Περίοδος: Από την εμμηναρχή στην εμμηνόπαυση

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

periodos_apo_tin_emminarxi_stin_emminopausiΑπό την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, θα παρακολουθήσετε τις ακόλουθες αλλαγές σας στον κύκλο της περιόδου σας.

«Πότε θα έρθει η περίοδός μου;»

Το ξεκίνημα της έμμηνου ρύσεως σηματοδοτεί για ένα κορίτσι το πέρασμα από την παιδική ηλικία στον κόσμο των ενήλικων γυναικών. Η μέση ηλικία εμφάνισης της περιόδου είναι 12,3 ετών, λέει η Δρ Amanda Black, γυναικολόγος-μαιευτήρας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Όσον αφορά την πεποίθηση ότι η περίοδος ξεκινά σε μικρότερη ηλικία, μελέτες έχουν συνδέσει την υψηλότερη αύξηση του σωματικού βάρους κατά την παιδική ηλικία στην πρώιμη εμμηναρχή (πρώτη περίοδος της γυναίκας). Τα λιποκύτταρα παράγουν περισσότερα οιστρογόνα, αλλά συνολικά «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές τα τελευταία 50 χρόνια» τονίζει η Δρ Black.

Τα γόνιμα χρόνια

Μέχρι την ηλικία των 19 ετών, οι περισσότερες γυναίκες έχουν φυσιολογικό κύκλο, με μέσο όρο των 28 ημερών (αν και το εύρος του «φυσιολογικού κύκλου» είναι 21-35 ημέρες). Σε κάθε περίπτωση, προμηθευτείτε σερβιέτες και ταμπόν για 450 περιόδους και 3.500 ημέρες με περίοδο στη διάρκεια της ζωής σας. Οι περισσότερες γυναίκες θα απελευθερώσουν 400-500 γόνιμα αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με την κορύφωση της αναπαραγωγικής ηλικίας πριν από την ηλικία των 34 ετών. «Το ποσοστό της μείωσης της γονιμότητας επιταχύνεται μετά την ηλικία των 35 ετών» τονίζει η Δρ Black.

Μωρό

Ο θηλασμός προκαλεί ανωορρηξία (προσωρινή διακοπή στην ωορρηξία), που σημαίνει ότι η κανονική περίοδος δεν θα επιστρέψει μέχρι μια μητέρα να μειώσει τη συχνότητα σίτισης. Αν και η πιθανότητα σύλληψης μειώνεται, μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι ο κύκλος τους αλλάζει μετά τον τοκετό, λέει η Δρ Black, αλλά οι περισσότερες διακυμάνσεις μετά τον τοκετό σχετίζονται με την ηλικία, το βάρος και τις υποκείμενες παθήσεις παρά την εγκυμοσύνη.

Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης, το τέλος της εμμήνου ρύσεως και γονιμότητας, είναι η ηλικία των 51 ετών. Για 6 ή 7 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως εξάψεις, κολπική ξηρότητα και μειωμένη λίμπιντο. Οι περίοδοι μπορεί να γίνουν απρόβλεπτες, εμφανίζονται πιο συχνά, εξαφανίζονται για μήνες ή αλλάζει η ροή. Πολλές γυναίκες θα επιλέξουν να φορέσουν σερβιετάκια και ταμπόν για εκείνες τις στιγμές “μόνο στην περίπτωση που…”. Αλλά πότε μια γυναίκα πραγματικά περνά στην περίοδο εμμηνόπαυσης; Περιμένετε περίπου 1 χρόνο από την τελευταία περίοδό σας. «Δεν υπάρχει κανένα τεστ για να το καθορίσει» σημειώνει η Δρ Black. «Είναι μια αναδρομική διάγνωση.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…