Περπατήστε… για οικολογικούς λόγους

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα βήματα των ανθρώπων πρόκειται να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης για τη μετατροπή της ενέργειας σε ηλεκτρική, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Είκοσι πράσινες πλάκες από ανακυκλωμένο ελαστικό “PaveGen” θα διασκορπιστούν κατά μήκος της κεντρικής διέλευσης μεταξύ του Ολυμπιακού Σταδίου και του Westfield Stratford City Mall. Το “PaveGen” «απορροφά» την κινητική ενέργεια από τα βήματα των ανθρώπων και μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια στις γύρω συσκευές. Οι πλάκες μπορούν επίσης να την αποθηκεύσουν για έως και τρεις ημέρες σε μιαενσωματωμένη μπαταρία.

«Το εμπορικό κέντρο αναμένει 30 εκατομμύρια πελάτες κατά το πρώτο έτος. Ένας τέτοιος αριθμός μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου το ήμισυ του εξωτερικού φωτισμού στο εμπορικό κέντρο» δήλωσε ο Laurence Kemball-Cook, 25 ετών, μηχανικός που ανέπτυξε αυτό το πρωτότυπο σχέδιο στο τελευταίου έτος του πανεπιστημίου το 2009. «Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 150 εκατομμύρια βήματα στη διάρκεια της ζωής τους, αρκεί να φανταστούμε τη δυνατότητα», είπε.

«Πρόσφατα επιστρέψαμε από ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ, όπου πήραμε πάνω από 250.000 βήματα – που ήταν αρκετό για να φορτιστούν 10.000 κινητά τηλέφωνα», δήλωσε ο Kemball-Cook. Ο νεαρός εφευρέτης προβλέπει τα PaveGen συστήματα να εγκαθίστανται σε περιοχές πυκνής ανθρώπινης κίνησης, όπως τα κέντρα των πόλεων, τους σταθμούς του μετρό και τους διαδρόμους σχολείων.

Εύκολα και γρήγορα, θα υπάρξει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του δημόσιου φωτισμού και όχι μόνο. Μελλοντικά, ο Kemball-Cοok θα ήθελε να εφαρμοστεί μια τέτοια πλακόστρωση στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε περιοχές δηλαδή που έχουν υψηλά ποσοστά βηματισμών, αλλά είναι εκτός δικτύου, όπως οι φτωχογειτονιές στη Βομβάη.

Στην τρέχουσα μορφή του, το PaveGen περιέχει ένα χαμηλής ενέργειας LED που ανάβει, «εκφράζοντας» προς τον χρήστη την ιδέα μεταφοράς της ενέργειας και καταναλώνει περίπου 5% της ενέργειας από κάθε βήμα. «Μια τέτοια κίνηση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για τους ανθρώπους να εμπλακούν στο ζήτημα της βιωσιμότητας, να αισθάνονται δηλαδή σαν να είναι μέρος της λύσης σε άμεσο, διασκεδαστικό και οπτικό τρόπο» ανέφεραν μηχανικοί που ασχολούνται με αυτή την κατασκευή.

Οι οικονομικοί παράγοντες όμως μπορούν εύκολα να μετατρέψουν ένα τέτοιο πείραμα σε καταστροφικό. «Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα αυτού του είδους, η επιτυχία της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το πόσο οικονομικά αποδοτική αποτελεί η παραγωγή της. Αν αποδειχθεί ότι είναι ακριβή, τότε θα δυσκολευτεί να βρει μια θέση ως μια εξειδικευμένη εφαρμογή», ανέφεραν οι ειδικοί.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.