Πετάνε οι πιγκουίνοι; του Όλιβερ Τζέφερς

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Υπάρχουν κάποια βιβλία που χαίρομαι πολύ όταν τα βλέπω να μεταφράζονται, να ταξιδεύουν και να μπαίνουν στα δωμάτια των παιδιών. Είναι βιβλία που  αναζητούν μια θέση στην παιδική βιβλιοθήκη και στην καρδιά μας. Ένα βιβλίο, μεταξύ πολλών αξιόλογων άλλων, είναι και αυτό.

Η Ίκαρος Εκδοτική συνεχίζει να μεταφράζει και να εκδίδει πολύ αξιόλογα βιβλία που έχουν κερδίσει την αγάπη πολλών παιδιών σε όλο τον κόσμο. Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ αν πετούν οι πιγκουίνοι; Και γιατί δεν τους έχουμε δει ποτέ να πετάνε;

Υπόθεση του βιβλίου

Ήταν κάποτε δυο φίλοι που έκαναν τα πάντα μαζί. Ξέρετε, πράγματα απλά που κάνουν οι φίλοι που περνούν καλά μαζί και νιώθουν οικεία μεταξύ τους. Ήταν αχώριστοι, έπαιζαν τάβλι, μουσικά όργανα, όλα τα έκαναν μαζί. Μέχρι που ο πιγκουίνος αποφάσισε ότι υπήρχε κάτι πιο σημαντικό που ήθελε να το κάνει μόνος του. Ήθελε να πετάξει! Το αγόρι προσπάθησε να τον βοηθήσει όμως ο πιγκουίνος ήθελε να πετάξει με τις δικές του δυνάμεις. Στο τέλος αφού δεν τα κατάφερναν,  αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια.  Όμως, κάτι τους τράβηξε την προσοχή και πάνω στον ενθουσιασμό του ο πιγκουίνος δεν είπε τίποτα στο φίλο του και εξαφανίστηκε.

Κι εκείνο το βράδυ ο πιγκούινος, ενώ ετοιμαζόταν να κάνει κάτι πολύ ριψοκίνδυνο, δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί του έλειπε πολύ ο φίλος του και την ίδια στιγμή το αγόρι δεν μπορούσε ούτε και αυτό να κλείσει μάτι απο την ανησυχία του… Την επόμενη μέρα είχε φτάσει η μεγάλη στιγμή του πιγκουίνου αλλά δεν ήταν πια σίγουρος αν ήθελε πλέον να πετάξει. Το μόνο που ήθελε ήταν να βρίσκεται με τον φίλο του.

Γιατί να το διαβάσετε

Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο βιβλίο που μιλάει για την φιλία, τον φόβο και την μοναξιά. Χωρίς κανέναν διδακτισμό βάζει ακόμα και έναν ενήλικα να σκεφτεί πιο βαθιά. Πολλές φορές αυτό που θέλουμε δεν είναι το καλύτερο για εμάς αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε. Όμως, είναι καλύτερα να έχεις κοντά σου τον φίλο σου που σε αγαπά και σε νοιάζεται.

Η εικονογράφηση είναι πολύ όμορφη με απαλά χρώματα, που τραβάει τον μικρό ακροατή να διηγηθεί μόνος του την ιστορία ξανά και ξανά.

Ερωτήσεις προς συζήτηση με το παιδί

  • Ποια πουλιά ξέρετε που ενώ έχουν φτερά δεν μπορούν να πετάξουν;
  • Με ποιους τρόπους θα βοηθούσατε εσείς τον πιγκουίνο να πετάξει;
  • Πού θα του λέγατε να πάει για να τον βοηθήσουν;
  • Τι θα λέγατε σε ένα στενοχωρημένο πουλί που δεν μπορεί απο την φύση του να πετάξει;
  • Ποιος είναι ο καλύτερος σας φίλος;
  • Ποια πράγματα δεν μπορείτε να κάνετε εσείς καλά και θα θέλατε μια βοήθεια από τον φίλο σας;  

Αυτά και άλλα πολλά μπορείτε να εξερευνήσετε διαβάζοντας αυτό το υπέροχο βιβλίο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…