Πιο «αντιοξειδωτικές» οι βιολογικές από τις… κλασσικές τροφές!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Πιο «αντιοξειδωτικές» οι βιολογικές από τις… κλασσικές τροφές!Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν κατά 69% περισσότερα αντιοξειδωτικά… από τις συμβατικές τροφές, ειδικά όσον αφορά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά της αγοράς! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσαν ότι πέρα από τα χαμηλότερα επίπεδα τοξικών, τα οργανικά παρέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικά… σαν να κατανάλωνε κάποιος μια ή δυο έξτρα μερίδες π.χ. μήλων την ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, με την ομάδα εμπειρογνωμόνων να «εξιχνιάζουν» πάνω από 343 προηγούμενες μελέτες σχετικές με τις διαφορές των τροφών από οργανικές ή μη καλλιέργειες.

«Η μελέτη δείχνει ότι η επιλογή βιολογικών τροφών οδηγεί στην αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών, ενώ παράλληλα μειώνει την έκθεση σε τοξικά βαρέα μέταλλα. Μπορεί μέχρι σήμερα να υπήρχε σύγχυση γύρω από το θέμα των βιολογικών, αλλά οι νέες πληροφορίες αποδεικνύουν ότι αξίζουν τα χρήματά τους», εξηγεί ο Carlo Leifert, καθηγητής Οικολογικής Γεωργίας στο Newcastle University.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών, όπως είναι οι πολυφαινόλες, ήταν κατά 18 έως 69% πιο υψηλές στις βιολογικές τροφές. Την ίδια στιγμή, βρέθηκαν με λιγότερα επίπεδα τοξικών μετάλλων και αζώτου (κατά 10%), ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις του νιτρικού οξέως κατά 30% και του νιτρώδους άλατος κατά 87%. Μπορεί το καταναλωτικό κοινό να αμφιβάλλει ακόμα για την «αλήθεια» των βιολογικών, αλλά η μελέτη υποστηρίζει ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στις «κλασσικές» παρά στις οργανικές καλλιέργειες. Άλλωστε, στην τελευταία άποψη είχε καταλήξει και μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford το 2009, φέρνοντας στο «φως» ότι οι βιολογικές πρακτικές οδηγούν προς τις βιταμίνες, το φώσφορο και το πιο καθαρό έδαφος…

«Εδώ και δεκαετίες, η συζήτηση για τα συμβατικά – βιολογικά κατέληγε πάντα σε αδιέξοδο, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι τα δεύτερα αποτελούν καθαρά ένα τέχνασμα μάρκετινγκ για υψηλότερες τιμές. Όμως, μετά τη νέα μελέτη, κανείς δεν αμφιβάλλει για τα συντριπτικά στοιχεία. Εάν αγοράζετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, θα αποκτήσετε, κατά μέσο όρο, περισσότερα αντιοξειδωτικά στο ίδιο επίπεδο θερμίδων», λέει ο καθηγητής Carlo Leifert.

Σύμφωνα με την Αγγλική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, διαπιστώθηκε ότι ειδικά τα δημητριακά βιολογικής καλλιέργειες περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα καδμίου, ενός τοξικού μετάλλου που αποτελεί συστατικό των λιπασμάτων. Ωστόσο, δεν βρέθηκε καμία διαφορά στα μέταλλα, όπως είναι ο υδράργυρος και ο μόλυβδος. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τροφές με έξτρα αντιοξειδωτικά «πολεμούν» τον κίνδυνο των χρόνιων ασθενειών, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι αντιρρήσεις των ειδικών… για την αξιοπιστία της έρευνας!

Πιο «αντιοξειδωτικές» οι βιολογικές από τις… κλασσικές τροφές!Αντιρρήσεις έφεραν μερικοί ειδικοί με «αρχηγό» τον καθηγητή Tom Sanders, επικεφαλής της Ιατρικής Σχολής του King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δηλώνει ότι το ζήτημα της καλής διατροφής δεν επηρεάζεται από τα βιολογικά προϊόντα. «Το σημαντικό είναι να τρώτε φρούτα και λαχανικά και «όχι» το εάν αυτά είναι οργανικά ή συμβατικά. Κατά τη γνώμη μου, η μελέτη είναι παραπλανητική, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που «παραμένουν» στο σώμα, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, βρίσκονται σε μικρότερο ποσοστό στα οργανικά προϊόντα», συνεχίζει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο δρ. Alison Tedstone, διατροφολόγος στο Public Health της Αγγλίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το επιπλέον κόστος των βιολογικών φρούτων – λαχανικών και η πιθανή μείωση της κατανάλωσής τους, θα αντισταθμίσει εύκολα την πιθανότητα να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία. «Για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά μέσα στο 24ωρο, ανεξάρτητα από το πώς έχουν παραχθεί. Μόνο έτσι, θα αποκτήσουν μια ισορροπημένη διατροφή που θα προστατεύει την υγεία τους», επισημαίνει ο δρ. Tedstone.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.