Περπάτημα ή τρέξιμο; Οι έρευνες “ψηφίζουν” και τα δυο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Μπορεί το τρέξιμο να καίει περισσότερες θερμίδες, αλλά το περπάτημα κρατά τα ηνία στο θέμα της οστεοπόρωσης και της υγείας. Το πολυσυζητημένο ερώτημα: «Ζωηρό περπάτημα ή τρέξιμο για περισσότερα οφέλη;» δεν μπορεί να απαντηθεί με «κάθετες απόψεις», καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές όλα εξαρτώνται από… το ζητούμενο του κάθε ασκούμενου! Πάντως, ως δυο αερόβιες ασκήσεις, όχι μόνο γυμνάζουν το σώμα και βελτιώνουν το αναπνευστικό σύστημα, αλλά οδηγούν προς το Αρχαίο γνωμικό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Παρακάτω θα βρείτε έξι έρευνες που ρίχνουν «φως» πάνω στο αιώνιο δίλημμα…

Το περπάτημα προκαλεί λιγότερους τραυματισμούς… από το τρέξιμο!

Περίπου το ήμισυ των δρομέων αναφέρουν έναν τραυματισμό κάθε χρόνο στο γόνατο ή ράγισμα στο μετατάρσιο και την κνήμη… με αποτέλεσμα να μένουν μακριά από τη γυμναστική για ένα διάστημα! Το τρέξιμο επιβαρύνει περισσότερο το μυοσκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις και θεωρείται πιο επιβαρυντικό από το γρήγορο βάδισμα. Άλλωστε, τη στιγμή που το πόδι προσγειώνεται στο έδαφος, η δύναμη που ασκείται στο σώμα είναι ίση με το τριπλάσιο του βάρους σας! Αντίθετα, το περπάτημα, όχι μόνο ενδυναμώνει τους μύες, αλλά θεωρείται η ιδανική λύση, ειδικά για όσους υποφέρουν από οστεοπόρωση, σκολίωση, χονδροπάθειες και κακώσεις μηνίσκων.

Το τρέξιμο καίει περισσότερες θερμίδες και κόβει την όρεξη

Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι ανάμεσα στους δρομείς και τους λάτρεις του περπατήματος, που ξοδεύουν τις ίδιες ποσότητες ενέργειας, «νικητές» στο ζήτημα της πείνας είναι οι πρώτοι. Πρόσφατη μελέτη οδήγησε μια ομάδα δρομέων και περπατητών προς το μπουφέ, ανακαλύπτοντας ότι όσοι περπατούσαν κατανάλωναν περίπου 50 θερμίδες περισσότερες από όσες «έκαιγαν», ενώ οι δρομείς λάμβαναν 200 θερμίδες λιγότερες. Αυτό συμβαίνει, γιατί όσοι τρέχουν συστηματικά έχουν υψηλότερα επίπεδα της πεπτιδικής ορμόνης, ουσίας που καταστέλλει την όρεξη. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι το τρέξιμο καίει περίπου 2,5 φορές περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα. Με άλλα λόγια, για να έχετε τα ίδια οφέλη θα πρέπει, είτε να τρέξετε για 25 λεπτά, είτε να περπατήσετε για μια ώρα.

Το γρήγορο περπάτημα στη φύση απογειώνει τη ψυχική υγεία

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το περπάτημα αποτελεί μια πνευματική εμπειρία, προσφέροντας ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη που συγκρίνονται με αυτά του διαλογισμού. Ειδικά μια ώρα γρήγορου περπατήματος στη φύση, σύμφωνα με το “Rotman Research Institute” στο Τορόντο, προσφέρει κατά 16% αύξηση της προσοχής και της μνήμης στη δουλειά, σε αντίθεση με τη βόλτα στην πολύβουη πόλη. Παρ’ όλα αυτά, εάν θέλετε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, περπατήστε σε κάθε ευκαιρία, καθώς η αερόβια άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και των νευροδιαβιβαστών που οδηγούν προς την ευτυχία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα στατιστικά αναφέρουν ότι 10.000 βήματα την ημέρα κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται νεότερες κατά 4,6 χρόνια και τους άντρες κατά 4,1.

Μειωμένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού με το τρέξιμο

Το “Lawrence Berkeley National Laboratory” μελέτησε 986 επιζώντες του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζοντας ότι η γυμναστική, είτε πρόκειται για ζωηρό περπάτημα, είτε για τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 24%. Μέσα στα 9 χρόνια μελέτης, έχασαν τη ζωή τους 33 περπατητές και μόνο 13 δρομείς. Ωστόσο, όταν χωρίστηκαν οι δρομείς με τους περπατητές, φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι δρομείς ακολουθούνταν από μικρότερη θνησιμότητα, αφού μείωσαν τον κίνδυνο κατά 40%. Βέβαια, όσοι έτρεχαν πάνω από 2 μίλια την ημέρα ελαχιστοποιούσαν την πιθανότητα για καρκίνο κατά 95%! «Αν ήμουν επιζών του καρκίνου του μαστού, θα προτιμούσα σίγουρα το τρέξιμο ή κάποια άλλη έντονη άσκηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το περπάτημα δεν διαθέτει απεριόριστα οφέλη. Πάντως, στο ζήτημα του καρκίνου, η έρευνα αναδεικνύει ως «νικητή» το τρέξιμο», εξηγεί ο δρ. Paul Williams, επικεφαλής του “Berkeley Lab”.

Καλύτερη υγεία με το ζωηρό περπάτημα

Ένα από τα οφέλη του περπατήματος είναι η καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, αφού ενδυναμώνει τα οστά μέσα από την αερόβια άσκηση. Παράλληλα, «θεραπεύει» το άγχος – κούραση και λειτουργεί προληπτικά ενάντια στη νόσο του Alzheimer. Πρόσφατη μελέτη από το “American Heart Association” διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υψηλής πίεσης του αίματος, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη… ακόμα περισσότερο από το τρέξιμο, το οποίο ενισχύει κυρίως τους μύες. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες στο “Berkeley National National Laboratory” που εξέταζαν για έξι χρόνια περίπου 33.000 δρομείς και 16.000 περπατητές, ανακαλύπτοντας ότι οι πρώτοι μείωσαν την αρτηριακή πίεση κατά 4,2%, τη χοληστερόλη κατά 4,3%, το διαβήτη κατά 12,1% και τις καρδιοπάθειες κατά 4,5%. Ωστόσο, όσοι περπατούσαν τακτικά είδαν καλύτερα αποτελέσματα, καθώς μείωσαν την αρτηριακή πίεση κατά 7,2%, τη χοληστερόλη κατά 7%, το διαβήτη κατά 12,3% και τις καρδιοπάθειες κατά 9,3%.

Το τρέξιμο μπορεί να βλάψει την καρδιά σας

Στο περιοδικό “Circulation” δημοσιεύτηκε έρευνα που εξέτασε 60 δρομείς όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία τους πριν και μετά το Μαραθώνιο της Βοστώνης του 2004. Πριν τον αγώνα, κανένας από τους δρομείς δεν διέθετε αυξημένους δείκτες καρδιακού στρες, σε αντίθεση με το τέλος του αγώνα, που οι δείκτες της τροπονίνης, ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή βλάβη, είχαν αυξηθεί σε 36 δρομείς. Επίσης, ανακάλυψαν ότι το 40% αυτών είχαν αναπτύξει συμπτώματα νέκρωσης του μυοκαρδίου. Γι’ αυτό, εάν έχετε προβλήματα καρδιάς, προτιμήστε το ζωηρό περπάτημα για 45 έως 60 λεπτά την ημέρα… αντί για τα 25 λεπτά τζόκινγκ!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.