H Kynsey French είναι δασκάλα ειδικής αγωγής στο Κεντάκυ. Διδάσκει στο σχολείο Christian Academy Rock Creek, και όταν επρόκειτο να …
Περίεργες γαμήλιες παραδόσεις απ’ όλο τον κόσμο
Η αγάπη είναι οικουμενική και ο γάμος ως επισφράγισή της αποτελεί μία παράδοση που συναντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ποια έθιμα ακολουθούν οι μελλόνυμφοι και οι οικογένειές τους στα διάφορα μέρη του κόσμου; Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές και μακραίωνες παραδόσεις γάμου και σας τις παρουσιάζουμε !
Κίνα: ευοίωνες ημερομηνίες και πεινασμένα φαντάσματα
Στην κινεζική κουλτούρα, υπάρχουν ευοίωνες ημερομηνίες που είναι ιδανικές για μια γαμήλια τελετή. Το ζευγάρι θα συμβουλευτεί για την ημερομηνία του γάμου είτε ένα Κινέζο μοναχό, είτε έναν εκπρόσωπο κάποιου επίσημου ναού, είτε μία μάντισσα, είτε απλώς θα ψάξει το κινέζικο ημερολόγιο για μια τυχερή μέρα. Συνήθως προτιμούνται οι ζυγές ημερομηνίες. Επίσης αποφεύγεται ο έβδομος μήνας του σεληνιακού ημερολογίου, καθώς τότε λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ των Πεινασμένων Φαντασμάτων. Το φεστιβάλ έχει πάρει την ονομασία του από τα πεινασμένα φαντάσματα που περιφέρονται καθώς έχουν μόλις εξέλθει από τις πύλες της κόλασης (πράγμα διόλου ρομαντικό).
Ινδική τελετουργική γιρλάντα
Η τελετή «Var Mala» είναι μία από τις πιο σημαντικές παραδόσεις των ινδικών γάμων, όπου η νύφη και ο γαμπρός ανταλλάσσουν πολύχρωμες γιρλάντες από λουλούδια για να δηλώσουν την ενότητα και την αμοιβαία αποδοχή. Αυτή η τελετουργία ασκείται σε όλη την Ινδία, αλλά το σχήμα και το μέγεθος της γιρλάντας διαφέρει ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στη «Var Mala» στη Βόρεια Ινδία συνηθίζονται πολύ μεγαλύτερες και βαρύτερες γιρλάντες σε σχέση με αυτές που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα γάμο της Νοτίου Ινδίας. Κόκκινα τριαντάφυλλα είναι το πιο κοινό λουλούδι που χρησιμοποιείται στο έθιμο αυτό, καθώς επίσης ορχιδέες και γαρίφαλα είναι μερικές συνηθισμένες εναλλακτικές λύσεις.
Κένυα: Τελετουργικό φτύσιμο στη νύφη
Στην παράδοση των Μασάι της Κένυας βρίσκουμε το εξής περίεργο γαμήλιο έθιμο: Ο πατέρας της νύφης πρέπει να φτύσει πάνω της για να να φέρει τύχη κι ευτυχία στο γάμο της. Γενικά το φτύσιμο στην κουλτούρα αυτού του πολιτισμού αποδοκιμάζεται αλλά στο γάμο απ’ό,τι βλέπουμε κάνουν μία εξαίρεση.
Ιαπωνικό γαμήλιο…σακέ
Παραδοσιακά οι γάμοι στην Ιαπωνία λαμβάνουν χώρα μέσα σε ναούς Shinto όπου ο γαμπρός και η νύφη συμμετέχουν σε μία ιεροτελεστία πόσης σακέ (αλκοολούχο ποτό που παράγεται από ζυμωμένο ρύζι) ντυμένοι με παραδοσιακά κιμονό, η οποία ονομάζεται san-san-ku-do. Αυτό μεταφράζεται ως «τρία τριών- εννέα φορές», όπου τα ζευγάρια πίνουν σακέ από τρία διαφορετικού μεγέθους φλιτζάνια, τρεις γουλιές από το καθένα. Το μικρότερο κύπελλο αντιπροσωπεύει τον ουρανό, το μεσαίο τη γη και το μεγαλύτερο την ανθρωπότητα. Οι μονοί αριθμοί στην Ιαπωνία θεωρούνται τυχεροί και ιδιαίτερα ο αριθμός τρία, οπότε η ιεροτελεστία αυτή θεωρείται ότι φέρνει τύχη στο ζευγάρι.
Τούρκικη νύχτα χέννας
Η «Kina Gecesi» ή «Νύχτα της Χέννας» είναι μια τελετή που λαμβάνει συνήθως χώρα τη νύχτα πριν από το γάμο. Ιστορικά συμβολίζει τη νύφη που φεύγει από το σπίτι της οικογένειάς της, ως κόρη και εισέρχεται σε μια νέα οικογένεια ως σύζυγος. Ένα κόκκινο πέπλο τυλίγει τη μέλλουσα νύφη ενώ τα χέρια διακοσμώνται με περίτεχνα σχέδια χέννας.
Νορβηγική γαμήλια τούρτα-κέικ
«Kransekake» ονομάζεται η παραδοσιακή νορβηγική τούρτα που συχνά προσφέρεται σε γάμους ή γιορτές. Φτιάχνεται από αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη και ασπράδια αυγών. Το σχήμα αυτού του κέικ είναι ιδιαίτερο καθώς αποτελείται από δακτύλιους κέικ, σαν ντόνατ που τοποθετούνται από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο σχηματίζοντας μια πυραμίδα. Στην κορυφή το «Kransekake» διακοσμείται με διάφορα στολίδια ανάλογα με την περίσταση, όπως ένα αγαλματάκι νύφης στην περίπτωση του γάμου.
Ο χορός των χρημάτων στα πολωνικά
Το «Czepek» που μεταφράζεται «χορός χρημάτων», είναι ένα δημοφιλές έθιμο που βοηθάει τη χρηματοδότηση του μήνα του μέλιτος του ζευγαριού. Οι καλεσμένοι καρφιτσώνουν χρήματα στα ρούχα του γαμπρού και της νύφης , καθώς χορεύουν και δημιουργούν έναν κύκλο γύρω από το ζευγάρι όπου ρίχνουν χρήματα στο πέπλο της νύφης.
Νότια Αφρική: Δεκατρία σύμβολα για το γάμο
Τα δεκατρία σύμβολα που απαιτούνται κατά τη διάρκεια μιας αφρικανικής γαμήλιας τελετής είναι το σιτάρι, το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό, τα πικρά χόρτα, η κατσαρόλα και το κουτάλι, η ασπίδα, το δόρυ, το μέλι, η σκούπα, και το ιερό βιβλίο είτε είναι η Βίβλος, είτε το Κοράνι. Τα δεκατρία αυτά αντικείμενα συμβολίζουν τι να περιμένει το ζευγάρι σε ένα γάμο, προετοιμάζοντάς το για τα προβλήματα που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν στον έγγαμο βίο. Ακόμα μία από τις πιο κοινές παραδόσεις του γάμου της Νοτίου Αφρικής είναι οι γονείς του γαμπρού και της νύφης να φέρνουν φωτιά από τα σπίτια τους για να ανάψουν το τζάκι των νεόνυμφων όλοι μαζί, σαν οικογένεια πλέον.
Αυστραλία: Το Μπολ της Ενότητας
Στην Αυστραλία το έθιμο του μπολ της ενότητας συναντάται σε όσους γάμους μένουν πιστοί στις μακραίωνες παραδόσεις. Όλα τα μέλη της οικογένειας ρίχνουν σε ένα μπολ από μία πετρούλα (κομματάκι από μάρμαρο που έχουν βάψει) σε διαφορετικό χρώμα. Ξεκινώντας από τους παππούδες και τις γιαγιάδες οι οποίοι πρώτοι ρίχνουν την πετρούλα τους που συμβολίζει το θεμέλιο του γάμου από την παλιότερη γενιά. Ακολουθούν οι γονείς και όλοι οι συγγενείς. Ο ιερέας κατά τη γαμήλια τελετή ανακατεύει τους χρωματιστούς λίθους κι έτσι το μπολ θυμίζει πλέον στο ζευγάρι πως κάθε μέλος της οικογένειας έχει συμβάλλει στο να «χρωματίζει» τις ζωές των νεόνυμφων. Το μπολ που θα κοσμίσει το σπίτι των νεόνυμφων μοιάζει τώρα με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που αντιπροσωπεύει τη νέα οικογένεια που θα δημιουργηθεί μέσω του γάμου.
Μεξικό: Χρωμο-θεματικός γάμος
Η νύφη διαλέγει ένα χρώμα της αρεσκείας της (ελπίζουμε με τη συναίνεση του γαμπρού) και αυτό είναι το πρωταγωνιστικό χρώμα του γάμου της. Θα εμφανίζεται από τη γαμήλια τούρτα, μέχρι σε λεπτομέρειες στο αμάξι που θα μεταφέρει τους μελλόνυμφους τη μέρα του γάμου. Κατά τη διάρκεια της τελετής ανάλογου χρώματος θα είναι τα λουλούδια και γενικός ο στολισμός, ενώ διακοσμητικοί φιόγκοι-στο αγαπημένο χρώμα πάντα, δίνουν μια πολύχρωμη εορταστική πινελιά.