Πλαστικό ή… Ξανασκέψου το;

Συντάκτης: Χρύσα Νταή

Είναι παντού στη ζωή μας, είναι στα ψώνια μας, είναι στο ποτήρι του καφέ μας, είναι στο γάλα, στα μακαρόνια, στο take away φαγητό μας. Είναι σε όλα αυτά και συγχρόνως δεν είναι! Για να μην είναι, αρκεί  να το αντικαταστήσουμε!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να ξανασκεφτείς  της μιας  χρήσης ατομικές σπατάλες σου σε πλαστικό, αρκεί να τις αθροίσεις. Και όσο αθροίζεις, μάθε το εξής:

Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ, στις ελληνικές θάλασσες το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων φτάνει το 95%, ενώ 4,8 – 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς!

Στους αριθμούς αυτούς μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχεις καμιά ευθύνη, μα αν όλοι έτσι λένε;

Το πλαστικό είναι τόσο παρόν στην καθημερινότητά μας, που είναι δύσκολο να το διώξουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό άκου 2-3 tips απεξάρτησης:

Πηγαίνεις σουπερμάρκετ για ψώνια και ταλαιπωρείσαι να σηκώνεις σακούλες που σκίζονται, πονούν τα δάχτυλά σου και η μοίρα τους είναι στα σκουπίδια η μια μέσα στην άλλη, οι μισές γιατί έχουν σκιστεί, οι μισές γιατί δεν σου χρειάζονται. Η πάνινη τσάντα είναι η λύση – ή οι πάνινες τσάντες είναι οι λύσεις! Θυμήσου να βάλεις μια πάνινη τσάντα στο αυτοκίνητο, στη βασική σου τσάντα, ή δίπλα στη λίστα του σουπερμάρκετ και όλα θα αρχίσουν από μόνα τους!

Σηκώνεσαι για τη δουλειά και είσαι έτοιμος/η για την αναζήτηση καφέ. Τι ξέχασες; Το θερμός σου! Που θα κρατήσει το ρόφημά σου κρύο ή ζεστό για τουλάχιστον 5 ώρες, θα μπορείς να το ξαναγεμίσεις με ένα δεύτερο ρόφημα, ενώ η υγρασία στα χέρια σου κάθε φορά που ακουμπούσες το χτεσινό πλαστικό ποτήρι καφέ δεν είναι τώρα εκεί! Αρκεί να ζητήσεις από τον αγαπημένο σου barista να τοποθετήσει τον καφέ στο δικό σου ποτήρι.

Τέλος, το νερό! Είναι απίθανο να μην χρειαστείς νερό μέσα στη μέρα και λίγες οι πιθανότητες να το χρειαστείς μόνο όταν είσαι στο σπίτι ή στη δουλειά ή τέλος πάντων κάπου που δεν χρειάζεται να αγοράσεις. Κι εδώ η λύση είναι το θερμός! Για να είσαι ξένοιαστος/η το έχεις πάντα στην τσάντα, και αυτό είναι όλο! Και για αυτούς που πίνουν νερό μόνο για να επιβιώνουν… Δύο λόγοι παραπάνω!

Κι όσο για την ανακύκλωση; Παράγουμε όλο και περισσότερα πλαστικά μίας χρήσης που αν δεν τα μειώσουμε ατομικά σημαντικά, η ανακύκλωση θα καταλήξει να είναι λύση ανεπαρκής.

Γι’ αυτό μείωσε το πλαστικό. Τόσοι πολλοί λόγοι, τόσο εύκολο. Κάνε την αρχή!

Συντάκτης: Χρύσα Νταή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr