Περιήγηση στο Μουσείο βαν Γκογκ… από το σπίτι

Συντάκτης: Ρίτα Χατζή

Το Διαδίκτυο μας παρέχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία. Τα ερεθίσματα είναι χιλιάδες και η αξιοποίησή τους μπορεί να μας προσφέρει γνώση αλλά και ψυχαγωγία. Μπορούμε να ακούσουμε ό,τι μουσική θέλουμε, να διαβάσουμε όποιο βιβλίο θέλουμε, μέχρι και να επισκεφθούμε ένα μουσείο! Σήμερα, λοιπόν, από την άνεση του σπιτιού μας, θα επισκεφθούμε το Μουσείο βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ με ένα κλικ.

Το μουσείο

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει έργα του βαν Γκογκ σε χρονολογική σειρά, από την περίοδο της εφηβείας του μέχρι το τέλος της ζωής του. Το μουσείο φιλοξενεί διακόσια έργα ζωγραφικής του, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Τεό βαν Γκογκ, αδελφού του καλλιτέχνη. Στο ισόγειο υπάρχει μια επισκόπηση της καριέρας του, ενώ στους άλλους τρεις ορόφους παρουσιάζονται οι διάφορες περίοδοι της δουλειάς του, από τα πρώτα πορτραίτα Ολλανδών της κατώτερης τάξης ως τα τοπία της Auvers. Η συλλογή εμπλουτίζεται με έργα καλλιτεχνών που τον επηρέασαν και με συγχρόνους του, όπως ο Τουλούζ-Λωτρέκ και ο Γκωγκέν.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1853 στο Ζούντερτ της Νότιας Ολλανδίας. Γιος πάστορα, δούλεψε, αρχικά, σε μια εταιρεία που εμπορευόταν πίνακες. Στη συνέχεια, έγινε δάσκαλος στην Αγγλία, ιεραπόστολος στους μεταλλωρύχους του Μπορινάζ, στο Βέλγιο, και τελικά, το 1880, ζωγράφος. Ήταν κατά βάση αυτοδίδακτος και μόνο ένας εξάδελφός του καλλιτέχνης, ο τοπιογράφος Άντον Μοβ, τού έμαθε ορισμένα τεχνικά στοιχεία της ελαιογραφίας και της υδατογραφίας.

Το 1886 έφυγε από την Ολλανδία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε μαζί με τον αδελφό του Τεό, έμπορο τέχνης και προστάτη καλλιτεχνών όπως ο Εμίλ Μπερνάρ, ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Πωλ Γκωγκέν, ο Ζωρζ Σερά και ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ.

Εντυπωσιασμένος από το έργο και την προσωπικότητα των ζωγράφων αυτών, ο Βαν Γκογκ συνέλαβε την ιδέα ενός «εργαστηρίου του Νότου», στην πόλη Αρλ, όπου θα δούλευαν από κοινού οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες της εποχής. Το 1888, εγκαταστάθηκε πράγματι στην Αρλ, αλλά ο μόνος ζωγράφος που πείστηκε να τον ακολουθήσει ήταν ο Γκωγκέν.

Ένας άγριος καβγάς ανάμεσά τους προκάλεσε την πρώτη κρίση τρέλας, κατά τη διάρκεια της οποίας έκοψε το αφτί του. Δύο χρόνια αργότερα, στις 29 Ιουλίου 1890 πέθανε, έχοντας πουλήσει έναν μόνο πίνακα σε όλη του τη ζωή.

Πεθαίνοντας ο Βίνσεντ βαν Γκογκ άφησε πίσω του 800 πίνακες και 1.200 ζωγραφιές. Εδώ και πολλά χρόνια αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών. Ανέκαθεν τεράστιο θέμα συζήτησης αποτελούσε η ψυχική κατάσταση του ζωγράφου, για την οποία έχουν εκφραστεί πολλές θεωρίες: διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, επιληψία. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Το σίγουρο είναι ότι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική (με τη θέλησή του), κάτι που, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να δουλεύει ως τον θάνατό του.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο βαν Γκόγκ εδώ.

Τον πίνακα «Το Δωμάτιο στην Αρλ» μπορείτε να τον δείτε εδώ.

Πηγές: https://vangoghmuseum.nl/en

Complete Letters of Vincent Van Gogh, Bulfinch, 2000

Συντάκτης: Ρίτα Χατζή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.