Pica: Μια σπάνια διατροφική διαταραχή

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Pica: Μια σπάνια διατροφική διαταραχήΑποτελεί μια σπάνια διατροφική διαταραχή, το όνομα της οποίας προέρχεται από το αντίστοιχο λατινικό όνομα για ένα είδος καρακάξας, το οποίο χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες και αδιάκριτες διατροφικές συνήθειες, κυρίως λόγω περιέργειας. Η διαταραχή pica είναι γνωστή από παλιά, την εποχή των Ελλήνων φιλοσόφων Αριστοτέλη και Ιπποκράτη.

Οι άνθρωποι με τη διαταραχή pica τρώνε καταναγκαστικά στοιχεία που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Ένας ασθενής μπορεί να φάει σχετικά ακίνδυνα αντικείμενα όπως πάγο ή δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα όπως κομμάτια μετάλλου. Στην τελευταία περίπτωση, η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά και έγκυες γυναίκες. Ευτυχώς, είναι συνήθως παροδική. Αν εσείς ή το παιδί σας δεν το έχετε ξεπεράσει, αλλά τρώτε μη βρώσιμα στοιχεία, δείτε έναν γιατρό αμέσως. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις δυνητικά σοβαρές παρενέργειες αυτής της διαταραχής. Η διαταραχή pica εμφανίζεται επίσης σε άτομα που έχουν αναπτυξιακές διαταραχές. Είναι συχνά πιο σοβαρή και μακράς διαρκείας σε άτομα με σοβαρά αναπτυξιακά μειονεκτήματα.

Αίτια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια ανεπάρκεια σε σίδηρο, ψευδάργυρο ή άλλο θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει στη διαταραχή pica. Το σώμα θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει αυτά τα στοιχεία μέσω των “τροφίμων”. Η αναιμία (έλλειψη σιδήρου) μπορεί να είναι η βασική αιτία της διαταραχής σε έγκυες γυναίκες.

Τα άτομα με ορισμένα νοητικά ζητήματα, όπως η σχιζοφρένεια και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να αναπτύξουν pica ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν και να ποθούν την υφή ή τις γεύσεις ορισμένων στοιχείων, μη εδώδιμων. Σε μερικούς πολιτισμούς τρώνε άργιλο, μια μορφή pica που ονομάζεται γεωφαγία, και είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.

Η δίαιτα και ο υποσιτισμός μπορεί τόσο να οδηγήσει σε pica. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τρώγοντας μη εδώδιμα στοιχεία ο πάσχοντας νιώθει χορτάτος.

Συμπτώματα

Οι άνθρωποι με pica τρώνε μη εδώδιμα είδη τακτικά. Για να χαρακτηρισθεί η διαταραχή ως pica, η συμπεριφορά πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Kάποιος με pica μπορεί να καταναλώνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • πάγος
 • σαπούνι
 • κουμπιά
 • πηλός
 • μαλλιά
 • βρωμιά
 • άμμος
 • αποτσίγαρα ή στάχτες
 • χρώμα
 • κόλλα
 • κιμωλία
 • περιττώματα

Η κατανάλωση αυτών των στοιχείων μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σοβαρές παθήσεις. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν δηλητηρίαση από μόλυβδο, παρασιτικές λοιμώξεις, εντερικές αποφράξεις και ασφυξία (πνιγμό).

Πώς γίνεται η διάγνωση pica;

Pica: Μια σπάνια διατροφική διαταραχήΔεν υπάρχει κάποιο ειδικό τεστ για τη διαταραχή. Ο γιατρός σας που θα διαγνώσει αυτή την κατάσταση βασίζεται σε διάφορους άλλους παράγοντες.

Πρέπει να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα μη εδώδιμα αντικείμενα που έχετε φάει για να ληφθεί μια ακριβής διάγνωση. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον γιατρό σας να καταλάβει ότι έχετε pica, αν δεν εξηγήσετε ότι έχετε φάει αυτά τα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά ή τα άτομα με νοητική υστέρηση.

Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το αίμα σας για να δει εάν έχετε χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου ή σιδήρου, επειδή αυτές οι ελλείψεις μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε pica.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει για τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη διαταραχή. Αυτές περιλαμβάνουν λοιμώξεις, παράσιτα, γαστρεντερικά μπλοκαρίσματα και δηλητηρίαση.

Πώς θεραπεύεται η διαταραχή;

Η θεραπεία συνήθως αρχίζει με τη θεραπεία για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να έχετε αποκτήσει από την κατανάλωση στοιχείων, μη εδώδιμων. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν έχετε κάποια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή.

Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα δεν επικεντρώθηκε σε φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με pica. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ένα απλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις. Εάν ένα άτομο με pica έχει μία αναπτυξιακή διαταραχή, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά μπορεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν την επιθυμία να φάνε μη θρεπτικά στοιχεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…