Περίοδος: Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου
Η έμμηνος ρύση είναι το μεταβατικό στάδιο από το οποίο το κορίτσι γίνεται γυναίκα και αυτό γίνεται με την παρατήρηση αλλαγών στο γυναικείο σώμα, όπως είναι η αύξηση του στήθους, η αύξηση της περιφέρειας και άλλα. Συνήθως έρχεται στην ηλικία των 12 με 13 ετών, όμως μπορεί κάποιες φορές να εμφανιστεί και λίγο αργότερα.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου τα πιο συχνά φαινόμενα που εμφανίζονται είναι οι έντονοι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, οι πόνοι στην μέση, η τάση προς εμετό και η ζαλάδα. Βέβαια αυτά είναι τα πιο συχνά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως εμφανίζονται στον ίδιο έντονο βαθμό σε κάθε κοπέλα. Οι κοπέλες αυτές είναι οι τυχερές όπως τις λέμε οι περισσότερες, οι οποίες δεν πονάνε τόσο και η έμμηνος ρύση διαρκεί 2 με 3 ημέρες σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες που διαρκεί 6 με 7 ημέρες και οι πόνοι είναι πιο έντονοι.
Για την εξάλειψη του αφόρητου πόνου στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναικολόγοι χορηγούν παυσίπονα, προτείνουν κάποια γιατροσόφια και φυσικά τονίζουν την υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με το άρθρο του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου Χηνιάδη Χ. Χάρη οι κοπέλες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η χορήγηση των παυσίπονων πρέπει να γίνεται με συμβουλή γιατρού, ειδάλλως τα παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος.
2. Να διατηρείται η περιοχή της κοιλιάς όσο πιο ζεστή γίνεται, είτε με τη χρήση θερμοφόρας γεμισμένη με ζεστό νερό (όχι απευθείας πάνω στο δέρμα γιατί μπορεί να προκληθεί έγκαυμα) είτε με το να φοράτε ζεστά ρούχα.
3. Μπορείτε να προλάβετε τον πόνο 72 ώρες νωρίτερα, με την λήψη παυσίπονων εφόσον έχετε σταθερό κύκλο, έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός σας να ηρεμήσει σιγά σιγά.
4. Να κάνετε μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε ο πόνος να διασπαστεί και να μην μένει συγκεντρωμένος σε εκείνο το σημείο.
5. Σταματήστε την γκρίνια! Εάν πονάτε πολύ καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και να τον ρωτήσετε για το τι εξετάσεις θα μπορούσατε να κάνετε. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν δυσμηνόρροια κάνοντας εξετάσεις εντοπίζουν ποιο είναι αυτό το πρόβλημα που κρύβεται από πίσω. Οπότε στην ουσία είναι ένα προειδοποιητικό σήμα για την κατάσταση του οργανισμού.
Μην αμελείτε την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, φροντίστε το σώμα στο οποίο ζείτε. Το γυναικείο σώμα και πόσο μάλλον κατά τις ημέρες της περιόδου είναι πιο ευαίσθητο και μπορεί να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές. Μέσα από αυτές τις αλλαγές μπορείτε να διαπιστώσετε εάν όλα βαίνουν καλώς με τον κύκλο, με τον πόνο, με το πώς περνάει ο πόνος είτε με τη χρήση παυσίπονων ή αλλιώς. Όλα αυτά κάποια στιγμή θα τα βρείτε μπροστά σας, γιατί κάποτε θα θελήσετε να γίνετε μητέρες, οπότε γνωρίστε το σώμα σας και μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.