Περιήγηση στα πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Συχνά ταξιδεύουμε για να δούμε από κοντά ένα κτίριο, ένα αξιοθέατο – το Taj Mahal, τον Πύργο του Άιφελ, τον Πύργο της Πίζας. Τα κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής αποτελούν ένα θέμα και θέαμα που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη: αρχαία και σύγχρονα αντικείμενα εξαιρετικής ομορφιάς, σύμβολα της εποχής τους και εμβλήματα ανθρώπινης προσπάθειας.

Πέτρα, Ιορδανία

Αν και έχει γίνει ευρύτερα γνωστή από την ταινία Indiana Jones and the Last Crusade, η Πέτρα αποτελεί μία μείξη βαθιάς ιστορίας και χρωμάτων. Μία αρχαία πόλη σκαλισμένη στον πιο κόκκινο-ροζ βράχο που θα δείτε ποτέ, με τον θρυλικό χιλιομετρικών διαστάσεων ψαμμίτη Siq (το στενό φαράγγι που οδηγεί απευθείας στο περίφημο Al Khazneh ή το Treasury) που μπορεί να είναι η πιο οικεία όψη, αν και το αίσθημα που σου προκαλεί αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα διαρκεί καθ’ όλη της διάρκεια της ανάβασης από τον τύμβο στο ναό.

Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Αυτό το υπέροχο κτίριο που αναδύεται από τον ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του κόσμου, έχοντας υπάρξει το κέντρο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, οθωμανικό τζαμί και τώρα μουσείο. Ο τρούλος του αποτελεί ένα τεχνολογικό αριστούργημα που γεφυρώνει τη ρωμαϊκή και τη μονοθεϊστική εποχή.

Καθεδρικός Ναός Λίνκολν, Αγγλία

Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από τους αγγλικούς καθεδρικούς ναούς, αλλά από πολλούς (συμπεριλαμβανομένου του John Ruskin που τον ονόμασαν το πιο πολύτιμο κομμάτι της αρχιτεκτονικής στα βρετανικά νησιά) θεωρείται ο καλύτερος. Ίσως είναι οι τρεις πύργοι που κοιτάζουν πάνω από τις πλαγιές – το 1311 ανακηρύχτηκε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο – ή το σκηνικό στην κορυφή του γραφικού Steep Hill ή η πλούσια συλλογή της αγγλο-μεσαιωνικής τέχνης (συμπεριλαμβανομένου ενός από τα τέσσερα αντίγραφα της Magna Carta) που το κάνουν τόσο δημοφιλές.

Pelourinho, Σαλβαδόρ, Βραζιλία

Η παλιά συνοικία Pelourinho ή «Pelô», στην πόλη του Σαλβαδόρ, έχει μία τόσο διαφορετική ατμόσφαιρα ίσως επειδή κάτω από την ομορφιά της κρύβεται ένας τόπος κτηνωδίας. Λιθόστρωτο, απότομο και περιτριγυρισμένο από πολύχρωμα πορτογαλικά αποικιακά κτίρια, όπως το γαλαζοπράσινο μπαρόκ Igreja de Nossa Senhora do Rosário dos Pretos, το ιστορικό κέντρο του Σαλβαδόρ βρίσκεται στη λίστα της Unesco, αν και παραμένει ένας εξαιρετικά ζωντανός συνοικισμός.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…