Περνώντας στη δεκαετία των 50

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Θυμάμαι κάποτε που σκεπτόμουν πώς θα είναι η ζωή μου όταν θα έφτανα τα 50 μου χρόνια, τα σχέδια που είχα στο μυαλό μου, πώς έβλεπα τον εαυτό μου! Συνήθως, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει λέει ένα γνωμικό. Έτσι, φτάνοντας την ηλικία αυτή και πλησιάζοντας τον τρίτο χρόνο μετά, θέλω να μοιραστώ μαζί σας πώς βίωσα αυτή την μετάβαση. Θεωρώ ότι για όλες εμάς, τις γυναίκες, αυτή η ηλικία είναι ορόσημο αλλαγών στο σώμα μας, στη διάθεσή μας, είναι ίσως και ηλικία απολογισμού! Για μένα τα γενέθλιά μου εκείνη την χρονιά μπορώ να πω ήταν τα καλύτερα μου! Μου άρεσε που έγινα 50 ετών, που ήμουν υγιής, που είχα καταφέρει τα περισσότερα από αυτά που είχα βάλει στόχο, που ήμουν παρούσα στη ζωή μου και που πέρασα την γενέθλια ημέρα μου παρέα με την αγαπημένη μου μεγάλη οικογένεια και τους φίλους μου. Γενικά, εκείνη την ημέρα ήθελα να έχω γύρω μου ανθρώπους που πραγματικά με αγαπούν και μάλιστα τη γιόρτασα στο πατρικό μου σπίτι! Τι όμορφο ξεκίνημα ήταν για μία υπέροχη νέα δεκαετία της ζωής μου! 

Δεν αισθάνθηκα ότι μεγάλωσα και έχασα κάτι… Ίσα ίσα, αισθάνθηκα ότι ήταν μία νέα αρχή, ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή μου! Και το πιστεύω ακόμα! Μέσα στα δυόμιση χρόνια που ακολούθησαν, έκανα πράγματα που νεότερη ίσως να μην είχα το θάρρος να κάνω. Έγινα ξανά φοιτήτρια και ακολούθησα κάτι που δεν είχα ποτέ πριν σκεφτεί να ακολουθήσω. Πώς; Άκουσα την εσωτερική μου φωνή που ακατάπαυστα μου ψιθύριζε και με οδηγούσε προς τα εκεί. Ναι, πλέον ακούω την εσωτερική μου φωνή περισσότερο, την εμπιστεύομαι περισσότερο! Γιατί πλέον έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε εμένα. 

Σε αυτή την ηλικία δεν θέλω πλέον να αλλάξω πράγματα για να είμαι σε αρμονία με τους γύρω μου…. Θέλω να αλλάξω πράγματα για να είμαι σε αρμονία με εμένα! Και όσο απλοϊκό και αν ακούγεται, είναι πολύ σημαντικό! Το σώμα περνάει αλλαγές που επηρεάζουν και την ψυχή σε αυτή την ηλικία. Με την εμμηνόπαυση αισθανόμαστε ίσως ότι κάτι χάνουμε, ότι η θηλυκότητα μας φεύγει! Έχω διαβάσει αρκετά για το θέμα θέλοντας να προετοιμαστώ! Όμως, εξεπλάγην ευχάριστα, γιατί αν εξαιρέσω κάποιες μικρές ανεπιθύμητες «παρενέργειες» δεν αισθάνομαι ότι έχω χάσει κάτι. Αντιθέτως, βρήκα κάτι: την αίσθηση ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και άνοιξε ένας καινούριος. Ένας κύκλος στον οποίο ανακάλυψα ότι επιτέλους είμαι «αρκετή»! Ότι έχω εμπειρία και γνώση να ζήσω ακόμα καλύτερα τη ζωή μου, ότι ωριμάζω σαν το παλιό κρασί… Γίνομαι ακόμα καλύτερη! Ανακάλυψα ότι περνώντας το κατώφλι των 50 είδα ακριβώς τι μου συμβαίνει και το αντιμετώπισα άμεσα! Πέρασα μέσα από την αμφισβήτηση της μέχρι τότε πορείας μου στη ζωή, ένιωσα θλίψη για το παιδί που δεν ευλογήθηκα να γεννήσω, μετάνιωσα για πράγματα που δεν τόλμησα να δοκιμάσω, γιατί φοβόμουν το αποτέλεσμα. Όλα αυτά όμως με έκαναν να βλέπω πλέον μέσα από άλλη ματιά τη ζωή μου και εμένα την ίδια! Ανανεώθηκα ψυχικά και πλέον οι σκέψεις μου είναι γεμάτες γλυκές αναμνήσεις και όνειρα. Γιατί τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ, και εγώ δεν θα σταματήσω να τα κυνηγώ!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.