Πέραμα: Μία περιοχή με αντιθέσεις

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Το Πέραμα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά και αποτελεί μία περιοχή που όσο την ανακαλύπτεις, σε γοητεύει όλο και περισσότερο.

Το Πέραμα είναι μία περιοχή που φημίζεται για τα ναυπηγεία της και το εμπορικό λιμάνι της Cosco. Απασχολεί αρκετά άτομα στους ανωτέρω τομείς. Όμως, εξαιτίας της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής πανδημικής κρίσης του Covid-19, στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τα καθημερινά μεροκάματά τους, ακόμη και τις δουλειές τους.

Οι δύο όψεις του Περάματος

Σαν περιοχή, το Πέραμα κρύβει πολλές εκπλήξεις και μοιάζει να έχει δύο όψεις. Από τη μία μεριά, βλέπουμε το Πέραμα με τα τεράστια καζάνια που εμπεριέχουν πετρέλαιο. Αυτή η πλευρά, περιλαμβάνει τις «φτωχογειτονιές» της περιοχής και ανθρώπους που ζουν σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Η άλλη πλευρά, περιλαμβάνει όμορφες νεόδμητες και πολυόροφες πολυκατοικίες με απίστευτη θέα στη θάλασσα. Σε αυτή την πλευρά, διαμένουν τα πιο εύπορα κοινωνικά στρώματα της περιοχής.

Θάλασσα και μεγάλη ναυτική παράδοση

Το Πέραμα είναι πυκνοκατοικημένο και εξαιτίας των μεγάλων αντιθέσεων, πολλοί επιλέγουν να κατοικήσουν εκεί. Πολλοί ναυτικοί, ναυπηγοί και εργάτες μένουν στην περιοχή του Περάματος, αλλά και στις γύρω περιοχές. Η θάλασσα, η αύρα και η ομορφιά των αντιθέσεων δελεάζουν και ελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο για να έρθει να μείνει στο Πέραμα. Επιπρόσθετα, όσοι δουλεύουν και θέλουν να είναι κοντά ή δίπλα στην εργασία τους, επιλέγουν το Πέραμα.

Το Πέραμα έχει σπουδαία ναυτική παράδοση. Τα ναυπηγεία του έχουν τους πιο εξειδικευμένους, καταξιωμένους και σπουδαίους ναυπηγούς. Αυτοί κατασκευάζουν όμορφα καράβια, πλοία, αλλά και ιδιωτικά σκάφη, κότερα και πολυτελή γιωτ. 

Η περιοχή είναι, ξεκάθαρα, μία περιοχή όμορφων αντιθέσεων που εκπέμπουν γαλήνη, ισορροπία και αρμονία. Από τη μία έχουμε τα φτωχά σπίτια, τα ναυπηγεία, τα καζάνια και το λιμάνι της Cosco και από την άλλη, ξεπροβάλλει ένα πλούσιο αστικό τοπίο με υπέροχες και νεόχτιστες πολυκατοικίες. Αυτά, είναι οι αντιθέσεις που τονίσαμε, δηλαδή η μία και η άλλη πραγματικότητα.

Μια στάση για ψαροφαγία πριν τη Σαλαμίνα

Μετά το Κερατσίνι, ο δρόμος τερματίζει στο Πέραμα, στο σημείο απ’ όπου φεύγουν τα καράβια που περνάνε απέναντι Σαλαμίνα. Καθώς διασχίζουμε την Λεωφόρο Ειρήνης που είναι η κεντρική λεωφόρος του Περάματος και καθώς πλησιάζουμε «στο Τέρμα του Περάματος», συναντάμε μαγαζιά για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Καφετέριες και μπαράκια ξεπροβάλλουν αριστερά και δεξιά του δρόμου. Για τους λάτρεις όμως του καλού φαγητού, αποτελεί περιοχή-σταθμό, μιας και έχει τις καλύτερες ψαροταβέρνες και φημισμένα μεζεδοπωλεία με ρεμπέτικη μουσική, ταβέρνες και ρακομελάδικα με εκλεκτούς μεζέδες και έντεχνη μουσική.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πέραμα. Ιδίως, για να πάει κανείς Σαλαμίνα θα περάσει απαραίτητα από δω. Οι ψαροταβέρνες, τα ουζερί και τα τσιπουράδικα που συσσωρεύονται προς το Τέρμα του Περάματος, θα σας πείσουν να το επισκεφτείτε.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.