Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)Εντύπωση προκαλεί το πλήθος των ανθυγιεινών ουσιών που περιέχονται σε πολλά προϊόντα, που βρίσκονται στο σπίτι μας σε μόνιμη βάση. Από καθαριστικά και καλλυντικά, μέχρι μαγειρικά σκεύη, οι επιλογές μας πρέπει να γίνονται με προσοχή. Σας παρουσιάζουμε 50 από τα 100 πιο επιβλαβή συστατικά, που καλό θα ήταν να αποφεύγετε.

 1. Ακετόνη (ασετόν). Νευροτοξίνη που προκαλλεί έντονο ερεθισμό σε δέρμα και μάτια. Ίχνη της θα βρείτε σε κόλλες, βαφές και προϊόντα τέχνης.
 2. Acetoxyphenylmercury. Χρησιμοποιείται σε βαφές και η δράση της είναι πολύ επικίνδυνη, που προκαλεί τερατογενέσεις.
 3. Acid μπλε 9. Πρόκειται για τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά τουαλέτας και αποσμητικά και είναι καρκινογενές.
 4. Αλκοόλ. Εύφλεκτο και πλήρως δηλητηριώδες στην καθαρή μορφή του.
 5. Αλειφατικοί Υδρογονάνθρακες. Η εκτεταμένη έκθεση σε αυτές τις ουσίες, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, το πεπτικό σύστημα, το λαιμό και τους πνεύμονες.
 6. Αλιφατική νάφθα. Έντονα ερεθιστικό για το μάτι. Χρησιμποιείται συνήθως σε βερνίκια επίπλων.
 7. Αλειφατικά αποστάγματα πετρελαίου. Ιδιαίτερα εύφλεκτα και ερεθιστικά για το μάτι και το δέρμα σας. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτων.
 8. Αλειφατικοί διαλύτες. Παραδείγματα τέτοιων ουσιών είναι το χλωροφόρµιο και ο τετραχλωράνθρακας. Μετά από παρατεταμένη επαφή γίνεται μέτρια ερεθιστικό για το δέρμα και χρησιμοποιείται σε καθαριστικά χαλιών.
 9. Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)Αλκαλικοί βάκιλοι. Είναι αλλεργιογόνοι και συστατικά τους βρίσκουμε σε απορρυπαντικά όπως σκόνες πλυντηρίου.
 10. Αλκυλοφαινόλες. Ερεθίζουν τα μάτια και ενεργοποιούν μερικώς τα οιστρογόνα του οργανισμού. Ίσως τις συναντήσετε σε κόλλες.
 11. Αλλεθρίνη. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο σε στόμα, χείλη ή βλέφαρα καθώς και προβλήματα με το λαιμό σας ή υψηλό πυρετό. Πρόκειται για ιδιαίτερα τοξική ουσία, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε αντιπαρασιτικά προϊόντα για κατοικίδια.
 12. Αλουμίνιο. Η εισπνοή της σκόνης του έχει αναφερθεί ως αιτία της ασθένειας των πνευμόνων. Μπορεί να εμπλέκεται ως ένας από τους παράγοντες για την εμφάνιση ή την έξαρση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
 13. Πυριτικό άλας αλουμινίου. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε ξερή κατάσταση (μπορεί να βρεθεί σε μπογιές). Θεωρείται υπεύθυνο για την εμφάνιση καρκίνου.
 14. Αμμωνία. Σε μη αραιωμένη μορφή, θεωρείται ιδιαίτερα ερεθιστικό για τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει ειδικά καταρράκτη και βλάβες στον κερατοειδή. Επίσης προκαλεί εγκαύματα και διαβρωτικές βλάβες. Η συνεχής έκθεση σε αμμωνία θα προκαλέσει βρογχίτιδα και πιθανώς πνευμονία. Περιέχεται σε πλήθος καθαριστικών.
 15. Χλωριούχος αμμωνία. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα μάτια σας και θα τη συναντήσετε κυρίως σε αποσμητικά και καθαριστικά τουαλέτας.
 16. Υδροξείδιο αμμωνίας. Ερεθίζει τα μάτια και συνήθως χρησιμοποιείται σε αρωματικά χώρου.
 17. Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)Άμορφο πυρίτιο. Ερεθίζει μάτια, δέρμα και αναπνευστικό σύστημα.
 18. Αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Έντονα εύφλεκτα υλικά, Αποφύγετε να τα θερμάνετε. Επίσης, ίσως περιέχουν ίχνη βενζίνης, που τα κάνει ιδιαίτερα καρκινογενή.
 19. Βάριο. Ερεθιστικό για μάτια, δέρμα και αναπνευστικό σύστημα. Θα το συναντήσετε σε λαδομπογιές ζωγραφικής.
 20. Bendiocarbon. Αλλεργιογόνο και νευροτοξική ουσία που ερεθίζει μάτια και δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε φυτοφάρμακα για το σπίτι και τον κήπο.
 21. Βουτάνιο. Μια εύφλεκτη ουσία, που μπορεί να γίνει νευροτοξική όταν συναντάται σε υψηλές συγκεντρώσεις.
 22. Οξικό βουτύλιο. Το συναντάμε κυρίως σε προϊόντα υπόδησης και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο.
 23. Αιθυλένιο βουτυλίου (Butyl celosolve ή 2-butoxy-1-ethanol ή ethylene glycolmonobutyl). Καταστρέφει το αίμα και περιορίζει την ικανότητα του σώματος να το παράγει καθώς επίσης επηρεάζει νευρικό σύστημα και ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το συκώτι. Το συναντάμε σε καθαριστικά προϊόντα.
 24. Κάδμιο. Η εισπνοή του επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, τα νεφρά και είναι καρκινογενές. Τμήματά του θα βρείτε σε χρώματα για ζωγραφική.
 25. Ανθρακικό ασβέστιο. Μέτρια έως σοβαρή ερεθιστική ουσία για τα μάτια. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως.
 26. Υποχλωριώδες ασβέστιο. Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό στο χλώριο της πισίνας και μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τους βλεννογόνους αδένες σας.
 27. Οξείδιο του ασβεστίου. Γνωστό και ως “σβησμένη άσβεστος” είναι ιδιαίτερα καυστικό για τον ανθρώπινο ιστό. Συναντάται σε φυτοφάρμακα.
 28. Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)Carbaryl “Sevin”. Εκτός από τους γνωστούς ερεθισμούς, είναι αλλεργιογόνο και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη σιελόρροια, βήχα, δύσπνοια και φλέμα. Επίσης πιθανώς να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Θα το συναντήσετε σε εντομοαποθητικά για κατοικίδια.
 29. Chlorpyrifos “Dursban”. Ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μάτια και το δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε φυτοφάρμακα που πωλούνται στα καταστήματα.
 30. Κοβάλτιο. Καρκινογενές, που συναντάται σε ελαιομπογιές ζωγραφικής.
 31. Cocodiethanolamide. Προκαλεί ήπιο ερεθισμό σε μάτια και δέρμα, ενώ χρησιμοποιείται σε καθαριστικά εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
 32. Συμπηκνωμένα αρωματικά έλαια. Ερεθίζουν ελαφρώς τα μάτια και θα τα συναντήσετε σε αρωματικά χώρου.
 33. Κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου. Ερεθίζουν μάτια, δέρμα και τους πνεύμονες. Είναι καρκινογόνο και ιδιαίτερα επιβλαβές όταν εμφανίζεται είναι σε στερεή κατάσταση. Χρησιμοποιείται σε δημοφιλή καθαριστικά και καθαριστικά για κατοικίδια.
 34. Κυανοακρυλικός εστέρας. Σε μορφή υδρατμών, επηρεάζουν δέρμα, τα μάτια, καθώς και τους βλεννογόνους. Χρησιμοποιείται συνήθως σε κόλλες.
 35. Κυκλοεξάνιο. Ιδιαίτερα ευφλεκτο, χρησιμοποιείται σε κόλλες.
 36. Συφλουθρίνη. Μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπό σας και το λαιμό καθώς και υψηλό πυρετό.
 37. DEET. Ερεθίζει μάτια και δέρμα, από το οποίο απορροφάται και εύκολα. Θα το συναντήσετε σε εντομοαποθητικά.
 38. Απορρυπαντικά και σαπούνια γενικά. Μπορεί να προκαλέσουν προσωρινούς ερεθισμούς ιδιαίτερα σε σκόνη ή σε υγρή μοφή. Συχνή είναι η φαγούρα το τσούξιμο στα μάτια και το φτέρνισμα.
 39. Περιβάλλον: 100 συστατικές ουσίες που πρέπει να αποφεύγονται (I)Διαζινόν. Ιδιαίτερα εύφλεκτο και νευροτοξικό. Μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα μάτια.
 40. Διχλωροδιφθορομεθάνιο. Ερεθιστικό για τα μάτια και νευροτοξικό.
 41. Διαιθανολαμίνη (DEA). Προκαλούν μέτριο ερεθισμό. Όταν αντιδρούν με νιτρικά άλατα σχηματίζουν καρκινογόνους νιτροζαμίνες, οι οποίες διεισδύουν εύκολα στο δέρμα.
 42. Αιθυλική αλκοόλη – Επηρεάζει έντονα μάτια και αναπνευστικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού και αρωματικά χώρου.
 43. Αιθυλοβενζόλιο. Νευροτοξικές ουσίες που συναντώνται κυρίως σε προϊόντα για ζωγραφική
 44. Αιθυλική γλυκόλη. Εύφλεκτη ουσία που η υπερβολική της έκθεση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά, το αίμα και πιθανή βλάβη του ήπατος. Πρόκειται για αναπαραγωγική τοξίνη, που απορροφάται μέσω του δέρματος. Χρησιμοποιείται σε αντιψυκτικά, στιλβώματα μετάλλων, λεκέδες, κεριά αυτοκινήτων, και τα προϊόντα παπούτσι.
 45. Φορμαλδεΰδη – Δηλητηριώδες ερεθιστικό για το δέρμα και τους βλεννογόνους. Θα το βρείτε σε βερνίκι για έπιπλα και σχετικά προϊόντα.
 46. Γλυκολαιθέρας. Ερεθιστικό για τα μάτια, που χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης.
 47. Επτάνιο. Μια έντονα εύφλεκτη ουσία που χρησιμοποιείται σε προϊόντα παπουτσιών.
 48. Άστριος. Ήπια ερεθιστικό του αναπνευστικού συστήματος. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού γενικής χρήσεως.
 49. Ιώδιο – Μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο και κάψιμο στα μάτια και επιπεφυκίτιδα. Χρησιμοποιείται σε ορισμένα καθαριστικά και αποσμητικά της λεκάνης.
 50. Υδροχλωρικό οξύ. Διαβρωτικό με σοβαρές επιπτώσεις. Πιθανώς να σας δημιουργήσει βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Χρησιμοποιείται κυρίως σε καθαριστικά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr