‘Πινέλα μακιγιάζ’ – Πώς να τα καθαρίσουμε χωρίς να τα χαλάσουμε;

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Όπως το δέρμα και τα μαλλιά μας έτσι και τα πινέλα του μακιγιάζ μας είναι απαραίτητο να τα φροντίζουμε, να τα πλένουμε και να καθαρίζουμε σε τακτική βάση και με οργανωμένο τρόπο. Η υγιεινή της επιδερμίδας μας πηγαίνει ‘πακέτο’ με την υγιεινή των βασικών εργαλείων εφαρμογής του μακιγιάζ μας που είναι τα πινέλα. Και αυτό γιατί το δέρμα μας με τα πινέλα έχουν άμεση επαφή και οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στην επιφάνειά τους μεταφέρεται αυτόματα με την εφαρμογή τους στο πρόσωπό μας, είτε αυτό είναι μικρόβια, υπολείμματα make up, είτε σκόνη.

Όποια και να είναι η σύνθεση και το βασικό υλικό από το οποίο αποτελούνται τα πινέλα μας, ακολουθούμε πιστά την ιεροτελεστία της ελαφριάς απολύμανσης και ‘λουσίματός’ τους, όπως κάνουμε με τις τρίχες των μαλλιών μας. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε να μην καταστρέψουμε την υφή και το σχήμα τους. Ακόμη, είναι απαραίτητο για εσάς που καθημερινά βάφεστε αρκετά έντονα είτε επειδή το απαιτεί η φύση της εργασίας σας είτε από προσωπικό γούστο, να χρησιμοποιείτε ειδικό καθαριστικό σπρέι, κατάλληλο για καθημερινό καθαρισμό των πινέλων σας, ώστε να αποφύγετε οποιουδήποτε είδους μόλυνση ή ερεθισμό στο πρόσωπό σας.

Για τον ολοκληρωμένο καθαρισμό των πινέλων μας αφιερώνουμε μια φορά την εβδομάδα τουλάχιστον μισή ώρα. Με προσοχή, λεπτούς χειρισμούς και κινήσεις αφαιρούμε οποιοδήποτε υπόλειμμα μακιγιάζ.Πολλές από εμάς, χρησιμοποιούμε και εργαλεία καθαρισμού των πινέλων, εκτός από τα χέρια μας. Τα πιο σημαντικά από αυτά που είναι οικονομικά, πρακτικά και διαθέσιμα στο εμπόριο και μπορούμε να τα παραγγείλουμε πολύ εύκολα είναι τα γάντια σιλικόνης με ανάγλυφη επιφάνεια, οι βούρτσες καθαρισμού, ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές καθαρισμού. Είναι διαθέσιμα και βοηθητικά δοχεία καθαρισμού για όποιες από εσάς θέλετε να είστε πιο άνετες σε αυτήν τη διαδικασία!

Πάμε να δούμε τα σημαντικά αυτά βήματα πλυσίματος των πινέλων μας και να τα εφαρμόσουμε με επιτυχία. Μαζεύουμε όλα τα πινέλα μας, σηκώνουμε τα μανίκια μας, πλένουμε τα χέρια μας και κατευθυνόμαστε προς τον νιπτήρα του μπάνιου μας! Τώρα είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε!

Βήμα 1ο- ‘Απολυμαίνουμε χωρίς να καταστρέφουμε’

Είναι πολύ σημαντικό να απολυμάνουμε αρχικά τα πινέλα μας, γιατί φανταστείτε να έχουμε ένα ‘πινέλο με δυσκολία’ όπως λέω χαρακτηριστικά, και αναφέρομαι κατά κύριο λόγο σε πινέλο βάσης του make up μας, όπως το foundation μας. Φανταστείτε το συγκεκριμένο πινέλο να μην το έχουμε πλύνει ολόκληρη την εβδομάδα. Είναι λάθος καθώς καθημερινά μπορούμε να το καθαρίζουμε με το brush cleanser μας. Σε περίπτωση που μας ξεφύγει αυτό το βήμα, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε οποιοδήποτε υπόλειμμα βάσης έχει μείνει, ακόμη και στο πινέλο του concealer μας που ανήκει και αυτό στην ίδια κατηγορία.

Μπορούμε με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού για μωρά ή ήπια μαντηλάκια ντεμακιγιάζ να καθαρίσουμε απαλά και προσεκτικά, χωρίς κυκλικές και επιθετικές κινήσεις τις τρίχες των πινέλων μας. Ακόμη μία λύση είναι σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας να ρίξουμε μια ικανοποιητική ποσότητα ελαιόλαδου. Απαλά με κινήσεις που ακολουθούν τη φορά των τριχών, πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά σε πινέλο με γωνίες, καθαρίζουμε τις τρίχες του. Σε αντίθετη περίπτωση, σε πινέλο με στρογγυλεμένες τρίχες και κυκλικό σχήμα ακολουθούμε απαλές κυκλικές κινήσεις πάνω στο χαρτί. Το ελαιόλαδο έχει ισχυρή αντισηπτική δράση, καθαρίζει και απολυμαίνει.

Βήμα 2ο – Σαπούνι και νερό!

Περνάμε στον βαθύ καθαρισμό των πινέλων μας. Σε αυτό το βήμα, το σημείο που είναι απαραίτητο να προσέξουμε είναι οι τρίχες των πινέλων μας να έχουν φορά προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο όταν ρίξουμε νερό πάνω τους, αυτό δεν θα κυλήσει πάνω στη βάση τους, ώστε να ξεκολήσει και να χαλάσει. Ένα-ένα λοιπόν, ρίχνουμε τα πινέλα κάτω από χλιαρό νερό, ώστε να μην καταστρέψει την τρίχα τους, είτε είναι συνθετική είτε φυσική και αρχίζουμε να προσθέτουμε σαπούνι κατά προτίμηση φυσικό, που δεν είναι βλαβερό ούτε για την ίδια την τρίχα του πινέλου αρχικά και φυσικά κατά συνέπεια για το ίδιο μας το δέρμα, με το οποίο θα έρθει σε επαφή αργότερα το πινέλο. Ένα σαπούνι ecofriendly, ακόμη και το απλό, αγνό πράσινο σαπούνι είναι τα ιδανικά. Χρειαζόμαστε λιτότητα, καθαριότητα και ποιότητα.

Είτε στην παλάμη των καθαρών χεριών μας, κάνοντας ελαφρύ μασάζ, είτε χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που αναφέραμε πριν ως βάση μας, το γάντι σιλικόνης ή την βούρτσα καθαρισμού, ανάλογα με τη φορά και το σχήμα των τριχών του πινέλου ακολουθούμε και τις αντίστοιχες κινήσεις όπως περιγράψαμε στο πρώτο βήμα. Αφού έχει δημιουργηθεί αφρός, συνεχίζουμε να τρίβουμε με απαλές κινήσεις, κάνοντας μασάζ τις άκρες των τριχών, χωρίς να τις τραυματίσουμε. Τέλος, ξεπλένουμε προσεκτικά με χλιαρό νερό, χωρίς να αφήσουμε ξανά το νερό να πέσει πάνω στην λαβή των πινέλων.

Βήμα 3ο – Στεγνώνουμε πολύ καλά!

Αφού λοιπόν έχουμε ξεπλύνει πολύ καλά τα πινέλα μας με χλιαρό νερό, τώρα με μία καθαρή πετσέτα βγάζουμε την υπερβολική υγρασία. Στη συνέχεια, αναμορφώνουμε την κεφαλή κάθε πινέλου ξανά στο αρχικό τους σχήμα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πινέλα μας πάνω σε χαρτί κουζίνας ή σε χαρτί κατάλληλο για το πρόσωπό μας και στη συνέχεια τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Με απλά, προσεκτικά και οργανωμένα βήματα καθαρίζουμε τα πινέλα του μακιγιάζ μας. Αυτό που δεν ξεχνάμε ποτέ είναι να χρησιμοποιούμε καθημερινά για έναν γρήγορο καθαρισμό το brush cleanser και ειδικά σε περιπτώσεις όπως τονίσαμε παραπάνω!

Ακόμη προσέχουμε πολύ πάντα την λαβή των πινέλων μας να μην πέσει νερό πάνω της και φυσικά αυτό που είναι απαραίτητο είναι να διατηρούμε αυτήν την καθαριότητα και σε καθημερινή βάση οπουδήποτε τοποθετούμε τα πινέλα μας. Καθαρίζουμε λοιπόν καλά το νεσεσέρ μας και το δοχείο ή συρτάρι που τοποθετούμε τα πινέλα μας. Καλό είναι τα πινέλα μας να μην υπάρχουν σε χώρους που κυριαρχεί υγρασία, όπως το μπάνιο ή κάπου που είναι εύκολο να πεταχτεί σκόνη πάνω τους. Προσέχουμε για να έχουμε!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…