Πέτρινα σπίτια: Μία σπάνια θαλπωρή

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα πέτρινα σπίτια είναι μοναδικά τοκόσημα που τιμούν την αρχιτεκτονική μας παράδοση και δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα και μια σπάνια θαλπωρή. Είναι ιδιαίτερες κατασκευές που φέρνουν μια νέα πνοή στο οικοδομικό γίγνεσθαι.

Η μακριά παράδοση

Η Ελλάδα διαθέτει μια μακριά αρχιτεκτονική παράδοση. Υπάρχουν περιοχές όπως τα Ζαγοροχώρια όπου η πέτρα είναι το βασικό οικοδομικό υλικό. Τα χωριά μας χαρακτηρίζονται από μικρά πέτρινα σπίτια με κεραμοσκεπές προσφέροντας φυσικό ίσκιο και δροσιά. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική έχει μελετήσει το πλούσιο αυτό δυναμικό και προτείνει νέες κατασκευές με πέτρινες επενδύσεις ή και ανακατασκευές παλιών πέτρινων κατοικιών με σεβασμό στην πρωτογενή μορφή.

Το φυσικό υλικό

Πέτρινα σπίτια: Μία σπάνια θαλπωρή

Η πέτρα είναι ένα έξοχο φυσικό υλικό που συνήθως προέρχεται από περιοχές κοντά στον τόπο του έργου ως συνέχεια της γεωλογικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής. Στα νησιά είναι σύνηθες να επαναχρησιμοποιούν τις πέτρες που εξάγουν κατά τις εκσκαφές σε μαντρότοιχους και τοίχους αντιστήριξης αξιοποιώντας στο έπακρο τα τοπικά δεδομένα. Ασφαλώς από μόνη της η πέτρα δεν αρκεί για ένα οικοδόμημα, οπότε αναμιγνύεται με κάποιο κονίαμα ως συνδετικό υλικό για να σχηματίσει φέρουσες τοιχοποιίες. Στα παλιά σπίτια το κονίαμα αυτό μπορεί να είναι σκέτη λάσπη αλλά σε σύγχρονες επεμβάσεις αντικαθίσταται με τσιμεντοειδές κονίαμα ή αν δεν γίνονται νέα χτισίματα η αντοχή εξασφαλίζεται με ενέματα και αγκύρια σε περίπτωση που υπάρξουν ενισχύσεις με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα ή οπλισμένο επίχρισμα.

Οι τύποι πετρών

Υπάρχουν πολλά είδη πέτρας με διαφορετικό χρώμα, υφή και σχήμα. Η τυπική επιλογή είναι η χρήση πέτρας από κοντινές αποθέσεις ή και από το ίδιο το οικόπεδο. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να επιλεγεί πέτρα από άλλες περιοχές ή και από το εξωτερικό αλλά αυτό εκτινάσσει το κόστος κατασκευής. Σημασία έχει η όψη της πέτρας και η αντοχή της στο χρόνο και στις καιρικές συνθήκες. Γενικά πλέον σε νέα κτίρια προτιμάται η κατασκευή φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα και η επένδυση των εξωτερικών τοίχων με πέτρα.

Πέτρινα σπίτια: Μία σπάνια θαλπωρή

Οι τεχνίτες

Υπάρχουν εξειδικευμένα συνεργεία που ασχολούνται με τις πέτρινες επενδύσεις και τους πέτρινους τοίχους. Είναι μια τέχνη που ξέρουν λίγοι και οι καλοί μάστορες αμείβονται πολύ καλά. Γενικά υπάρχει επαγγελματισμός και εσείς ως ιδιοκτήτης/τρια ακινήτου, εάν κάνετε ιδιοκατασκευή θα υπογράψετε συμφωνητικό με εργολάβο πετράδων. Αν το έργο το έχει αναλάβει τεχνική εταιρία, θα κάνει κι εκείνη το ίδιο. Πολύ σπάνια προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι εργάτες για πέτρινες κατασκευές, διότι χρειάζεται πείρα και γνώση ώστε το αποτέλεσμα να είναι τεχνικά και αισθητικά σωστό.

Τα βιοκλιματικά οφέλη

Η πέτρα βγαίνει μέσα από τη γη κι έχει διαφορετικό ενεργειακό περιεχόμενο από τα τεχνητά και χημικά υλικά. Αφήνει μια άλλη αίσθηση στον διαμένοντα και στον επισκέπτη του κτιρίου και παράλληλα προάγει μια πιο γήινη κουλτούρα, η οποία εκτιμά το γεωλογικό δυναμικό και την μακραίωνη ιστορία της πέτρας. Είναι μια άλλου τύπου δροσιά και φρεσκάδα αυτή που εκπέμπει ένας πέτρινος τοίχος. Γι΄αυτό ίσως αξίζει να φτιάξετε ένα ολόσωμο πέτρινο σπίτι (όχι για πάνω από δύο ορόφους για λόγους αντισεισμικής αντοχής). Τα δάπεδα μπορούν να στηριχτούν σε μεταλλικές δοκούς που να στηρίζονται στους πέτρινους τοίχους που να σφίγγουν με κάποιο σενάζ (διαμήκης λωρίδα από οπλισμένο σκυρόδεμα). Το πάτωμα μπορεί να είναι από κόντρα πλακέ αποφεύγοντας έτσι τη λύση της σύμμικτης πλάκας. Η πέτρα είναι μια άλλη κουλτούρα και μια άλλη πραγματικότητα. Αν την αγαπάτε θα ζήσετε σε ένα φυσικό περιβάλλον με άψογο μικροκλίμα και πολιτιστικά στοιχεία που είναι συνυφασμένα με την πολυχιλιετή ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και την ιστορία του τόπου όπου φιλοξενείται το κτίριο σας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…