Πλέξιμο: μια παρεξηγημένη ασχολία

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

H πλειοψηφία των ανθρώπων έχει συνδυάσει το πλέξιμο με μια ασχολία άμεσα συνδεδεμένη με την τρίτη ηλικία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και νεότερες γυναίκες ξεκινούν με ευχαρίστηση αυτό το χόμπι.

Ιστορία του πλεξίματος

Το αρχαιότερο δείγμα πλεκτού προέρχεται από την Αίγυπτο και χρονολογείται στα 1000 μ.Χ. Πρόκειται για ένα ζευγάρι κάλτσες από βαμβάκι, πάνω στις οποίες είναι πλεγμένες προσευχές στα αραβικά. Το πλέξιμο ταξίδεψε μαζί με τους Άραβες από την Αίγυπτο στην Ισπανία, το νότιο τμήμα της οποίας είχαν καταλάβει. Έχουν βρεθεί πλεκτά εξαιρετικής ποιότητας σε τάφους αριστοκρατών, που αποδεικνύουν ότι το πλέξιμο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Τα πλεκτά ήταν περισσότερο διακοσμητικά, όπως μαξιλαροθήκες, τσάντες, καλύμματα λειψάνων, παρά είδη ρουχισμού. Περίτεχνα διακοσμημένα με χρυσές κλωστές και μεταξωτά υφάσματα. Από την Ισπανία, το πλέξιμο διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου και εδραιώθηκε.

Αν και αρχικά το πλέξιμο ήταν μια οικιακή ασχολία που αφορούσε αποκλειστικά τις γυναίκες, γρήγορα επεκτάθηκε και στον ανδρικό πληθυσμό. Οι άντρες ανέλαβαν το «επαγγελματικό» πλέξιμο. Τα προϊόντα τους δεν προορίζονταν για προσωπική κατανάλωση, όπως οι κάλτσες που μπορεί να έπλεκαν οι γυναίκες για τους συζύγους τους, αλλά για πώληση. Ειδικά τον 16ο αιώνα, οι πλεκτές ανδρικές κάλτσες έγιναν τόσο δημοφιλείς, που δημιουργήθηκαν ολόκληρες συντεχνίες για να καλύψουν τη ζήτηση. Μάλιστα, οι εκπαιδευόμενοι χρειαζόταν να περάσουν από εξαετή εκπαίδευση πριν να τους επιτραπεί να ασκήσουν το επάγγελμα του «αρχιπλέκτη».

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με το πλέξιμο;

Το να μπορείτε να πλέκετε ρούχα ή μικροαντικείμενα σημαίνει ότι αυτόματα απαλλάσσεστε από την «τυραννία» της μόδας. Αντί να λιώνετε τα παπούτσια σας ψάχνοντας μάταια για το ιδανικό πουλόβερ, το δημιουργείτε εσείς οι ίδιες. Με την ίδια λογική, μπορείτε να φτιάξετε κασκόλ, τσάντες, σκουφάκια, πορτοφολάκια και ό,τι άλλο σας αρέσει. Επιπλέον, με το πλέξιμο κάνετε και οικονομία! Ακόμα και ένα πουλόβερ μηχανής, για παράδειγμα, κοστίζει ακριβότερα από ένα «σπιτικό», ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένο από πολύ καλής ποιότητας μαλλί ή νήμα. Επιπλέον, μπορείτε να δωρίσετε τα πλεκτά σας σε αγαπημένα σας πρόσωπα. Όλοι εκτιμάμε λίγο περισσότερο τα χειροποίητα δώρα. Σημαίνει ότι ο άλλος ασχολήθηκε για πολλές ώρες με το δώρο που επρόκειτο να μας κάνει.

Επιπλέον, στο εξωτερικό, και κυρίως στην Αγγλία, το πλέξιμο συγκαταλέγεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εικαστική θεραπεία (art therapy). Αλλά και στην καθημερινή ζωή διαθέτει την ίδια «θεραπευτική» δύναμη. Λειτουργεί συνενωτικά για τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτό, ως ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης. Από τις γιαγιάδες που μαζεύονται στις αυλές των σπιτιών και πλέκουν παρέα κουβεντιάζοντας, έως τις σύγχρονες νέες γυναίκες που συναντιούνται στα ειδικά σεμινάρια και γίνονται φίλες πλέκοντας, όλες ασυναίσθητα κάνουν εκείνη τη στιγμή τη δική τους «ψυχοθεραπεία» και απολαμβάνουν το μικρό τους διάλειμμα από την καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμικές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των βελόνων και των χεριών γίνονται το νέο «μάντρα» των γυναικών, που ανοίγει τις πόρτες στην αυτοσυγκέντρωση και τη χαλάρωση.

Σεμινάρια πλεξίματος

Σεμινάριο πλεξίματος διοργανώνονται σε πολλά καταστήματα, όπου πωλούνται είδη ραπτικής. Κάθε Σάββατο πρωί στο κατάστημα «Σακαλάκ» πραγματοποιούνται δίωρα σεμινάρια για όλα τα επίπεδα. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν. Τα μαλλιά «Σακαλάκ» πραγματοποιούν και απογευματινά μαθήματα με συμμετοχή 10-12 ατόμων στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Πανεπιστημίου (κάθε Τρίτη και Πέμπτη 17.30-19.30). Το κόστος παρακολούθησης είναι 50 ευρώ το μήνα και τα χρήματα προσφέρονται εξ ολοκλήρου στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Στο κατάστημα «Κangaroo» πραγματοποιούνται δίωρα σεμινάρια πλεξίματος για αρχάριους, μέτριους και προχωρημένους δύο φορές την εβδομάδα. Μαθήματα διάφορων επιπέδων γίνονται αρκετές μέρες τη βδομάδα και το κόστος είναι 40 ευρώ οι 8 ώρες.

Το κατάστημα «Μπε…» προσφέρει κι αυτό μαθήματα πλεξίματος και ραψίματος, όπως επίσης και το κατάστημα «Φρυνήματα» (κάθε Πέμπτη απόγευμα 17.00-21.00), ενώ και τα δυο βρίσκονται στην Καλλιθέα Αττικής. Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν με αγορά υλικών από τα καταστήματα.

Λοιπόν, μην καθυστερείτε και ξεκινήστε το πλέξιμο. Είναι ένα χόμπι αρκετά οικονομικό κι ακόμα κι αν δεν θέλετε να συμμετέχετε στα σεμινάρια και στα μαθήματα που διοργανώνονται, μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό στο χώρο σας με συμβουλές από το διαδίκτυο και τους διάφορους bloggers.

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.