Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (II)

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (II)Ανάμεσά μας υπάρχουν εκατομμύρια ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας. Δεν είναι εύκολο να τις παρατηρήσουμε ή να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τους. Σας παρουσιάζουμε 50 επιπλέον συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφύγετε.

51) Ισοβουτάνιο. Εύφλεκτο και νευροτοξικό όταν βρεθεί σε υψηλές συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιείται συνήθως σε σπρέι.

52) Οξικό ισοβουτύλιο. Εύφλεκτο υλικό που ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια. Επίσης χρησιμοποιείται σε μερικές κόλλες.

53) Ισοπαραφινικό υδρογονανθράκων. Δεν είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό συναντάται όμως σε πολλά προϊόντα του οικιακού καθαρισμού.

54) Ισοπροπυλική αλκοόλη. Εύφλεκτη και νευροτοξική σε υψηλές συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιείται για καθαρισμό χαλιών και κεριά αυτοκινήτων.

55) Κηροζίνη. Γνωστή και εύφλεκτη ουσία που ερεθίζει μάτια και δέρμα. Είναι καρκινογόνος και μπορεί να περιέχει ίχνη βενζίνης. Συναντάται σε προϊόντα φροντίδας επίπλων.

Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (II)56) Μόλυβδος. Καρκινογόνος και με επιπτώσεις στην αναπαραγωγή. Χρησιμοποιείται στα ελαιοχρώματα για ζωγραφική.

57) Ελαφρά αποστάγματα πετρελαίου. Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εξανθήματα. Η επανειλημμένη έκθεση έχει προκαλέσει βλάβες στα νεφρά πειραματόζωων.

58) Μέσοι αλειφατικοί υδρογονάνθρακες. Περιέχουν ενδεικτικά στοιχεία για καρκινογένεση. Χρησιμοποιούναι σε ορισμένα κεριά αυτοκινήτων.

59) Μεθανόλη (μεθυλική αλκοόλη). Έντονα ερεθιστικά για τα μάτια σε σημείο να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Χρησιμοποιείται σε διαβρωτικές ουσίες για την αφαίρεση μπογιάς.

60) Μεθυλαιθυλοκετόνη. Αναπαραγωγική τοξίνη, που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά και κόλλες.

61) Μεθυλενοχλωρίδιο (διχλωρομεθάνιο). Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία, ακόμη και καρδιακή προσβολή, όταν εισπνέεται. Καρκινογόνο και νευροτοξικό. Χρησιμοποιείται σε διαβρωτικά χρωμάτων και βαφές ψεκασμού.

62) Ανόργανο έλαιο φώκιας. Μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα. Χρησιμοποιείται σε γυαλιστικά επίπλων.

63) Αποστάγματα ορυκτών. Νευροτοξικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα καθαριστικά δαπέδου, στιλβωτικά, και πολλά προϊόντα συναφή με χρώματα.

64) Μορφολίνη. Ερεθίζουν τα μάτια, το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και χρησιμοποιείται σε βερνίκια επίπλων.

65) Ναφθαλίνη. Ερεθίζει δέρμα και μάτια. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη του κερατοειδούς και καταρράκτη. Σε περίοδο κύησης μεταφέρεται δια μέσου του πλακούντα και μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο αίμα. Χρησιμοποιείται σε αντισκοριακά κυρίως.

66) Μη ιοντικές επιφανειοδραστικές ουσίες. Είναι ερεθιστικές για τα μάτια. Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά και αποσμητικά.

67) Αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη. Ήπια ερεθιστική για τα μάτια, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα αποσμητικά χώρου.

68) Φελυνοφαινόλη (Ortho phenylphenol). Ερεθιστικό για τα μάτια και το δέρμα. Πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται σε αρωματικά χώρου.

69) Περμεθρίνη. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πρόσωπο, σε βλέφαρα και χείλη καθώς και υψηλό πυρετό. Χρησιμοποιείται σε εντομοκτόνα και καθαριστικά σπιτιού.

70) Αποστάγματα πετρελαίου. Είναι επικίνδυνα για πυρκαγιά. Προκαλούν ερεθισμό σε μάτια, δέρμα και αναπνευστικό συστήμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμα και επιπεφυκίτιδα ή δερματίτιδα και να περιέχει ίχνη βενζολίου, το οποίο είναι καρκινογόνο. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών, εντομοαποθητικών και κεριών αυτοκινήτων.

71) Υδρογονάνθρακες πετρελαίου. Ερεθίζουν τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να περιέχουν ίχνη βενζολίου, το οποίο είναι καρκινογόνο. Νευροτοξικές. Χρησιμοποιούνται σε γυαλιστικά επίπλων.

72) Διαλύτες πετρελαίου. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Μπορεί να περιέχει ίχνη βενζολίου, το οποίο είναι καρκινογόνο. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα καθαριστικά δαπέδου, κεριά και βερνίκια.

73) Φαινοθρίνη (sumithrin). Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο του προσώπου, τα βλέφαρα, τα χείλη, το στόμα καθώς και αλλεργική ρινίτιδα. Χρησιμοποιείται σε ορισμένες εντομοαποθητικά για κατοικίδια.

74) Φωσφορικό οξύ. Διαβρωτικό. Η εισπνοή των αναθυμιάσεων, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο στους πνεύμονες . Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά προϊόντα μπάνιου, ιδίως εκείνων που αφαιρούν ασβέστη και το ιώδιο.

75) Έλαιο πεύκου. Ιδιαίτερα αλλεργιογόνο. Πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Χρησιμοποιούνται πολλά προϊόντα οικιακού καθαρισμού.

76) Poly (methyl methacrylate). Χρησιμοποιείται σε κόλλες και είναι ύποπτο καρκινογενές.

77) Προπάνιο. Ιδιαίτερα εύφλεκτο και νευροτοξικό σε υψηλές συγκεντρώσεις. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών προϊόντων.

78) Πρωτεϊνάση. Αλλεργιογόνο. Χρησιμοποιείται σε σκόνη πλυντηρίων και απορρυπαντικά.

79) Πρωτεολυτικά ένζυμα. Ήπια ερεθιστικό για τα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από ήπια αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα σε δερματίτιδα. Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά πλυντηρίων και γενικά απορρυπαντικά.

80) Πυρεθρίνη. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε εντομοαποθητικά και είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνο.

81) Ροτενόνη. Μία ακόμα ουσία που βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε αλλεργιογόνα. Νευρότοξικό που προκαλεί αλλεργίες.

82) Υδροξείδιο του νατρίου. Διαβρωτικό. Σε υψηλή συγκέντρωση, που χρησιμοποιείται σε καθαριστικά, μπορεί να κάψει τα μάτια, το δέρμα και εσωτερικά όργανα. Μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν καταποθεί. Χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα των οικιακών καθαριστικών.

83) Διοξείδιο του πυριτίου. Ερεθιστικό για μάτια και δέρμα. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα αυτοκινήτου.

Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (II)84) Γαλάκτωμα σιλικόνης. Υπάρχει μικρός κίνδυνος πυρκαγιάς. Χρησιμοποιείται σε καθαριστικά για το εσωτερικό και το εξωτερικό αυτοκινητών.

85) Θειικό νάτριο. Διαβρωτικό που προκαλεί βλάβη στα μάτια, το δέρμα και τους εσωτερικούς ιστούς. Μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα καθαριστικά τουαλέτας.

86) Διθειονικό νάτριο. Προκαλεί τον ερεθισμό ματιών, δέρματος και αναπνευστικού συστήματος. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καθαριστικά ρούχων.

87) Θειικό νάτριο. Πολύ επικίνδυνο διαβρωτικό, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε μάτια ή δέρμα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και περιέχεται σε οικιακά καθαριστικά.

88) Talc. Καρκινογενές όταν το εισπνεύσετε. Χρησιμοποιείται σε εντομοαποθητικά.

89) Τετραμεθρίνη. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο του προσώπου, των βλεφάρων, των χειλιών καθώς και αλλεργική ρινίτιδα. Χρησιμοποιείται σε προϊόντα για κατοικίδια.

90) Διοξείδιο του τιτανίου. Ύποπτο για καρκινογενέσεις. Είναι επικίνδυνο σε μορφή σκόνης σε αντίθεση με την υγρή του μορφή. Χρησιμοποιείται σε χρώματα και βερνίκια υποδημάτων.

91) Toluene. Μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια και να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα.

92) Τριφενόλη(dimethylaminomethyl). Ερεθιστικό για μάτια αλλά κυρίως για το δέρμα. Συνήθως συναντάται σε κόλλες.

93) Τριαιθανολαμίνη (ΤΕΑ). Μπορεί να αντιδράσει με νιτρικά άλατα για το σχηματισμό καρκινογόνων νιτροζαμινών, που διεισδύουν στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα υγρά καθαρισμού, γυαλιστικά μετάλλων και άλλα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης.

94)Trisodium nitrilotriacetate. Καρκινογόνος ουσία, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού.

95) Νέφτι. Γνωστό εύφλεκτο προϊόν, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά επεισόδια. και ερεθισμό στα νεφρά.

96) Urea. Ερεθιστικό του δέρματος, αλλεργιογόνο. Χρησιμοποιείται κυρίως για καθαριστικά πλυντηρία.

97) Νάφθα VM & P. Χρησιμοποιείται ως γυαλιστικό επίπλων και ερεθίζει μάτια και δέρμα.

98) Σόδα πλυντηρίου. Καυστική, που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα μάτια με πιθανότητα τραυματισμού σε περίπτωση παρατεταμένης επαφής. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα απορρυπαντικά πλυντηρίων και ρούχων.

99) Λευκό ορυκτέλαιο. Νευροτοξικό και χρησιμοποιείται σε κάποια γυαλιστικά επίπλων.

100) Ξυλόλιο. Έντονο ερεθιστικό για το μάτι και το δέρμα με σημαντικές νευροτοξικές επιδράσεις και επιδρά στην αναπαραγωγή. Χρησιμοποιείται σε καθημερινά προϊόντα και καθαριστικά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr