Pilates και lockdown

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

To Pilates μπορεί να μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε την ψυχική και τη σωματική μας υγεία και στην περίοδο της καραντίνας.

Το Pilates στην εποχή του lockdown

Στις μέρες μας ζούμε μια διαφορετική καθημερινότητα με κυρίαρχο στοιχείο την πρωτόγνωρη κατάσταση του lockdown που έχει ως αντίκτυπο την παραμονή μας στο σπίτι για αρκετό διάστημα ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαμε επινοήσει και συνεχίζουμε να επινοούμε νέους τρόπους για να παραμείνουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς. Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σχέση έχει η μέθοδος Pilates με την εμπειρία του εγκλεισμού στο σπίτι και κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν έχετε δοκιμάσει ήδη τη μέθοδο Pilates, θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο αποτελεσματική είναι στο να παραμείνετε σε φόρμα. 

Μια από τις αρχές της μεθόδου Pilates είναι ότι η καλή φυσική κατάσταση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ευτυχία. Ο Joseph Pilates πίστευε ότι για να φτάσουμε στην ευτυχία είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Η ανάπτυξη αυτής της μεθόδου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην ισορροπία μεταξύ σώματος και μυαλού, κάτι που βοηθάει στη μείωση του στρες, στη αρμονία των κινήσεων, στον ζήλο και τη μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής.

Pilates και εποχή της τεχνολογίας

Ερχόμενοι στο σήμερα, πέρα από το γεγονός ότι ζούμε στην εποχή της ταχύτητας, με κύριο χαρακτηριστικό τις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις που επηρεάζουν την υγεία και την ευτυχία μας, έρχεται να προστεθεί και ο ψυχολογικός αντίκτυπος του lockdown. Καθώς αυξάνονται οι ώρες που είμαστε καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή μας ή σκυμμένοι στα γραφεία μας, ο χώρος μας είναι περιορισμένος μέσα στα τετραγωνικά του σπιτιού μας και οι εξωτερικές μας δραστηριότητες έχουν μειωθεί στις άκρως απαραίτητες. Χωρίς όμως τη σωστή φροντίδα για το σώμα μας, είναι αδύνατο να αισθανθούμε καλά. Ζώντας, όμως, στην εποχή της τεχνολογίας μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους άσκησης μέσα στο σπίτι μας για να μειώσουμε το στρες και την κούραση που νιώθουμε από τη λανθασμένη στάση, την ελλιπή κίνηση και την απουσία σωστής αναπνοής. Έχοντας λοιπόν ως γενικό κανόνα τη διατήρηση του ελέγχου των μυών μας εφαρμόζουμε τη μέθοδο Pilates με στόχο την ενδυνάμωση και την ορθή χρήση τους στην καθημερινότητα.

Τι χρειαζόμαστε για Pilates στο σπίτι;

Ακόμα πιο σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η ομορφιά των ασκήσεων Pilates συνίσταται στο ότι γίνονται οπουδήποτε το σώμα μας μπορεί να χωρέσει άνετα ξαπλωμένο πάνω σε ένα οποιοδήποτε στρώμα παχύ και συμπαγές, ώστε να υποστηρίξει και να προστατεύσει την ευαίσθητη περιοχή της σπονδυλικής μας στήλης. 

Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός για να κατακτήσουμε τις αρχές και τις ασκήσεις της μεθόδου. Με αυτή τη λογική μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα στο σπίτι σας, έναν κατάλληλο χώρο άσκησης, έναν χώρο οικείο που μας κινητοποιεί να γυμναστούμε. Επειδή δεν έχουμε τη βοήθεια ενός προσωπικού γυμναστή, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε το σώμα μας πριν ξεκινήσουμε και συνεχίσουμε να προοδεύουμε. 

Αν νοιώθουμε ανασφάλεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, μπορούμε να παρακολουθήσουμε online μαθήματα με την εξ αποστάσεως παρουσία του δασκάλου ή κάποιο βίντεο με απλές ασκήσεις της μεθόδου Pilates που παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.  

Γιατί ήρθε η ώρα να κάνουμε Pilates… χθες!

Σήμερα, στην εποχή του lockdown, με αυτή τη ραγδαία αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είναι αναγκαίο να εντάξουμε τα χόμπι μας και κατ’ επέκταση τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου που μας πρόσφεραν χαλάρωση και τόνωση, στον οικείο χώρο του σπιτιού μας. Μία από αυτές τις δραστηριότητες είναι και η σωματική άσκηση. 

Η μέθοδος Pilates δεν είναι μια επίπονη τεχνική. Αντιθέτως, οι ασκήσεις εκτελούνται χωρίς να πιέζουμε τον εαυτό μας και απολαμβάνοντας τις ίδιες μας τις κινήσεις, κάνοντας την γυμναστική δικό μας προσωπικό κομμάτι. 

Τέλος, στη μέθοδο Pilates, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα που θα γίνει μόνο του αν δεν το προκαλέσουμε εμείς. Δεν υπάρχει κάποιος που θα πάρει την πρωτοβουλία να αλλάξει το σώμα μας αν δεν το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι. Η φυσική και πνευματική δέσμευση που πρέπει  να αναλάβουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας είναι το πιο σημαντικό βήμα σ’ αυτή την εποχή των αλλαγών.

Συντάκτης: Μαργαρίτα Πρεφτίτση, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια pilates

Influence:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Παρακολούθησε από 5χρονών και για 10 χρόνια μαθήματα μπαλέτου (σύστημα R.A.D). Το 2004 γνώρισε για πρώτη φορά ως μαθήτρια τη μέθοδο Pilates…