Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Αχ, Έλληνες γονείς! Μέσα σε όλο τον αγώνα τους να αναθρέψουν τα παιδιά τους, να τα μορφώσουν και να τους προσφέρουν τα πάντα, παραμελούν ίσως το βασικότερο καθήκον τους. Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται προς όφελός τους το χρήμα. Η διαχείριση του χρήματος είναι μια πολύτιμη δεξιότητα ζωής που δυστυχώς δεν διδάσκεται πουθενά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι όμως μια δεξιότητα απολύτως απαραίτητη για τη ζωή μας, αφού καλούμαστε να διαχειριστούμε το χρήμα, να ξοδέψουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, να αποταμιεύσουμε για μια δύσκολη ώρα, να επενδύσουμε χρήμα και πάει λέγοντας. Όπως λέει και η Λάιζα Μινέλι στο τραγούδι της «Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίσει» (Money makes the world go round).

Η έλλειψη εκπαίδευσης για τη διαχείριση του χρήματος δεν είναι όμως ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Αυτήν ακριβώς την έλλειψη εντοπίζουν και προσπαθούν να καλύψουν οι συγγραφείς του βιβλίου Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς. Η Sheron Lechter, η μια εκ των δυο, λέει ότι ήθελε να εξασφαλίσει για τα παιδιά της την καλύτερη δυνατή μόρφωση, την οποία όμως το παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα δεν καλύπτει. “Πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε το χρήμα και τις αρχές του”.

Ο δε Robert Kiyosaki, ο κύριος συγγραφέας, φημίζεται για την ικανότητά του στον τομέα αυτό. Τον αποκαλούν δάσκαλο των εκατομμυριούχων γιατί διδάσκει τους ανθρώπους πώς να γίνουν εκατομμυριούχοι. Εξυπακούεται βέβαια, ότι είναι και ο ίδιος εκατομμυριούχος.

Η ουσία του βιβλίου, εξού και η διχοτόμηση στον τίτλο, είναι να καταδείξει το γεγονός ότι ο πλούσιος και ο φτωχός μπαμπάς διαφέρουν δομικά μεταξύ τους. Όχι ως προς το στοιχείο που φαντάζεστε –τα χρήματα που διαθέτουν- αλλά ως προς τη γνώση και τη νοοτροπία τους που τελικά μεταδίδουν στα παιδιά τους. Όλοι ξέρουμε τη φράση ότι “Τα λεφτά πάνε στα λεφτά”. Αυτό το βιβλίο μάς εξηγεί ξεκάθαρα το γιατί συμβαίνει αυτό και προσπαθεί να το ανατρέψει.

Καταρχήν καταρρίπτει τον μύθο που υποστηρίζει ότι για να γίνετε πλούσιοι πρέπει να έχετε υψηλό εισόδημα. Όπως διηγείται ο ίδιος ο Kiyosaki, στο σχεδόν αυτοβιογραφικό του βιβλίο, το μυστικό για να αποκτήσετε πλούτη είναι να μάθετε από μικρή ηλικία τις έννοιες της αποταμίευσης και της επένδυσης. Η έμπνευση του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος είχε την τύχη να μεγαλώσει με δυο πατεράδες και έμαθε από πρώτο χέρι τις διαφορές πλουσίων και φτωχών. Ο φυσικός του πατέρας ήταν φτωχός και μεγάλωσε δίπλα σε έναν δάσκαλο–μέντορα που ήταν πλούσιος και τον έμαθε όλα τα μυστικά του πλούτου. Για να διατηρήσει τη ροή (Flow) και ο ίδιος, δημιούργησε αυτό το βιβλίο για να μοιραστεί τη γνώση με όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, αφιερώνει το βιβλίο σε όλους τους γονείς ανά τον κόσμο, τους πιο σημαντικούς δασκάλους ενός παιδιού.

Το βιβλίο παρέχει Οικονομική Παιδεία για γονείς, για να κατανοήσουν όλες τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το χρήμα.

Τι είναι πραγματικό στοιχείο του ενεργητικού και τι του παθητικού σας. Γιατί το σπίτι σας δεν αποτελεί στοιχείο του ενεργητικού σας (Αλήθεια που ανακάλυψαν πικρά οι Έλληνες στην κρίση με τα χαράτσια, ΦΑΠ και όλους τους άλλους φόρους του “έφαγαν στο κεφάλι” όσοι διέθεταν ακίνητη περιουσία). Σας διδάσκει τι πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας σχετικά με το χρήμα για να εξασφαλίσετε τη μελλοντική του επιτυχία.

Επειδή το οικονομικό σας μέλλον και κυριότερα των παιδιών σας είναι κυριολεκτικά στα χέρια σας, είναι καλό να αναθεωρήσετε κάποιες αντιλήψεις που αποδεδειγμένα πλέον δεν οδηγούν πουθενά. Το πτυχίο και το μεταπτυχιακό δεν εξασφαλίζει καμία οικονομική επιτυχία. Αυτό που χρειάζεται στην εποχή μας είναι να διαθέτουμε Οικονομική Παιδεία για να γίνουμε αυτάρκεις και να ζήσουμε τη ζωή μας όπως τη θέλουμε και μας αξίζει! Το βιβλίο Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς θα αποτελέσει την ιδανική αφετηρία για να την αποκτήσετε.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…