Πλάτωνας, ο μεγάλος φιλόσοφος

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ίσως αν δεν υπήρχε ο Πλάτωνας να αγνοούσαμε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του Σωκράτη, μιας και εκείνος δεν άφησε ηθελημένα κανένα γραπτό κείμενο της διδασκαλίας του. Η Απολογία του Σωκράτη γράφτηκε από εκείνον, ο Αριστοτέλης βρήκε τον πρώτο του δάσκαλο και έτσι η τριάδα των τριών κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας συμπληρώθηκε αρμονικά. Ο Πλάτωνας ανήκει στους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών..

Πληροφορίες για τη ζωή του

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε το 427 π.Χ., από αριστοκράτες Αθηναίους γονείς. Ο πατέρας του λεγόταν Αρίστωνας και η μητέρα του Περικτιόνη. Ο Πλάτωνας έλαβε τη μόρφωση και την κλασσική παιδεία που δεχόταν κάθε νέος της εποχής του.  Και ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Αριστοκλής, έμεινε για πάντα στην ιστορία με το ψευδώνυμο που του δόθηκε επειδή είχε πλατύ μέτωπο.

Ενώ ο ίδιος έγραφε από μικρός ποίηση, αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με αυτή, μετά τη γνωριμία του με τον Σωκράτη (το μεγάλο λογοτεχνικό ταλέντο του όμως είναι εμφανές ακόμα και στους φιλοσοφικούς του διαλόγους).

Ίσως έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν πως ακόμα και μέσα από τα μεγαλύτερα δεινά, μπορεί να γεννηθεί κάτι καλό. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Πλάτωνα, ο οποίος ξεκίνησε τη φιλοσοφική αναζήτηση, αφού βίωσε αυτό το σκληρό γεγονός, την πώληση του ίδιου ως δούλου, μετά την επίσκεψή του στη Σικελία και τη γνωριμία του με τον τύραννο των Συρακουσών, Διονύσιο τον Ι.

Όταν ο Πλάτωνας επέστρεψε στην Αθήνα, ίδρυσε τη σχολή του, την Ακαδημία, σε μία τοποθεσία της Αττικής. Διάσημοι μαθητές του υπήρξαν ο Αριστοτέλης, ο οποίος ακολούθησε διαφορετική φιλοσοφική πορεία, ο ανιψιός και διάδοχός του Σπεύσιππος, ο Ξενοκράτης, ο Φίλιππος από την Οπούντα.

Σημαντικές πληροφορίες για το έργο του

Ο Πλάτωνας ανήκει στις σημαντικότερες μορφές της ανθρωπότητας; ακόμα και τώρα, το έργο του χαρακτηρίζεται ως εκείνο που κατευθύνει πολιτικά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ενώ ο Σίγκμουντ Φρόυντ χαρακτηρίζεται ως ο ιδρυτής της Ψυχανάλυσης, αν κάποιος μελετήσει Πλάτωνα, θα διαπιστώσει πως εκείνος έθεσε πρώτος από όλους τους άλλους, τα θεμέλια για τη μελέτη της ανθρώπινης ψυχής. Είναι ο πρώτος που επιχείρησε να διαχωρίσει την ψυχή σε τρία μέρη, το επιθυμητικό, το θυμοειδές και το λογιστικό, γεγονός που τον κατέστησε ως τον πρώτο ψυχολόγο, όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο Πλάτωνας είναι εκείνος που διέσωσε τη διδασκαλία και την απολογία του Σωκράτη, αφού εκείνος δε μας άφησε ούτε ένα δικό του γραπτό κείμενο ώστε να μελετήσουμε τη φιλοσοφία του, φέρνοντας στο φως τη διδασκαλία και την απολογία ενός εκ των φωτεινότερων πνευμάτων στην ιστορία. Είναι εκείνος που στο Συμπόσιο μελέτησε όσο λίγοι το ανεπανάληπτο συναίσθημα του Έρωτα και ύμνησε την ανώτερη, για εκείνον μορφή του, η οποία ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη σαρκικής επαφής, τον  αγνό και παντοτινό πλατωνικό έρωτα.

Είναι ο ανοιχτόμυαλος φιλόσοφος  που όχι μόνο δεν περιόρισε τη μελέτη του αποκλειστικά στη Φιλοσοφία, αλλά άφησε το πνεύμα του να μαγευτεί από κάθε ανθρώπινη έκφανση δημιουργίας, όπως η μουσική και η γεωμετρία. Και, φυσικά, παραμένει και ένας σπουδαίος φεμινιστής, αφού σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν απολάμβαναν το δικαίωμα της μόρφωσης όπως οι άνδρες, εκείνος  δεχόταν γυναίκες μαθήτριες στη σχολή του, ισότιμα όπως τους άνδρες.

Ο Πλάτωνας πάντοτε θα στέκεται στο υψηλότερο βάθρο της ανθρωπότητας, ως ένας διανοητικός τιτάνας που θα χρησιμοποιείται και θα αναλύεται ως απαραίτητος για τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του είναι το Συμπόσιο, ο Γοργίας, ο Φαίδρος, η Απολογία Σωκράτους, ο Πολιτικός, ο Φαίδων, η Πολιτεία, ο Τίμαιος.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…