Περπατάμε για το κλίμα

Συντάκτης: Flowmagazine

Στις 30 Νοέμβρη, εκπρόσωποι από 196 χώρες συναντιούνται στο Παρίσι για να συμφωνήσουν σε μέτρα που θα αποτρέψουν την αλλαγή του κλίματος προτού γίνει ακατάλληλο για τη ζωή μας. Το διακύβευμα δεν είναι τίποτε λιγότερο από το μέλλον του πλανήτη!

Πόσο μας αφορά στην Ελλάδα;

Συχνά ξεχνάμε πόσο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή μας: το φαγητό μας, τις εκδρομές μας, μέχρι και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το ζήτημα για μας είναι: θέλουμε να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας; Θέλουμε μια βιώσιμη Ελλάδα για τα παιδιά μας;

Γκρεμίζουμε τους μύθους

Αν ναι, θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το μυαλό μας από ορισμένους επικίνδυνους μύθους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εισακουστεί η λογική και η επιστήμη, κι όχι κάποιες θεωρίες συγκεκριμένων κύκλων της βιομηχανίας που ενώ ακούγονται ανακουφιστικές, μας οδηγούν σε μια επικίνδυνη αδράνεια.

Οι μικροί και οι μεγάλοι

Στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα ως τώρα, πολλές μικρότερες χώρες προφασίζονταν αδυναμία: «Είμαι πολύ μικρή, ας κάνουν το πρώτο βήμα οι μεγάλοι». Ενώ, με τη σειρά τους, οι μεγάλοι έλεγαν «Και γιατί εγώ (Αμερική, Κίνα, Ευρώπη) να κάνω το πρώτο βήμα και να υποστώ το κόστος απέναντι στους ανταγωνιστές μου;» Όμως ευτυχώς, τελευταία στο δρόμο για το Παρίσι τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Τι ζητάμε από την Ελλάδα;

Από την Ελλάδα περιμένουμε να επιδείξει θαρραλέες δεσμεύσεις, κι όχι να κρυφτεί πίσω από τους μικρούς και τους μεγάλους. Πάνω απ’ όλα, ζητάμε να ξεπεράσει τη μυωπία που την κάνει να αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ λιγνίτη και αλλαγής του κλίματος. Άλλωστε, 35% των αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας προέρχονται από την εμμονή μας στο κάρβουνο, 2 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Στις 29 Νοέμβρη, ζητάμε από τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση για το κλίμα. Μια μέρα πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης COP 21, οργανώνονται ειρηνικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Αθήνα, η WWF ενώνει δυνάμεις με το Avaaz και την Greenpeace και μας περιμένει στις 12μμ έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης σε έναν ειρηνικό περίπατο για το κλίμα.

Στο Παρίσι, όπου γίνεται η διάσκεψη, έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες διαδηλώσεις λόγω των πρόσφατων τραγικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Ένας λόγος παραπάνω να φωνάξουμε σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη για το κλίμα, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα για την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία απέναντι σε μια παγκόσμια απειλή.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…