Πήρα την καλύτερη τροφή για τον σκύλο μου. Αρκεί;

Συντάκτης: Flowmagazine

Η ποιότητα της τροφής για τον τετράποδο φίλο μας είναι πολύ σημαντική. Ο τρόπος όμως που θα επιλέξουμε να τον ταΐσουμε είναι εξίσου σημαντικός. Tο πόσο συχνά ταΐζουμε το κατοικίδιό μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το μέγεθος και η ράτσα.

Ηλικία

Τα κουτάβια έχουν ανάγκη από πολλά και συχνά γεύματα τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξή τους. Κουτάβια περίπου 3 μηνών μπορεί να χρειάζεται να ταΐζονται 3-4 φορές τη μέρα για να εξασφαλιστεί ότι λαμβάνουν επαρκείς θρεπτικές ουσίες προκειμένου να μεγαλώσουν σωστά. Όσο περνάνε οι μήνες και τα κουτάβια γίνονται ενήλικα σκυλιά, πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τον αριθμό των γευμάτων τους. Όσον αφορά τα ηλικιωμένα ζώα, ο κύκλος της ζωής επιβάλλει το να επανέλθουν σε ρυθμίσεις «μωρού», δηλαδή έξτρα αγάπη και γεύματα!

Μέγεθος/Δραστηριότητα

Ανάλογα με το σωματικό βάρος του ζώου μας, πρέπει να διαμορφώσουμε την ποσότητα της τροφής που λαμβάνει σε καθημερινή βάση έτσι ώστε να καλυφτούν οι διατροφικές ανάγκες του. Όταν μιλάμε για την κατανάλωση ξηράς τροφής οι περισσότερες συσκευασίες αναφέρουν τα ακριβή γραμμάρια που χρειάζεται το κατοικίδιό μας. Σε περίπτωση που είναι πολύ δραστήριο, πάντα χρειάζεται παραπάνω φαγητό για να εξισορροπεί την ενέργεια που καταναλώνει.

Ράτσα

Προφανώς όταν μιλάμε για μεγαλόσωμες ή αντίστοιχα μικρόσωμες ράτσες σκύλων, ανατρέχουμε στην προηγούμενη κατηγορία, στο τάισμα βάσει σωματικού βάρους. Από κει και πέρα, πολλές ράτσες έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες πέραν αυτού. Για παράδειγμα, τα λυκόσκυλα έχουν προδιάθεση για δυσπλασία οπότε μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν ειδικά διαμορφωμένη τροφή. Επίσης, τα τσιουάουα, επειδή έχουν πολύ καλό μεταβολισμό, χρειάζονται συχνά γεύματα για να καλυφτούν αυτές τους οι ανάγκες.

Υπάρχουν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το τάισμα του κατοικίδιου μας.

Ζυγίζουμε το φαγητό. Πίσω από κάθε συσκευασία ξηράς τροφής αναγράφεται η ποσότητα του φαγητού που πρέπει να δώσουμε στο κατοικίδιο μας ανά κιλά σωματικού βάρους. Μπορούμε να χωρίσουμε τα γεύματα σε 1 με 3 τη μέρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι το ζώο μας θα καταναλώσει ακριβώς την ποσότητα τροφής που χρειάζεται. Είναι ο πιο σωστός τρόπος ταΐσματος και αυτός που συνίσταται. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι πως πρέπει ο ιδιοκτήτης να αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο.

Με βάση τον χρόνο. Αφήνουμε το φαγητό στο πιάτο του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το ζωάκι μας είναι ελεύθερο να φάει την ποσότητα που επιθυμεί και στη συνέχεια μαζεύουμε το φαγητό. Τα περισσότερα ζώα θα καταναλώσουν επαρκή ποσότητα φαγητού μέσα σε 15-20 λεπτά, ιδανικά δύο φορές τη μέρα. Σε μεγάλου μεγέθους ζώα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος συστροφής στομάχου αν φάει πολύ μεγάλη ποσότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ελεύθερη πρόσβαση στο φαγητό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο κατοικίδιό μας να τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Το ζώο μας ελέγχει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσει. Η ξηρά τροφή είναι το καταλληλότερο είδος φαγητού για την συγκεκριμένη προσέγγιση. Συγκριτικά με τις παρακάτω μεθόδους, η ελεύθερη πρόσβαση στο φαγητό είναι αυτή που θα χρειαστεί το λιγότερο χρόνο από μεριάς ιδιοκτήτη. Τα ζώα που τρέφονται έτσι, καταναλώνουν πολύ συχνά γεύματα σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βασικό μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα που κατανάλωσε, δεν θα παρατηρήσουμε την οποιαδήποτε αλλαγή στην όρεξη του και τελευταίο και πολύ σημαντικό το ζώο μας θα μπορούσε να γίνει υπέρβαρο!

Το τάισμα του σκύλου είναι η ανταμοιβή που του οφείλουμε για την ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρει, άρα πρέπει να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο γι’ αυτόν και να του γεμίζουμε τις μπαταρίες για τις ατελείωτες βόλτες που έρχονται.

Και μην ξεχνάτε: Πρέπει ΠΑΝΤΑ να υπάρχει άπλετο κρύο νερό δίπλα από το φαγητό τους.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…