Πιπερόριζα: Ο γιατρός στο σπίτι σας

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου

Πιπερόριζα: Ο γιατρός στο σπίτι σαςΗ πιπερόριζα ή τζίντζερ είναι η ρίζα του φυτού Ζιγγίβερις η φαρμακευτική, η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική αλλά και ως μπαχαρικό στο φαγητό ή ως εξωτική λιχουδιά. Το είδος αυτό δίνει το όνομα στην ομάδα φυτών Zingiberaceae, της οποίας άλλα γνωστά μέλη είναι το καρδάμο και ο κουρκουμάς.Tο τζίντζερ αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό σχεδόν 80%. Eπιπλέον, περιέχει αρκετό κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες, στα οποία οφείλονται κάποιες από τις ωφέλιμες δράσεις του.

Αρχικά, κάνοντας μια αναδρομή για το πότε ξεκίνησε η καλλιέργεια της πιπερόριζας βρίσκουμε τα ίχνη της στη Νότια Ασία, και μετέπειτα φτάνει και σε περιοχές της Ανατολικής Αφρικής και της Καραϊβικής. Η φαρμακευτική της ιδιότητα συνιστάται εδώ και χιλιάδες χρόνια και κυρίως προβάλλεται από τον πολιτισμό των Κινέζων.

Σε μία συνοπτική θεώρηση η πιπερόριζα συμβάλλει στη βελτίωση στομαχικών διαταραχών και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Tα αιθέρια έλαιά της και άλλα συστατικά της προσδίδουν ορισμένες από τις πολύτιμες ιδιότητες. Εμπεριέχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και ρυθμίζει το σάκχαρο.

Παράλληλα, βοηθά στη χώνεψη, στη ναυτία, στην επούλωση πληγών και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου, ενώ χαρακτηρίζεται για την αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Εν τω μεταξύ πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η συστηματική μακροχρόνια λήψη του μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται προσοχή και μέτρο στη συχνότητα και πολύ περισσότερο να μην ξεχνάμε ότι δεν συνιστάται η λήψη σε μικρά παιδιά.

Συντάκτης: Ρία Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.