευχή σου μικρέ μου άγγελε; Γιατί φοβάσαι και μαζεύεσαι; Η αλήθεια είναι πως την σημερινή εποχή ο κόσμος έχει σταματήσει να μιλάει για όνειρα. Δεν εθελοτυφλούμε όσοι μιλάμε για όνειρα, ξέρουμε και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας. Καλό είναι σαν άνθρωποι να ζούμε σκεπτόμενοι και για εμάς αλλά και για τους άλλους, χωρίς να γινόμαστε έρμαια των καταστάσεων.

Αυτό το κείμενο θα προσπαθήσει να μιλήσει στο παιδί που βρίσκεται κρυμμένο μέσα σου, για να του εκμυστηρευτεί πως η ζωή παρά τα σκαμπανεβάσματα έχει και μεγάλες χαρές. Εκεί στο βάθος των καταστάσεων υπάρχει ακόμα λίγο φως.

Αυτές τις μέρες διαβάζω ένα βιβλίο που σου προτείνω ανεπιφύλαχτα. Ο Νικ Βούισιτς στο βιβλίο του «Ζωή χωρίς όρια», προσπαθεί να σου μάθει ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος. Να ζεις χωρίς όρια. Μιλάει για τις δυσκολίες που μπορεί να σου δίνει η ζωή, αλλά σου εξηγεί τον τρόπο ώστε να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα πράγματα. Βλέπεις δεν είναι απλά ένας θεωρητικός τύπος, αλλά είναι ένας άνθρωπος που έχει κάθε δικαίωμα να μιλάει για δυσκολίες. Ένας άνθρωπος που είχε την ατυχία να γεννηθεί χωρίς άκρα ή την τύχη όπως λέει ο ίδιος. Η ζωή μπορεί να σου χαρίζει πράγματα άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, πάνω απ’ όλα σου χαρίζει εμπειρίες.

Η οπτική γωνία κάθε ανθρώπου διαφέρει, ενώ σημαντικό ρόλο γι’ αυτήν παίζουν και τα βιώματα του καθένα. Ό,τι έχεις ζήσει μέχρι τώρα οφείλεται στο παρελθόν, όμως ό,τι ζεις σήμερα είναι το αυριανό παρελθόν. Σκέψου το καλά αυτό και μην ζεις μια ζωή κατηγορώντας το χθες. Ένας άνθρωπος έχει την δύναμη να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να μην φοβάται. Όταν δεν βάζεις όρια στη ζωή σου θα δεις πως αυτή απλώνεται σε νέους ορίζοντες. Δεν φοβάται να προχωρήσει, δεν φοβάται να γελάσει μέχρι δακρύων και επίσης δεν φοβάται και να κλάψει, για την ψυχή σου μιλάω. Η ευτυχία δεν θα υπήρχε, αν Εσύ δεν είχες περάσει και άσχημες μέρες.

Πριν σκεφτείς αρνητικά σκέψου ότι είναι εφικτό να ξεπερνάς κάθε δυσκολία με τη δύναμη του μυαλού σου. Ο Νικ που ανέφερα παραπάνω, παρά τις δυσκολίες που του έδωσε το σώμα του, αυτός έχει καταφέρει να ζει όπως ο καθένας μας ή και ακόμα καλύτερα. Έχει καταφέρει να κάνει surf, skateboard και ακόμα πολλά αθλήματα. Θα μπορούσε να μην προσπαθήσει και να είναι παραιτημένος από τη ζωή. Πριν λοιπόν βιαστείς να αναλύσεις στον εαυτό σου ακόμα μια φορά τους λόγους που δεν μπορείς να κάνεις κάτι, σκέψου όλους τους υπόλοιπους για τους οποίους μπορείς να κάνεις πολλά. Το δικό του πλάνο για τη ζωή είναι να προσφέρει χαρά, εμπειρίες και λόγους για τους οποίους ο άνθρωπος να αντλεί έμπνευση και ελπίδα.

Κάτσε και βρες το δικό σου πλάνο για τη ζωή. Αυτό που θα σου προσφέρει λόγους για να ξυπνάς και να είσαι χαρούμενος. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και είμαι σίγουρη πως αν δεν έχεις βρει ακόμα τι είναι αυτό που σε γεμίζει και αγαπάς, θα το βρεις και θα το κάνεις καλά. Γιατί ό,τι αγαπάς δεν γίνεται να μην το κάνεις καλά. Και να θυμάσαι κάτι που είπε ο Charles Bukowski, «αν έχεις χάσει την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις». Μπορείς να ζήσεις και σου προτείνω να το επιχειρήσεις. Μην χάνεις την ουσία του χρόνου.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.