Πιστεύετε στην επιτυχία σας ή απλώς ελπίζετε;

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Επιτυχία είναι η πραγματοποίηση των στόχων μας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν θα σας δώσουν ποτέ ασαφείς απαντήσεις σχετικά με το τι θέλουν από τη ζωή τους. Θα δώσουν σαφείς ορισμούς του τι σημαίνει επιτυχία γι’ αυτούς, καθώς και σαφώς προσδιορισμένους στόχους, τους οποίους κυνηγάνε να εκπληρώσουν.

Με έμπνευση την ταινία “Έβερεστ”, θα αναλύσω ποια είναι τα βήματα που οδηγούν μια ομάδα στην επιτυχία, πώς ξεπερνιούνται οι αντιξοότητες στην πράξη και πώς αντιθέτως κάποιοι λιγοψυχούν και οδηγούνται στον θάνατο. Ελπίζω να δώσει έμπνευση σε όλους μας στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, που σίγουρα για πολλούς βιώνεται ως κακουχία, ενώ για άλλους ως ευκαιρία. Το να είμαστε κλεισμένοι σπίτι πιθανώς είναι εμπόδιο στους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της χρονιάς, προσωπικούς ή επαγγελματικούς, ωστόσο δεν χρειάζεται να είναι καθοριστικό.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα 4 βήματα που οδηγούν στην επιτυχία θα ήταν τα εξής:

 • Σαφής προσδιορισμός των στόχων
 • Απόλυτη πίστη στον εαυτό σας
 • Δέσμευση για την εκπλήρωσή του
 • Προσήλωση στο στόχο μέχρι την τελική του εκπλήρωση

Στην ταινία “Έβερεστ” που είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, δείχνει πώς μια ομάδα ορειβατών κατακτά την κορυφή του Έβερεστ. Η ατάκα που επαναλάμβαναν συνεχώς οι ομαδάρχες για να εμψυχώνουν τους ταλαιπωρημένους ορειβάτες ήταν “Ένα βήμα τη φορά”. Αν μάθεις να κάνεις ένα βήμα τη φορά και να συνεχίζεις ανελλιπώς, φτάνεις να κατακτάς ακόμα και την κορυφή του Έβερεστ.

Αυτό είναι το μήνυμα της ταινίας με απλά λόγια- να συνεχίζεις να κινείσαι προς τον στόχο σου ένα βήμα τη φορά. Εννοείται ότι η εγκατάλειψη στην κατάστασή τους ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο. Δηλαδή αν πάψεις να κινείσαι γιατί σε εγκατέλειψαν οι δυνάμεις σου ή γιατί δεν έχεις οξυγόνο, θα πεθάνεις από το κρύο. Κυριολεκτικά!!

Το μήνυμα της ταινίας είναι απόλυτα εφαρμόσιμο σε όλους τους τομείς της ζωής, πέρα από την ορειβασία. Αν συνεχίζεις να κινείσαι με σταθερή κατεύθυνση προς το στόχο σου, ένα βήμα τη φορά, με μαθηματική ακρίβεια θα φτάσεις να τον πετύχεις. Τόσο απλό είναι! Δεν είναι εύκολο βέβαια.

Κάθε στόχος έχει τη δυσκολία του και καμιά φορά φαντάζει και ανέφικτος. Αλλά κάθε ανέφικτος στόχος έγινε εφικτός από ανθρώπους που εφάρμοσαν αυτή την απλή αρχή. “Να κινούνται ένα βήμα τη φορά με σταθερή κατεύθυνση προς το στόχο τους”. Ας δούμε ποια είναι τα συστατικά αυτής της αρχής για να είναι εφαρμόσιμη από όλους εμάς.

 1. Ξεκάθαρος στόχος (σαν ένα σημείο στο χώρο προς το οποίο μπορείς να κατευθυνθείς, όπως είναι για παράδειγμα μια κορυφή βουνού).
 2. Σχέδιο για την εκπλήρωσή του.
 3. Πίστη στον εαυτό μας (Υιοθέτηση του “i can do it” attitude απόλυτα). Όπως χαρακτηριστικά λέγεται και στην ταινία “Attitude is altitude”. Επομένως η στάση ζωής απόλυτης αυτοπεποίθησης είναι θεμελιώδης, όχι μόνο για τους κατακτητές του Έβερεστ, αλλά και για τον καθέναν από εμάς για να εκπληρώσει τους στόχους του.
 4. Συνεχής κίνηση με κατεύθυνση προς το στόχο.
 5. Δέσμευση και προσήλωση στο στόχο μέχρι την τελική του εκπλήρωση.

Το νόημα είναι να μην εγκαταλείπεις ποτέ. Η εγκατάλειψη ισοδυναμεί με αποτυχία. Αν δεν εγκαταλείψεις είναι αδύνατο να αποτύχεις. Μαθαίνεις από τα λάθη σου, γίνεσαι πιο δυνατός και συνεχίζεις να προχωράς. Άλλωστε είπαμε η εγκατάλειψη στο Έβερεστ ισοδυναμεί με θάνατο.

Πολύ συχνά το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή, μόνο που “ο θάνατος” είναι πιο αόρατος. Οι άνθρωποι που αισθάνονται αποτυχημένοι είναι σαν να έχουν απωλέσει την ίδια τους την ταυτότητα. Δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους και ουσιαστικά παραιτούνται από την προσπάθεια και κατ’ επέκταση τη ζωή. Αν δεν είναι θάνατος αυτό, τι είναι;

Η εκπλήρωση κάθε στόχου επομένως συνοψίζεται σε 5 βήματα. Αφού είναι τόσο απλό, γιατί δεν το βάζουμε όλοι σε εφαρμογή;

 1. Ξεκάθαρος στόχος
 2. Σχεδιασμός
 3. Πίστη στον εαυτό μας
 4. Κίνηση με κατεύθυνση προς το στόχο.
 5. Δέσμευση και προσήλωση

Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6937524688

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Skype: evi_xyrafa

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω skype, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…