Ποια από τα 12 αρχέτυπα του Carl Jung μπορούν να βοηθήσουν στο να φτιάξετε το brand σας (Μέρος Α)

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ο Carl Gustav Jung ήταν αντίθετος με την κλασική ψυχανάλυση. Απομακρύνθηκε από τις φροϋδικές ιδέες και διερεύνησε τις προγονικές ρίζες και τη μυθολογία. Είχε πολλές επαναστατικές ιδέες όπως τα αρχέτυπα και το συλλογικό ασυνείδητο. 

Τι είναι τα 12 αρχέτυπα

Για να ορίσει τα 12 βασικά αρχέτυπα ηγεσίας, ο Jung μελέτησε τα σύμβολα και τους μύθους πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Αυτά τα αρχέτυπα αντιπροσωπεύουν συμπεριφορές που συνθέτουν διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης της προσωπικότητας. Είναι επίσης πολιτιστικά σύμβολα και εικόνες που υπάρχουν στο συλλογικό ασυνείδητο και επηρεάζουν το προσωπικό ασυνείδητο.

Όρισε τα 12 αρχέτυπα ως έμφυτη τάση δημιουργίας εικόνων με έντονη συναισθηματική έννοια που εκφράζουν την ανθρώπινη ζωή. Είναι αποτυπώματα που θάβονται στο προσωπικό ασυνείδητο μας. Αυτά τα αρχέτυπα ηγεσίας, καθορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουμε όλοι.

 1. Ο Σοφός

Η γνώση οδηγεί στην αλήθεια και μας δίνει ελευθερία. Ο σοφός αναζητά την αλήθεια και τη γνώση. Είναι καλός ακροατής και συχνά έχει τη δυνατότητα να κάνει περίπλοκες ιδέες εύκολες να τις καταλάβουν οι άλλοι. Μπορεί συχνά να βρεθεί σε ρόλους διδασκαλίας. Είναι επίσης γνωστοί ως: ο εμπειρογνώμονας, λόγιος, ντετέκτιβ, σύμβουλος, στοχαστής, φιλόσοφος, ακαδημαϊκός, ερευνητής, στοχαστής, σχεδιαστής, επαγγελματίας, μέντορας, δάσκαλος, στοχαστής.

Στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει τη σοφία και τη νοημοσύνη για να καταλάβει τον κόσμο και να διδάξει άλλους. Ταλέντα του είναι η σοφία, η νοημοσύνη και η περιέργεια.

Βασικά του χαρακτηριστικά είναι ότι είναι λογικός, έξυπνος, πολυμαθής, υπομονετικός, ανεκτικός, ενώ τα αρνητικά του ότι είναι εμμονικός, υπεραναλυτικός, αναποφάσιστος, μοναχικός, ασυμβίβαστος και κριτικός.

Μεγάλος του φόβος είναι να έχει άγνοια ή να θεωρηθεί ηλίθιος. Η μοναδική του αδυναμία αποτελεί το ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να πάρει μια απόφαση όπως ποτέ δεν πιστεύει ότι έχει αρκετές πληροφορίες. Tου είναι δύσκολο να:

 • πάρει μια απόφαση γιατί δεν πιστεύει ότι έχει αρκετές πληροφορίες

 • να ασχοληθεί με ανθρώπους που δεν φαίνονται σοφοί

 • προβλέψει τις αντιλήψεις των ανθρώπων 
 1. Ο Εξερευνητής

Η ελευθερία μας δίνει την αυτογνωσία και μας δείχνει τον κόσμο. Ο εξερευνητής κατευθύνεται από την ανάγκη για ελευθερία. Η ανεξαρτησία είναι το σήμα κατατεθέν του, είναι αυτοτροφοδοτούμενος και αυτάρκης. Καθορίζεται από στόχους που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη την βελτίωση της πνευματικής, ή φυσική του κατάστασης με τον κόσμο.

Στόχος του είναι να βιώσει μια καλύτερη και πιο αυθεντική ζωή. Καλά στοιχεία του χαρακτήρα του η γνησιότητα, η ελευθερία και η αυτοδυναμία. Ο τρόπος ζωής του είναι το ταξίδι, η αναζήτηση και η δοκιμασία νέων πραγμάτων, για να αποδρά από την πλήξη. Ταλέντα του είναι η αυτονομία και η φιλοδοξία.

Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι αναποφάσιστος, απογοητευμένος και συχνά εγκλωβισμένος. Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι να παγιδευτεί κάπου και το κενό. Η αδυναμία του είναι ότι περιπλανιέται πολλές φορές άσκοπα. Του είναι δύσκολο να:

 • ενθαρρύνει την καινοτομία

 • ασχοληθεί με τους εργαζόμενους που

 • αντιμετωπίζουν προβλήματα

 • αντιμετωπίσει πολύπλοκα προβλήματα

 1. Ο Κυβερνήτης

Η δύναμη δεν είναι τα πάντα, είναι το μόνο πράγμα. Αυτό είναι το αρχέτυπο της εξουσίας, είναι μια επικίνδυνη περιπλάνηση ανάμεσα στην τάξη και το χάος. Ασχολείται με τη δημιουργία πλούτου και της ευημερίας, και για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη όχι μόνο για τη δική του ζωή, αλλά και για τη ζωή των άλλων. Είναι επίσης γνωστός ως βασιλιάς, βασίλισσα, αφεντικό, ηγέτης, πολιτικός, επιχειρηματίας, διευθυντής ή αριστοκράτης. Είναι αρκετά συνηθισμένο είτε να βρούμε τον καλοπροαίρετο ηγέτη που θυσιάστηκε για τους άλλους είτε έναν κακό δικτάτορα. Στόχος του είναι η δημιουργία ευημερίας και επιτυχίας στην οικογένειά του ή την κοινότητα.

Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι η δομή, η οργάνωση, η αυτοκυριαρχία, η σταθερότητα, η ισχύ, η υπευθυνότητα και η ηγεσία. Στη ζωή του του αρέσει να ασκεί δύναμη και επιρροή.

Τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι το χάος, η αυταρχικότητα, ο έλεγχος και ότι μπορεί να γίνει επικίνδυνος. Τα ταλέντα του είναι η ευθύνη και η ηγεσία καθώς και ο φόβος της ανατροπής. Του είναι δύσκολο να:

 • αντισταθεί στη δημιουργία πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών

 • αντιμετωπίσει δίκαια τα άτομα που αμφισβητούν την εξουσία του

 • θυσιάσει τα αποτελέσματα για τις εικόνες

 1. Ο Δημιουργός

Ότι μπορεί να φανταστεί, μπορεί και να το δημιουργήσει. Ο Δημιουργός έχει μια ανεξάντλητη φαντασία, που συχνά υπερέχει στην επιλεγμένη πρόσκληση. Είναι ο άνθρωπος μπροστά από την εποχή του. Το αρχέτυπο που οδηγείται από την ανάγκη να δούμε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, παρέχοντας δομή στον κόσμο μας. Υπάρχουν συχνά καλύτερα παραδείγματα αυτού του αρχέτυπου στον πραγματικό κόσμο (Galileo, Einstein, Mozart, Steve Jobs). Επίσης γνωστός ως καλλιτέχνης, πρωτοπόρος, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μουσικός, καλλιτέχνης και ονειροπόλος.

Ο δημιουργός επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξέταση των ορίων ή της πραγματικότητας και της αντίληψής μας. Το μυαλό του αναρωτιέται πάντα, εμπνέεται και διασκεδάζει με νέες ιδέες. Η εφευρετικότητα είναι το σήμα του.

Σκοπός της ζωής του είναι η ανάπτυξη καλλιτεχνικού ελέγχου και δεξιοτήτων του και να πραγματοποιήσει ένα όραμα και πράγματα με διαχρονική αξία. Τα ταλέντα του είναι η δημιουργικότητα, οι τέχνες και οι επιστήμες. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν η φαντασία, η έμπνευση και η εφευρετικότητα.

Μεγαλύτερός του φόβος είναι η αποτυχία να δημιουργήσει κάτι μεγάλο και μοναδικό. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι τελειομανής, ναρκισσιστικός, αδύναμος, ανταγωνιστικός, ανήθικος, μεροληπτικός, υπερβολικός, ευερέθιστος και παρορμητικός. Του είναι δύσκολο να :

 • επικεντρώνεται σε μη δημιουργικές δραστηριότητες

 • περιορίσει την καινοτομία, για γίνει παραγωγικός

 • πει όχι στην υποσχόμενη ιδέα

 • αποφύγει τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές

 1. Ο Μάγος

Κάνω τα πράγματα να συμβαίνουν. Ο Μάγος είναι το αρχέτυπο του οραματιστή, του αλχημιστή, του χαρισματικού ηγέτη, του ιατρού, του θεραπευτή και του εφευρέτη. Επιδιώκει μετασχηματισμό και αλλαγή. Έχει βαθιά σύνδεση με τον κόσμο της ενέργειας, και των συμπαντικών νόμων. Αντλεί τη δύναμή του από υπερφυσικές ικανότητες ή ψυχικούς πόρους.

Στόχος του είναι να γίνουν τα όνειρά του πραγματικότητα, κατανοώντας τους νόμους του σύμπαντος. Τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν ο μετασχηματισμός, η αλχημεία, η γνώση του σύμπαντος και οι υπερφυσικές ικανότητες. Η στρατηγική του στη ζωή είναι να αναπτύξει ένα όραμα και να ζήσει με αυτό.

Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν ότι είναι δειλός, χειραγωγός, ανέντιμος και εγωιστής. Το ταλέντο του είναι ότι μεταμορφώνοντας την καθημερινή ζωή, προσφέρει νέους τρόπους να κοιτάμε τα πράγματα. Τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν το ότι είναι δειλός, χειραγωγός και ανέντιμος. Μεγαλύτερός του φόβος είναι οι αρνητικές συνέπειες που οδηγούν σε ακινησία. Του είναι δύσκολο να:

 • αναγνωρίσει ότι ένα θαύμα μπορεί να μην πραγματοποιηθεί την τελευταία στιγμή

 • περιορίσει τις φιλοδοξίες του

 • διακρίνει μια περίπλοκη ιδέα από μια απλή

 • κρατήσει επαφή με όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη

 1. Ο Επαναστάτης

Οι κανόνες υπάρχουν για να σπάνε. Ο επαναστάτης θέλει την αλλαγή και τη μεταμόρφωση. Ότι δεν λειτουργεί στον κόσμο του, θέλει να το αλλάξει. Θέλει να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Μιλάει για τη βασική ανθρώπινη επιθυμία να ξεφύγει από τους κανόνες και τους περιορισμούς της συμβατικής ζωής.

Στόχος είναι να ανατρέψει αυτό που δεν λειτουργεί και να αφυπνίσει εκείνους που αλληλεπιδρούν με εφησυχασμό. Η στρατηγική του στη ζωή είναι να διαταράξει, να καταστρέψει ή να κλονίσει το κατεστημένο. Τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι ότι είναι έξυπνος, ριψοκίνδυνος, πειστικός και κυρίως ανεξάρτητος. Το ταλέντο του είναι ότι έχοντας μεγάλες, εξωφρενικές ιδέες, εμπνέει κι άλλους σε αυτές με τη ριζοσπαστική του ελευθερία.

Ο μεγαλύτερός του φόβος είναι να είναι ανίσχυρος. Αδυναμία του αποτελεί ο δογματισμός του, που μπορεί να αποξενώσει ακόμα και τους φίλους του. Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του αποτελούν η εγκληματικότητα, η αμφισβήτηση, ο θυμός, η πικρία και η εκδικητικότητα. Του είναι δύσκολο :

 • να ακολουθήσει τις καθιερωμένες πρακτικές κρατήσει το στόμα του κλειστό

 • να έρθει σε επαφή με συμβιβαστικούς ανθρώπους

 • να μάθει από το παρελθόν

(Το άρθρο συνεχίζεται στο 2ο μέρος)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος κύκλος σεμιναρίων «Χτίζω το πιο θετικό μου προφίλ»: 5 σεμινάρια για να αναδείξετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.