Ποια είναι η ασφαλέστερη τεχνολογία κλειδώματος στα κινητά;

Συντάκτης: Flowmagazine

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ασφάλεια γίνεται όλο και πιο σημαντική. Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες κλειδώματος κινητών, όμως ποια είναι η πιο ασφαλής;

Κλείδωμα και ασφάλεια

Οι τρόποι κλειδώματος των κινητών καθίστανται ολοένα και πιο περίπλοκοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει έκαστος τις αδυναμίες του. Η ESET, ο μεγαλύτερος οργανισμός για την ηλεκτρονική ασφάλεια, αξιολογεί τους υπάρχοντες τρόπους κλειδώματος και συνιστά τη χρήση συνδυασμού μεθόδων.

Κλείδωμα με μοτίβο

Αυτή η μέθοδος επιτρέπει να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας σχηματίζοντας με το δάχτυλο ένα μοτίβο που είχατε δημιουργήσει. Θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί επιλογή ασφαλείας μεσαίου επιπέδου. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι επίδοξοι κλέφτες μπορούν να αναπαραγάγουν το μοτίβο στο 64% των προσπαθειών που κάνουν (σχεδόν δύο στις τρεις), αφού το δουν μόνο μία φορά. Μπορείτε να βελτιώσετε την ασφάλεια επιλέγοντας τη ρύθμιση που ορίζει το μοτίβο να μην είναι ορατό και διαλέγοντας ένα πιο πολύπλοκο σχήμα.

Κλείδωμα με PIN

Αυτή είναι η μέθοδος που ζητά η κάρτα SIM όταν απενεργοποιήσετε τη συσκευή και την ενεργοποιήσετε ξανά. Πολλές εκδόσεις του Android θα σας επιτρέψουν να ορίσετε έναν απλό τετραψήφιο κωδικό, αλλά αν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια θα πρέπει να επιλέξετε ένα PIN με περισσότερα νούμερα. Εάν θέλετε να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε έναν κωδικό που θα περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες και θα αποτελείται τουλάχιστον από οκτώ ή περισσότερους χαρακτήρες. Θεωρείται από την ESET η ασφαλέστερη επιλογή

Κλείδωμα με δακτυλικό αποτύπωμα

Θεωρείται ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το κινητό σας. Τοποθετώντας το δάκτυλό σας στον αισθητήρα, η συσκευή θα ξεκλειδώσει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρεί πως είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος χάκερ να προσπαθήσει να ξεκλειδώσει με αποτύπωμα, εντούτοις αυτό δεν είναι κάτι απίθανο, καθώς υπάρχουν τρόποι λήψης των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Κλείδωμα με αναγνώριση προσώπου

Η μπροστινή κάμερα σαρώνει μία εικόνα του προσώπου σας και μετά χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο αναγνώρισης, για να επαληθεύσει ότι πρόκειται για το πρόσωπό σας. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από τη συσκευή σας και την ποιότητα της μπροστινής κάμερας. Αυτή η μέθοδος δεν είναι απαραίτητα ασφαλής και ένας απατεώνας μπορεί να την παρακάμψει χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία σας.

Κλείδωμα με ειδικά χαρακτηριστικά

Μερικοί κατασκευαστές smartphones χρησιμοποιούν ειδικά χαρακτηριστικά για να ενισχύσουν την ασφάλεια των συσκευών τους. Αυτά ποικίλουν από τα διαφορετικά επίπεδα σάρωσης προσώπου μέχρι τη σάρωση της ίριδας του ματιού. Αυτή η τελευταία τεχνολογία χρησιμοποιεί μία υπέρυθρη λυχνία LED για να φωτίζει τα μάτια σας, ενώ μία ειδική κάμερα καταγράφει τα μοτίβα της ίριδας και το smartphone επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες. Πάντως, μία ομάδα “ηθικών” χάκερ (White Hat hackers) απέδειξε ότι είναι δυνατό να “ξεγελαστεί” το τηλέφωνο που προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…