Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσηςΔιευρυμένα κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης αποφάσισε το υπουργείο οικονομικών. Το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να ανακουφίσει, έστω και λίγο, όσους βλέπουμε με απελπισία την άδεια δεξαμενή της πολυκατοικίας μας και παρακολουθούμε με αγωνία κάθε βράδυ το μετεωρολογικό δελτίο παρακαλώντας να διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τα νέα κριτήρια, τα οποία βελτιώνουν τα ποσά που δικαιούνται σχεδόν 500.000 οικογένειες, ανακοίνωσε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Κατ’ αρχάς ανεβαίνουν κατά πολύ τα εισοδηματικά κριτήρια, για τους άγαμους στα 25.000 ευρώ (από 14.000). και για τους έγγαμους ξεκινά από τα 35.000 ευρώ (από 23.350) και θα αυξάνεται κατά 3.000 για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα του φορολογούμενου. Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι, φυσικά, αυτά που δηλώθηκαν το 2011.

Το πλαφόν για την ακίνητη περιουσία αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.
Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία, ωστόσο, για τη διασταύρωση των στοιχείων θα λαμβάνεται υπόψη το ΕΤΑΚ του 2009.

Ανάλογα με τις κλιματικές ζώνες ορίστηκαν και γεωγραφικές ζώνες ως εξής:

Α’ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 900 ευρώ.

Β’ Ζώνη: Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.

Γ’ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.

Δ’ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ.

Περισσότεροι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσηςΓια την Α’ Ζώνη το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ορίστηκε σε 25 ανά τετραγωνικό μέτρο, για τη Β’ Ζώνη 15 λίτρα ανά τετραγωνικό, για τη Γ’ Ζώνη 8 λίτρα και για τη Δ’ Ζώνη 5 λίτρα. Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Η αποζημίωση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9. Υπάρχει, επίσης, και ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες στις οποίες κανείς δεν εργάζεται).

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…