Περπάτημα με…συνταγή γιατρού: πώς και πόσο να “πάρουμε”;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Το περπάτημα, ως μέρος της καθημερινότητάς μας είναι μια εποικοδομητική και δημιουργική συνήθεια με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Όταν ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, πώς και πόσο περπάτημα  μπορούμε να “πάρουμε”;

Τι εκτιμούν επιστήμονες στο εξωτερικό

Γυμναστική και περπάτημα, με συνταγή γιατρού κάνουν αρκετοί ασθενείς στο εξωτερικό. Σε Νοσοκομείο που βρίσκεται στις Η.Π.Α., έχει εδώ και χρόνια προταθεί στους γιατρούς, και η συμπερίληψη και προσθήκη συνταγών για σωματική δραστηριότητα στην χορήγηση φαρμακευτικών συνταγών. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων:

– Η συνταγογράφηση άσκησης, φαίνεται να είναι αποτελεσματική για τους περισσότερους ασθενείς, συγκριτικά με μια υπόδειξη ή σύσταση. Έτσι, οι δοθείσες εκ των ιατρών οδηγίες, φαίνεται ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν από την πλειοψηφία των ασθενών, προκειμένου να οδηγηθούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

– Εκτιμάται ότι η συνταγή για μόλις 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα, θα μπορούσε να επιφέρει σωτήρια αποτελέσματα σε ασθενείς, με σοβαρά προβλήματα υγείας. 


Διαβάστε Επίσης: Γιατί να βάλουμε το περπάτημα στη ζωή μας;


Η συνταγογράφηση της άσκησης στον ιατρικό κόσμο

Καινοτομία των τελευταίων δέκα ετών και πλέον, αποτελεί η συνταγογράφηση της άσκησης για ασθενείς που επιθυμούν να ακολουθήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής.

Η άσκηση δρα βοηθητικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως  (αθηροσκλήρωση, σακχαρώδη διαβήτη, κλπ.). Ωστόσο, με την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.


Διαβάστε Επίσης: Περπάτημα: Tο απόλυτο ηρεμιστικό της ψυχής!


Σε τι “διαφωνούν” οι έρευνες 

Συχνά γίνεται η σύσταση και ενθάρρυνση από γιατρούς Πρόληψης και Αντιγήρανσης σε όλο τον κόσμο, σε αρκετούς ασθενείς σχετικά με το χαρτί για σωματική άσκηση.

Ωστόσο, σε ορισμένες έρευνες ανά τον κόσμο, παρατηρήθηκε διαφωνία ως προς το αν μπορεί η συνταγογράφηση μπορεί να είναι το ίδιο “αποτελεσματική” με μία απλή υπόδειξη. Πρόσφατες μελέτες  διατείνονται ότι η χρήση συνταγής άσκησης συμβάλλει μεταξύ άλλων, στην πρόληψη αρκετών ασθενειών και στην εμφάνιση λιγότερων υποτροπών, που οφείλονται σε χρόνια νοσήματα.

Τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια, είναι έκδηλη και η ευαισθητοποίηση αρκετών Ελλήνων γονιών, σχετικά με την αναζήτηση ενός αθλήματος που μπορεί να είναι το “ιδανικό” για τα παιδιά τους. Τα αίτια των νοσημάτων μπορεί να διαφέρουν, γι’ αυτό απαιτείται μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσέγγιση για το καθένα ξεχωριστά.Πρέπει να δείχνουμε πάντα την αρμόζουσα προσοχή, και να μην αμελούμε θέματα που αφορούν την υγεία μας.


Διαβάστε Επίσης: Πάρτε έναν περίπατο δημιουργικότητας!


Πηγή 1Πηγή 2Πηγή 3Πηγή 4

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.