Phil Collins, ο ταξιδευτής των αισθήσεων

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η λέξη καλλιτέχνης μπορεί να περιγράψει επακριβώς τον Φιλ Κόλινς. Πρόκειται για έναν πολυτάλαντο και πολυδιάστατο καλλιτέχνη που διακρίθηκε τόσο στη μουσική όσο και στον κινηματογράφο. Έχει γράψει και ερμηνεύσει πάρα πολλές επιτυχίες ενώ οι δίσκοι του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει κερδίσει πλήθος βραβείων, ενώ δεν παύει να είναι ένας από τους σημαντικότερους ντράμερ του αιώνα μας.

Η πορεία του ξεκίνησε από το συγκρότημα των Genesis. Εκεί έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στη δεκαετία του 1970, όπου συνάντησε τους Τόνι Μπανκς (πλήκτρα) και Μάικ Ράθερφορντ (μπάσο, κιθάρα). Η πορεία τους ήταν αρκετά επιτυχημένη με γνωστά τραγούδια όπως το “Invisible touch” (1978) και “I can’t dance” (1991). Στο πέρας των χρόνων ο Κόλινς δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του μουσικό όργανο, τα ντραμς και έπαιζε πολλές φορές στη διάρκεια συναυλιών ή ηχογραφήσεων του συγκροτήματος.

Παράλληλα με το συγκρότημα ξεκίνησε να δοκιμάζει τον εαυτό του σε σόλο ερμηνεία. Αφορμή για αυτό ήταν η συναισθηματική του φόρτιση από προσωπικά βιώματα. Δεν υπάρχουν πολλοί που να μην έχουν μαγευτεί από την ατμοσφαρικότητα των κομματιών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “In the air tonight” που ήταν και το πρώτο single του Collins στη σόλο καριέρα του. Αξιοσημείωτο για το κομμάτι αυτό είναι πως το έγραψε μετά το χωρισμό του με την τότε σύντροφό του Andrea Bertorelli και δικαιολογεί το έντονο συναίσθημα θυμού που αποπνέει. Οι στίχοι του συγκεκριμένου τραγουδιού παραμένουν στην πορεία των χρόνων αμφιλεγόμενοι από το κοινό.

Ο Φιλ Κόλινς εξελίχθηκε και ωρίμασε μουσικά μέσω της μετάβασης του από το συγκρότημα στη σόλο καριέρα. Από την progressive rock μεταπήδησε σε πιο μελωδικές και αισθαντικές μπαλάντες. Αρκετά είναι και τα στοιχεία τζαζ που είχαν τα τραγούδια του καθώς πρόκειται για μουσικό στυλ το οποίο αγαπά και τον έχει επηρεάσει. Η μελωδική φωνή του, έρχεται και «δένει» με τον έντονο ήχο των κρουστών που αγαπά να παίζει

Όσον αφορά στη σχέση του με την έβδομη τέχνη ο Κόλινς έδειξε από μικρή ηλικία την κλίση του. Στα 14 του άρχισε να συμμετέχει σε πολλές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ξεχωριστές είναι και οι μουσικές επενδύσεις σε ταινίες της Ντίσνεϋ (Tarzan, Brother Bear). Εκτός των πολλών βραβείων (Χρυσή Σφαίρα, Όσκαρ, Γκράμυ) που έχει κατακτήσει και προταθεί είναι ένας από τους τρείς καλλιτέχνες (Πωλ ΜακΚάρτνεϋ και Μάικλ Τζάκσον) που έχουν πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκόσμια.

Ο Philip David Charles Collins είναι άτομο με χαμηλό προφίλ ιδιαίτερα όσον αφορά το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη με ευαισθησίες, ιδίως με τα παιδιά του κόσμου, κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα είτε μέσα από τη βοήθεια στο ίδρυμα Prince’s Trust είτε από το προσωπικό του Little Dreams είτε σε συνεργασία με τη Unicef. Δεν είναι όμως το μόνο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί καθώς είναι και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων.

Το 2011 ο βρετανός μουσικός αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική σκηνή λόγων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε αλλά και για να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr