Ποια από τα 12 αρχέτυπα του Carl Jung μπορούν να βοηθήσουν στο να φτιάξετε το brand σας -μέρος Β

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Μιλήσαμε για τον Σοφό, τον Εξερευνητή, τον Κυβερνήτη, τον Δημιουργό, τον Μάγο και τον Επαναστάτη. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν να μας προσφέρουν και τα άλλα 6 αρχέτυπα που διαμόρφωσε ο Carl Jung και πώς μπορούν να μας ωφελήσουν.

7. Ο Αθώος

Να είμαστε απλά ο εαυτός μας. Ο αθώος είναι το αρχέτυπο του ονειροπόλου. Ο αθώος προσπαθεί πάντα να βλέπει το καλό στους ανθρώπους και στη ζωή. Είναι χαρούμενος, αισιόδοξος και η αγνότητα είναι η καρδιά της κάθε δράσης του. Βασική του αρχή είναι να κάνει τα πράγματα σωστά.

Στόχος του, να βιώσει τον δικό του παράδεισο και να είναι ευτυχισμένος. Ξεχωριστό του ταλέντο είναι η πίστη και το ανοιχτό μυαλό του. Τα στοιχεία του χαρακτήρα του που τον ξεχωρίζουν από τους άλλους είναι η καλοσύνη, η ηθική, η απλότητα, η ειλικρίνεια, η αγνότητα, η ομορφιά και η δικαιοσύνη.

Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι να τιμωρηθεί για κάτι που έχει κάνει λάθος. Τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι ότι είναι ουτοπικός, παραδοσιακός και πολλές φορές αφελής. Του είναι δύσκολο:

 • να συντονίζει τις δραστηριότητες

 • να είναι μέρος ομάδας

 • να επιβλέπει επαρκώς το προσωπικό και να ενημερώσει τους προϊστάμενους

8. Ο Φροντιστής

Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Το αρχέτυπο αυτό σχετίζεται με τη φροντίδα, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Τον διακατέχει η αγάπη άνευ όρων. Είναι αφοσιωμένος στις ανάγκες των άλλων. Ως ένα ειρηνικό αρχέτυπο, ο Φροντιστής προσπαθεί να προστατέψει αυτούς που αγαπά. Επίσης, γνωστός ως αλτρουιστής, άγιος, βοηθός και γονέας και προστάτης.

Είναι το αρχέτυπο που ενεργοποιείται και εκπληρώνεται με τη φροντίδα των άλλων. Βασική του αρχή είναι να υπηρετεί τους άλλους. Στόχος του, η βοήθεια, η προστασία και η φροντίδα των άλλων. Ξεχωριστά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι αλτρουιστής, συμπονετικός, γενναιόδωρος, υπομονετικός και υποστηρικτικός. Ταλέντα του, η υπηρεσία, η συμπόνια και η γενναιοδωρία. Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι να θεωρηθεί εγωιστής και να του φερθούν με αχαριστία. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν η θυσία, ότι είναι αδύναμος, θύμα και μερικές φορές εγωιστής και χειραγωγός, αυτοκαταστροφικός, αφελής και ευκολόπιστος. Του είναι δύσκολο:

 • να πει όχι σε όποιον έχει ανάγκη για βοήθεια

 • να εκτιμήσει το προσωπικό κόστος, πριν να δεσμευτεί

 • να γνωρίζει τα δικά του όρια

9. Ο Ήρωας

Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Ο ήρωας έχει ένα κάλεσμα και ένα πεπρωμένο. Είναι ισχυρός και θαρραλέος στην προσπάθεια του για δικαιοσύνη. Αντέχει όλες τις δοκιμασίες για να πάρει το θησαυρό και να τον μοιράσει στον κόσμο του. Είναι εξαρτημένος από την επιτυχία. Ο Ήρωας αποκαθιστά την ειρήνη για όλους, αλλά για τον εαυτό του.

Σκοπός του είναι να αποδείξει την αξία του μέσα από γενναίες πράξεις, να φέρει η γνώση που θα βελτιώσει τον κόσμο και να προστατέψει τους αδύναμους. Τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι το κουράγιο, η δύναμη, η ευελιξία, η πειθαρχία, η αποφασιστικότητα και ο στωικισμός. Στα ταλέντα του κατατάσσονται η ικανότητα και το θάρρος.

Μεγάλη αδυναμία του είναι η αλαζονεία του. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι απαθής, απορριπτικός και αδίστακτος. Μεγαλύτερός του φόβος είναι να γίνει αντιληπτός ως αδύναμος ή φοβισμένος. Του είναι δύσκολο:

 • να αποφύγει μια πρόκληση

 • να επιβραδύνει και να επαναξιολογήσει την κατάσταση

 • να σέβεται την προοπτική ενός ατόμου που διαφωνεί μαζί του

 • να συμπαθήσει κάποιον που μοιάζει χαλαρός ή χαμένος

10. Ο Εραστής

Είσαι η μοναδική μου αγάπη. Ο Εραστής έχει να κάνει με τη δημιουργία διαρκών σχέσεων με νόημα . Ευδοκιμεί σε καταστάσεις που τον φέρνουν πιο κοντά στα πράγματα που αγαπά. Αγαπά την αφοσίωση και τη δέσμευση, δείχνει εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στους άλλους. Δικαιολογεί πάντα τους άλλους για να βλέπει τον κόσμο με ροζ γυαλιά. Μιλάει για τα μεγάλα ειδύλλια, τα playboys, αλλά δεν περιορίζεται μόνο στις παθιασμένες αγάπες.

Σκοπός του είναι να είναι σε σχέση με τους ανθρώπους, την εργασία και το περιβάλλον που αγαπά. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι η σωματική και συναισθηματική έλξη, ο μαγνητισμός και η αισιοδοξία. Μεγάλος του φόβος είναι το αίσθημα του ανεπιθύμητου.

Η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η επιθυμία να ευχαριστήσει τους άλλους που διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την ταυτότητά τους. Ταλέντα του είναι το πάθος, η εκτίμηση και η διπλωματία. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν ο πόνος οι παρεξηγήσεις, ο ψευτορομαντισμός και το δίλημμα «αγάπη ή θάνατος». Του είναι δύσκολο:

 • να διαχωρίσει την προσωπική από την επαγγελματική ζωή

 • να αντιμετωπίσει τις συγκρούσεις

 • να πάρει μέρος σε κάτι που δεν είναι δημοφιλές

 • να σέβεται τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων στην ιδιωτική ζωή

11. Ο Κατεργάρης

Ζεις μόνο μια φορά. Ο κατεργάρης είναι ταυτόχρονα δημιουργός και καταστροφέας, δωρητής και αρνητής, αυτός που εξαπατά τους άλλους και τον εαυτό του. Δεν έχει αξίες, ηθικές ή κοινωνικές, είναι στο έλεος των παθών και ορέξεων του, αλλά με τις ενέργειές του δημιουργούνται όλες οι αξίες.

Στόχος του είναι να ενισχύει τη συνείδηση, να αμφισβητεί τη ζωή, να αγκαλιάζει την αβεβαιότητα και να δέχεται τα πάντα έτσι όπως ακριβώς είναι. Θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι το παιχνίδι, η αποκάλυψη, η ισορροπία, η φιλικότητα και η τρέλα. Ταλέντα του είναι η διπλωματία και η επίλυση των προβλημάτων.

Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι η παραπλάνηση, οι ψευδαισθήσεις και η σοβαροφάνεια. Μεγαλύτερός του φόβος είναι η δυαδικότητα και να κυριαρχεί είτε ο ορθολογική είτε η παράλογη πλευρά. Του είναι δύσκολο:

 • να προγραμματίζει πριν για μια εργασία

 • να αντισταθμίσει τα αστεία με τη λογική

12. Ο Φιλήσυχος Πολίτης

Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. Είναι ο φιλήσυχος πολίτης, η ηθική, η αρετή και η ισότητα είναι σημαντικές. Βρίσκεται σε ισότιμη βάση με όλους. Έχει ενσυναίσθηση για τον πόνο των άλλων και δημιουργεί ισότιμες, διαρκείς σχέσεις με όλες τις προσωπικότητες που κατοικούν στον κόσμο του. Είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, το καλό παιδί, το ορφανό, ο καλός Σαμαρείτης. Θέλει να ανήκει και χρειάζεται ασφάλεια και αποδοχή από τους άλλους. Τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι ότι είναι ενάρετος, εργατικός, αισιόδοξος και αγαπητός. Ταλέντα του είναι ο ρεαλισμός, η ενσυναίσθηση και η γνησιότητα.

Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι η απόρριψη από τους άλλους. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι σκληρός, απαισιόδοξος, περιφρονητικός για τον ελιτισμό και τον ταξικισμό, δύσπιστος και ανασφαλής. Του είναι δύσκολο:

 • να παρέχει ευκαιρίες προαγωγής

 • να παρέχει απολαύσεις υποστήριξης

Αν χάσατε το 1ο μέρος με τα 6 πρώτα αρχέτυπα μπορείτε να το δείτε εδώ

https://www.flowmagazine.gr/poia_apo_ta_12_arxetupa_tou_carl_jung_mporoun_na_voithisoun_sto_na_ftiaksete_to_brand_sas/

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.