Η Χαλκιδική, μια μικρή «χώρα των θαυμάτων», όπως την αποκαλούν κάποιοι, αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους καλοκαιρινούς προορισμούς, καθώς συνδυάζει …
Περιήγηση… στην Χαλκιδική
Η Χαλκιδική αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη χερσόνησο και παράλληλα μία από τις τουριστικότερες περιοχές της χώρας. Ας περιηγηθούμε στις ομορφιές της…
Ιστορία
Η Χαλκιδική -όπως δηλώνει και το όνομα- έχει σχέση με την Χαλκίδα της Εύβοιας, καθώς στον β’ ελληνικό αποικισμό η εν λόγω πόλη μόνη της ή μαζί με την Ερέτρια ίδρυσαν πολλές αποικίες. Αργότερα προσαρτήθηκε από τον Φίλιππο Β΄ στο Βασίλειο της Μακεδονίας· έκτοτε η τύχη της ακολουθεί την Μακεδονία.
Πρόσβαση, διαμονή και εστίαση
Την όμορφη Χαλκιδική μπορεί κανείς να επισκεφτεί οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς -μέσω Θεσσαλονίκης. Η διαμονή και η εστίαση είναι ποικίλη λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και δημοφιλίας.
Αξιοθέατα
Σίγουρα δεν είναι τα μόνο αξιοθέατά της οι πολλές παραλίες που γεμίζουν το καλοκαίρι ή το Άγιον Όρος που αποτελεί προορισμό ειδικό και αυτόνομο, αλλά έχει πληθώρα για όλες τις εποχές του χρόνου:
- Τα Στάγειρα και ο αρχαιολογικός χώρος: είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Τα Στάγειρα βρίσκονται στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Ουρανούπολης, στο βορειοανατολικό άκρο της Χαλκιδικής, στους πρόποδες του όρους Στρατονικού.
- Τα όρη Στρατόνικο και Χολομόντας: με πλήθος δραστηριοτήτων σχετικές με πεζοπορία, δάσους, ιππασίας.
- Στον Χολομόντα βρίσκεται και το πανεπιστημιακό δάσος, 60.000 στρεμμάτων. Εντός του δάσους παρέχεται και διαμονή σε ειδικά καταλύματα, καθώς εκεί φοιτητές κάνουν τα εργαστήριά τους λόγω σπουδών.
- Άλσος Αριστοτέλη: χώρος πρασίνου όπου γίνονται δράσεις, για μικρούς και μεγάλους εμπνευσμένες από τα «Φυσικά» του κυρίως, με θέα σε Ιερισσό και Άθω.
- Νέα Ποτίδαια: είναι κοντά στην διώρυγα την οποία άνοιξε ο στρατηγός, και γαμπρός του Δαρείου, Μαρδόνιος για ταχύτερη διέλευση. Σήμερα χωρίζει την Κασσάνδρα από την λοιπή Χαλκιδική και ενώνει τους κόλπους Τορωναίο – Θερμαϊκό (για να υπάρξει γεωγραφική ακρίβεια, η εσοχή που κάνει ο Θερμαϊκός στον νομό Θεσσαλονίκης λέγεται κόλπος της Θεσσαλονίκης). Η τοποθεσία είναι ειδυλλιακή για μια στάση προς ξεκούραση.
- Ουρανούπολη, το άλλο άκρο προ Άθω: Εκεί βρίσκεται ο ριζωμένος από τον 12ο αιώνα, επισκέψιμος πύργος του Προσφορίου. Αν σκοπεύετε να εισέλθετε στο Όρος υπάρχει χωματόδρομος που οδηγεί στην Μονή Ζυγού, η οποία είναι Αθωνική και αποτελεί δείγμα αξιόπιστο για την δόμηση των μονών στο Όρος. Η μονή, ούσα δύσκολη στην αποκατάσταση, είναι περιγραμμένη και καλά φυλασσόμενη.
- Αρχαία Όλυνθος: από τις λίγες μη Ευβοϊκής προέλευσης πόλεις, έδρα του Κοινού των Χαλκιδέων στην αρχαιότητα. Η πόλη είναι η μόνη, μαζί με τον Πειραιά, κτισμένη με το Ιπποδάμειο σύστημα.
- Αρναία: σημαντική πόλη με κτίρια της παραδοσιακής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
- Πολύγυρος: πρωτεύουσα και σύγχρονη πόλη στο κέντρο του νομού.
- Ιερισσός: ένα από τα τελευταία σημεία πριν το Άγιον Όρος. Η πόλη είναι παραθαλάσσια, γνωστή, εκτός των χρυσωρυχείων, για τα άλλοτε κραταιά καρνάγια και το Κέντρο Πολιτισμού.
- Καταρράκτες Βαρβάρας
- Άγιος Παύλος: Πάλαι ποτέ μετόχι του Αγίου Όρους· πλέον μένει ένας πύργος και ο ναός, αγίασμα για την ακρίβεια μέσα σπηλιά πάνω σε έναν λόφο.
- Τα ορεινά χωριά καταπληκτικής αρχιτεκτονικής.