Πεζοπορία: ένας εύκολος τρόπος να γίνεις ένα με τη φύση

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η πεζοπορία ήταν είναι και θα είναι ένας τρόπος άσκησης που έχει να προσφέρει πολλά στο σώμα και το μυαλό μας. Να, λοιπόν, ποια είναι τα απίστευτα οφέλη της πεζοπορίας στον οργανισμό μας. 

Βελτιώνει την υγεία μας 

Η καθιστική ζωή που υποβάλουμε τον εαυτό μας καθημερινά μας κάνει ολοένα και πιο αδρανείς. Αυτό έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση η στεφανιαία νόσος και διάφορα άλλα. Η σωματική  δραστηριότητα μέσω της πεζοπορίας βοηθάει στην πρόληψη των περισσότερων από αυτές τις ασθένειες, ενώ αυξάνει και το προσδόκιμο ζωής κατά δύο χρόνια. 

Μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς

Με την πεζοπορία, το αίμα κυκλοφορεί πολύ καλύτερα στο σώμα και με μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ και η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θεωρηθεί και άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Αυξάνεται η ενέργειά μας 

Μπορεί στο μυαλό μας να το έχουμε διαφορετικά, ότι δηλαδή θα μας εξαντλήσει οικονομικά. Και ναι, στην αρχή μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Με τον καιρό, όμως, θα μπορέσουμε να χτίσουμε αντοχή και η ενέργειά μας θα αυξάνεται συνεχώς. Η πεζοπορία με τη σειρά της βοηθάει στην ενεργοποίηση των κυττάρων, ώστε να μπορούν να παράξουν περισσότερη ενέργεια. 

Καίμε θερμίδες

Η πεζοπορία αναγκάζει τον οργανισμό μας να αξιοποιήσει τα αποθέματα ενέργειας που έχει. Αυτό σημαίνει ότι αναγκάζεται να κάψει παραπάνω θερμίδες. Το πόσες θερμίδες θα κάψουμε, βέβαια, εξαρτάται από τον τύπο πεζοπορίας που θα κάνουμε, τη δυσκολία, την απόσταση, τον χρόνο. Μέσα από κάποιες μελέτες έχει φανεί ότι ένα μέσος οργανισμός μπορεί να χάσει περίπου 300 θερμίδες με μία ώρα πεζοπορίας. 

Κοινωνικοποίηση 

Είμαστε από μόνοι μας ένα πολύ κοινωνικό ον και η πεζοπορία μπορεί να διευρύνει πολύ περισσότερο τον περίγυρό μας. Θα γνωρίσουμε άτομα στη φύση, με τα οποία θα έχουμε ενδιαφέροντα να μοιραστούμε. Μπορούμε είτε να ενταχθούμε σε ομάδες που διοργανώνουν περιπάτους ή απλά να συναντήσουμε άλλους μεμονωμένους πεζοπόρους κατά τη διάρκεια της άσκησής μας. 

Επηρεάζει τη διάθεσή μας 

Μπορεί μετά από μία πεζοπορία να νιώθουμε καταβεβλημένοι και κουρασμένοι, όμως θα παρατηρήσετε ότι η διάθεσή μας αλλάζει σημαντικά. Όπως και σε κάθε μορφή άσκησης, το σώμα μας παράγει ενδορφίνες, που χαρακτηρίζονται ως οι ορμόνες της ευτυχίας. Αυτές, συμβάλλουν πολύ στην αλλαγή της διάθεσής μας, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τον περιορισμό του άγχους. 

Ισορροπία 

Στην αρχή ίσως να μας είναι δύσκολο να έχουμε καλή ισορροπία, κάτι που είναι όμως αρκετά απαραίτητο για να διασχίσουμε δύσβατα μονοπάτια. Με τον καιρό θα δούμε ότι το σώμα θα μπορεί να ανταπεξέλθει πολύ καλύτερα σε τέτοιες προκλήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στην κίνησή μας πάνω στα διάφορα ανάγλυφα του εδάφους αλλά και επειδή αποκτούμε καλύτερη φυσική κατάσταση. 

Αυξάνεται η δημιουργικότητά μας

Κι όμως, ο εγκέφαλός μας τονώνεται πολύ από την άσκηση και κυρίως την πεζοπορία που συνδυάζει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Βοηθά στην τόνωση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα, ο οποίος διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον «ιππόκαμπο». Έτσι ενισχύεται η μεταφορά των πληροφοριών από την βραχυπρόθεσμη στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Με να νέα βελτιωμένα κύτταρα και τα ανθεκτικά ήδη υπάρχοντα, η πεζοπορία βοηθάει στη βελτίωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.