Πίνετε μπύρα;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Μάθετε τα οφέλη της μπύρας στον οργανισμό και απολαύστε άφοβα ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτά παγκοσμίως.

Η μπύρα είναι ένα από τα πιο αρχαία ποτά παγκοσμίως. Θεωρείται ότι δημιουργήθηκε στην αρχαία  Σουμερία όπου μάλιστα έγινε τυχαία όταν ένα κομμάτι σταρένιο ψωμί αφέθηκε στην βροχή για ένα βράδυ. Οι χυμοί οι οποίοι βγήκαν μετά, στην ουσία αποτέλεσαν την πρώτη μπύρα.

Από τότε μέχρι σήμερα η ζυθοποιία έχει εξελιχθεί τρομερά και οι μπύρες πλέον έχουν πολλά διαφορετικά επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ας δούμε λοιπόν γιατί αξίζει να πίνουμε μπύρα σε σχέση με ένα οποιοδήποτε άλλο  αλκοολούχο ποτό.

Είναι ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ 

Βασικό πλεονέκτημα της μπύρας σε σχέση με αρκετά άλλα ποτά είναι ότι δεν περιέχει πολλή αλκοόλη, η οποία είναι υπεύθυνη για την μέθη (σε  μεγάλες ποσότητες).

Ενώ το κρασί περιέχει αλκοόλη σε ποσοστό 10% και το ουίσκι 40% μια τυπική μπύρα βρίσκεται μόλις στο 4-5%. Το αλκοόλ εκτός από τα παραπάνω είναι θερμιδογόνο και αρκετές φορές αλλοιώνει την αίσθηση του ποτού στο στόμα μας. Βέβαια είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχουν μπύρες που περιέχουν περισσότερο αλκοόλ με μερικές να φτάνουν μέχρι και το 12% (οι λεγόμενες μοναστηριακές).

Μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τις γεύσεις

Η βιομηχανία μπύρας έχει δημιουργήσει πολλές και διαφορετικές γεύσεις πλέον καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γευστικών προτιμήσεων. Υπάρχουν μπύρες κόκκινες με έντονα αρώματα, weis και ξανθές με περισσότερο καπνιστά αρώματα ή αρώματα λουλουδιών, μαύρες μπύρες με ξεχωριστή γεύση και οι IPA (India Pale Ale), οι οποίες έχουν περισσότερο λυκίσκο (βασικό συστατικό το οποίο δίνει το άρωμα στην μπύρα και την πικρή της γεύση). Αυτή η διαφορετικότητα μας βοηθά να επιλέξουμε την αγαπημένη μας γεύση από μια τεράστια  γκάμα, το οποίο είναι μεγάλο πλεονέκτιμα.

Ποτό οικονομικό και το οποίο βρίσκεται εύκολα σε ένα σούπερ μάρκετ

Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ποτό έχει χαμηλή τιμή  σε σχέση με τα υπόλοιπα ποτά και μπορεί να βρεθεί εύκολα στα ράφια ενός σούπερ μάρκετ. Πλέον σε αρκετά σούπερ μάρκετ δεν θα βρούμε μόνο τις πιο γνωστές ελληνικές μάρκες ζύθου, αλλά και πολλές ξένες αρκετά γνωστές και εύγεστες. Αν παρά ταύτα αναζητάμε μια έκπληξη ή κάτι πιο εξειδικευμένο τότε αρκεί να απευθυνθούμε σε μια κάβα ή να πάμε σε μια μπυραρία.

Πολύ καλό μυοχαλαρωτικό

Τέλος, η μπύρα βοηθά στην χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, ειδικά κατόπιν έντονης άσκησης. Μετά από έντονη εκγύμναση η μπύρα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε οινόπνευμα χαλαρώνει τους μύες χωρίς να ζαλίζει. Μετά από την γυμναστική λοιπόν που οι μύες έχουν υποστεί στρες και καταπόνηση και αρχίζουν να παράγουν γαλακτικό οξύ (το οποίο είναι και η αιτία για το πιάσιμο που νιώθουμε μετά το γυμναστήριο) η μπύρα με τις κατάλληλες διατάσεις και ένα ζεστό μπάνιο είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να αποφύγουμε το πιάσιμο και τον δυσάρεστο πόνο.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.