“Pig Idea”: Σεφ μαγείρεψαν για καλό σκοπό στο Λονδίνο

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Κορυφαίοι σεφ μαγείρεψαν δωρεάν γεύματα στο Λονδίνο… για να υποστηρίξουν την εκστρατεία “The Pig Idea” και να εναντιωθούν σε όσους ταΐζουν τα γουρούνια με μη παραδοσιακό τρόπο. Η πλατεία Τραφάλγκαρ γέμισε με όμορφες μυρωδιές και πιάτα με χοιρινό κρέας που προερχόταν από γουρούνια που τρέφονταν μόνο με χορτάρι ή απομεινάρια τροφίμων. Με άλλα λόγια, η εκστρατεία κλείνει την πόρτα σε όσους τα ταΐζουν με δημητριακά για να παχύνουν πιο γρήγορα, καθώς για μια μερίδα χρειάζεται τέσσερις φορές περισσότερη τροφή από όση απαιτείται για ένα γεύμα ανθρώπου!

Διάσημοι σεφ, όπως είναι ο Hugh Fearnley – Whittingstall, ο Michel Roux Jr και ο John Torode προσέφεραν δωρεάν μερίδες στο κοινό, προωθώντας το μήνυμα: “Το πλεόνασμα τροφίμων πρέπει να δίνεται στους φτωχούς της Αφρικής, και όχι στα γουρούνια!”. Άλλωστε, από το 7.000 π.Χ. τα γουρούνια τρέφονται με το περίσσευμα της τροφής των αγροτικών οικογενειών και με χορτάρι. Βέβαια, από το Μάιο του 2001, η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την παραδοσιακή σίτιση μετά την επιδημική κρίση αφθώδους πυρετού…

Σύμφωνα με τον Tristram Stuart, ιδρυτή της καμπάνιας: “Από τα παλιά χρόνια υπάρχει η παράδοση που θέλει τους χοίρους να ταΐζονται με τα απομεινάρια τροφίμων. Έτσι, αποφεύγεται το κόστος των ζωοτροφών και η άμετρη παραγωγή τους, η οποία σταδιακά οδηγεί στην αποψίλωση των δασών και την καταστροφή του οικότοπου Σεράντο”.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εάν οι παραγωγοί σε όλο τον πλανήτη επέστρεφαν στην παραδοσιακή σίτιση των ζώων, θα τους περίσσευε αρκετό σιτάρι για να χορτάσουν τρία δισ. άνθρωποι. Άλλωστε, όπως αναφέρει η πρόσφατη έρευνα Wrap, ένα στα έξι γεύματα, που σερβίρονται στα εστιατόρια της Αγγλίας, καταλήγουν στα σκουπίδια… τροφή που θα μπορούσε να οδηγηθεί προς τα γουρούνια!

Στόχος της “The Pig Idea” είναι να μειωθεί η ποσότητα υγιεινού φαγητού που καταλήγει στους χώρους υγειονομικής ταφής και να αυξηθεί η ποσότητα σιταριού, σόγιας και καλαμποκιού για τους ανθρώπους. Οι ακτιβιστές, πάντως, παίρνουν θέση, λέγοντας ότι το πλεόνασμα του φαγητού πρέπει να καταναλώνεται πρώτα από τον άνθρωπο… μέσα από τη βοήθεια φιλανθρωπικών κινήσεων όπως είναι το Fareshare και το Foodcycle. “Ωστόσο, όταν ένα τρόφιμο είναι ακατάλληλο για τον άνθρωπο, το τάισμα των χοίρων και των κοτόπουλων αποτελεί την επόμενη καλύτερη επιλογή, χάρη στο πεπτικό σύστημά τους που επεξεργάζεται κάθε τροφή”, συμπληρώνουν.

Οι αγρότες κατά του “Τhe Pig Idea

Από την πλευρά των αγροτών, η εκστρατεία χαρακτηρίζεται ως μια ελκυστική ιδέα, που, όμως, είναι καταδικασμένη να αποτύχει εξαιτίας του κινδύνου για τη νόσο των χοίρων. Χαρακτηριστικά, ο Alastair Butler, εκτροφέας χοίρων, αναφέρει στη Guardian ότι οι περισσότεροι αρνούνται τη σίτιση των χοίρων με τα υπολείμματα των τροφών τους, λόγω των κινδύνων για την υγεία. Ωστόσο, η απάντηση της εκστρατείας είναι η εξής: “Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Κίνα και πολλές πολιτείες των ΗΠΑ προχωρούν προς μια τέτοια μετατροπή στη νομοθεσία. Χρησιμοποιούν τη θερμική επεξεργασία στα τρόφιμα, πριν φτάσουν στους χοίρους, ώστε να σκοτώνεται κάθε παθογόνο μικρόβιο που προκαλεί ασθένειες”.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.