Πλεονεκτήματα και προϋποθέσεις της τηλεργασίας

Συντάκτης: Φλώρα Φωκά

Η νέα έκρηξη του κορωνοϊού έχει λειτουργήσει αντίρροπα με ότι έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι να ονομάζουμε καθημερινότητα. Ωστόσο, ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται, να βελτιώνεται και, τελικά, να ωφελείται μέσα από δυσχερείς συνθήκες. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στα οφέλη της τηλεργασίας, της εργασίας, δηλαδή, εξ αποστάσεως, χωρίς απαραίτητη καθημερινή παρουσία σε συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η εργασία μας σε αυτές τις συνθήκες θα είναι αποδοτική και χωρίς προσωπικές συνέπειες.

Πλεονεκτήματα της εξ αποστάσεως εργασίας

  • Ευελιξία ωραρίου – Ώρες παραγωγικότητας

Η ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας μας προσφέρει το δυναμικό προνόμιο να δουλεύουμε τις ώρες του εικοσιτετράωρου που νιώθουμε περισσότερο παραγωγικοί.

  • Μείωση χρόνου και εξόδων μετακίνησης

Με τον σύγχρονο άνθρωπο να αφιερώνει πάνω από δέκα ώρες κατά μέσο όρο στην εργασία του, η δραματική ελάττωση ή η απουσία μετακινήσεων από την καθημερινότητά μας μας προσφέρει τη δυνατότητα να αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες τον χρόνο και το ποσό που εξοικονομούμε καθημερινά. Ταυτόχρονα, αποφεύγουμε καιρικές συνθήκες που μας δυσχεραίνουν στις μετακινήσεις.

  • Επένδυση σε δραστηριότητες για τον νου, την ψυχή και το σώμα

Η συνολική υγεία μας βελτιώνεται, διότι περισσότερος χρόνος πλέον είναι διαθέσιμος, ώστε να τον επενδύσουμε σε ευεργετικές δραστηριότητες, όπως σε ένα χόμπι, στην εκγύμνασή μας, στην προσωπική μας περιποίηση ή σε μια ψυχαγωγική επιλογή. Επίσης, η ευελιξία προσαρμογής του χρόνου μας μας προσφέρει τη δυνατότητα για μαγείρεμα στο σπίτι και την επιλογή μιας πιο υγιεινής διατροφής, ώστε να μην επαναπαυόμαστε σε μια καθιστική καθημερινότητα.

  • Λιγότερο άγχος

Στα οφέλη για την υγεία μας ας προσθέσουμε τη δραματική μείωση του άγχους που προκαλεί η εργασία στο γραφείο, είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω μεγάλων μετακινήσεων και της ασφυκτικής ώρας αιχμής που μπορεί να πετύχουμε όταν αναζητούμε επί ώρα πάρκινγκ κοντά στο γραφείο ή στη διαδρομή για το σπίτι μας στην επιστροφή.

  • Κοινωνικοποίηση

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, το οποίο χρειάζεται να αφιερώνει ώρες στην κοινωνικοποίησή του και την επαφή του με τους συνανθρώπους του. Με την εξοικονόμηση χρόνου που επιτυγχάνουμε, αλλά και την προσωπική προσαρμογή του προγράμματός μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της κοινωνικοποίησης. Αντιθέτως, επιβάλλεται να μην αγνοούμε την κοινωνική μας φύση, να μην επαναπαυόμαστε και να αναζητάμε καθημερινά τη συνδιαλλαγή με τους συνανθρώπους μας.

  • Πιο κοντά στην οικογένεια

Πολύτιμες ώρες ελεύθερου χρόνου δεν είναι μόνο οι ώρες ξεκούρασης και προσωπικής μας χαλάρωσης, αλλά και αυτές της συναναστροφής μας με τους οικείους μας. Ωστόσο, θα πρέπει να θέσουμε σαφή όρια στην οικογένειά μας σχετικά με τις ώρες που εργαζόμαστε.

  • Ταξίδια για δουλειά

Περισσότερες εργασίες πλέον μας αφορούν χωρίς να αποτελεί κριτήριο ο τόπος έδρας τους. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να εργαζόμαστε, να αμειβόμαστε και να ταξιδεύουμε παράλληλα. Εδώ, ας προσθέσουμε το πλεονέκτημα ότι οι υποψήφιοι κρίνονται περισσότερο βάσει των ικανοτήτων τους και όχι της εξωτερικής εμφάνισης.

Προϋποθέσεις για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη

  • Προσωπική φροντίδα και επιμέλεια

Στον ελεύθερο χρόνο σας φροντίστε ψυχή, νου και σώμα. Μην ξεχνάτε να περιποιείστε τον εαυτό σας καθημερινά. Μην παραμένετε στην ίδια κατάσταση από τον ύπνο. Κάντε την καθημερινή σας περιποίηση, γυμναστείτε και φορέστε άνετα και αγαπημένα καθημερινά ρούχα.

  • Εφαρμογή καθημερινού προγράμματος

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα καθημερινό πρόγραμμα το οποίο να τηρείτε πιστά. Όλοι έχουμε την τάση κάποιες φορές να παρεκκλίνουμε από το αυστηρό πρόγραμμα της καθημερινότητας, αλλά, τουλάχιστον στην αρχή, θα πρέπει να το τηρείτε ευλαβικά, ώστε να προσαρμοστεί ο εαυτός σας στις νέες συνθήκες και να μπορέσετε να τον οριοθετήσετε μέσα στην ημέρα.

  • Δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος εργασίας

Διακοσμήστε το γραφείο σας, βάλτε τη μουσική που θέλετε και σας βοηθάει να συγκεντρωθείτε και αφιερωθείτε στο αντικείμενό σας.

Είναι σχετικά εύκολο να παρασυρθούμε από τα κοινωνικά δίκτυα και την τηλεόραση. Ενισχύστε την αυτοσυγκέντρωσή σας κλείνοντας τα κοινωνικά μέσα ή αξιοποιώντας τα για την εργασία σας, και συντονίζοντας τους λογαριασμούς και τα shared files που αφορούν την εργασία σας. Σίγουρα, η εργασία που σας δίνει την επιλογή να δουλέψετε εξ αποστάσεως θα πρέπει και αυτή να είναι οργανωμένη και εξοικειωμένη με την τηλεργασία, ώστε να είναι συνεχώς ενημερωμένη και να παρέχει άμεση ανταπόκριση, χωρίς να δημιουργούνται σκόπελοι στον εργασιακό παραγωγικό σας συντονισμό.

Συντάκτης: Φλώρα Φωκά,

Influence:

Οι βασικές σπουδές  που απέκτησα έχουν ως αντικείμενο την  Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τρέφω μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάλυση και επεξεργασία κειμένων…