Πεπρωμένο vs μοίρα: Ποια είναι η διαφορά

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το πεπρωμένο και η μοίρα είναι δύο έννοιες που συνήθως συγχέονται. Υπάρχει διαφορά; Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των εννοιών και θα πρέπει να θεωρούνται ως διαφορετικά μονοπάτια.

Και οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά σε συζητήσεις, αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ πεπρωμένου και μοίρας;

Ο ορισμός του πεπρωμένου

Το πεπρωμένο είναι μια έννοια που προέρχεται από το “Destinare”, μια λατινική λέξη. Στον πυρήνα της, η έννοια του πεπρωμένου αναφέρεται στην ιδέα ότι υπάρχουν προκαθορισμένα γεγονότα στη ζωή μας, αλλά το πεπρωμένο μας είναι μια έννοια που έχουμε τη δύναμη να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε. Το πεπρωμένο μάς δίνει την επιλογή να ακονίσουμε ιδιότητες όπως η συμπόνια, το θάρρος και η δύναμη της θέλησης ή να παραμείνουμε στην πορεία για να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας όταν νιώθουμε ότι οδεύουμε προς κάτι σημαντικό, να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας προς τους στόχους μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Από πνευματική άποψη, το πεπρωμένο παίζει ρόλο στον καθορισμό της πορείας της ζωής μας. Το πεπρωμένο μας πνευματικά ορίζεται συχνά από αυτό που αισθανόμαστε ότι κάνει μια καλή ζωή ή από ενέργειες που θεωρούνται πολύτιμες για την πνευματική μας υπόθεση. Όταν επιλέγουμε να ακολουθήσουμε την πνευματική μας φύση, τον πνευματικό μας χαρακτήρα και την αληθινή μας κλήση, μπορούμε να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας και το πεπρωμένο μας παράλληλα με αυτό.

Το πεπρωμένο είναι μια έννοια που μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει με την κατανόηση του μονοπατιού μας ή του πνευματικού μας ταξιδιού. Αντί να αφήνουμε τα πράγματα απλά να συμβαίνουν στη ζωή, η έννοια του πεπρωμένου μας βάζει να κάνουμε τις κινήσεις και να εργαζόμαστε ενεργά προς τον στόχο της ολοκλήρωσής μας. Όταν κάποιος εκπληρώνει το πεπρωμένο του, συχνά κατακλύζεται από ένα αίσθημα ωριμότητας και ολοκλήρωσης σε κάποιο επίπεδο. Αυτό το επίτευγμα μπορεί συχνά να εμφανιστεί με τη μορφή της επίτευξης ενός νέου επιπέδου πνευματικότητας, νοητικής ή συναισθηματικής καταξίωσης και ενός ισχυρού αισθήματος πνευματικής σύνδεσης με τον κόσμο.

Ο ορισμός της μοίρας

Η μοίρα είναι μια έννοια που προέρχεται από τη λέξη “Fatum” στα λατινικά που σημαίνει “Αυτό που έχει ειπωθεί”. Η βασική μετάφραση σχετικά με τη μοίρα είναι ότι η ζωή μας έχει μια προκαθορισμένη πορεία. Η μοίρα έχει περιγραφεί τακτικά σε όλες τις ιστορίες, τη θρησκεία και πολλά άλλα. Η ιδέα της μοίρας υποδηλώνει ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, έχουμε ένα μονοπάτι που ήταν βέβαιο ότι θα ακολουθούσαμε, τα επιτεύγματά μας, ο θάνατός μας, τα σκαμπανεβάσματα και τα χαμηλά μας είναι όλα μέρος της φυσικής τάξης στο σύμπαν μας. Η μοίρα για κάθε άτομο δεν είναι μια έννοια που μπορεί να αλλάξει. Για να παραμείνει το σύμπαν σε ισορροπία, το ταξίδι που κάνει ένα άτομο θα πρέπει να συνεχίσει να παραμένει στο μονοπάτι που το σύμπαν δημιούργησε γι’ αυτό.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ιδέα της μοίρας έκανε τους ανθρώπους να αναζητούν την πνευματική διάσταση μέσα τους, πνευματικές απαντήσεις και να εργάζονται προς την κατεύθυνση της λατρείας του μονοπατιού που το σύμπαν θέτει για εμάς. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι και οι Έλληνες είχαν ακόμη και τρεις μοίρες που ονομάζονταν Άτροπος, Λάχεσις και Κλωθώ και τις οποίες λάτρευαν για την ικανότητά τους να καθορίζουν την πλήρη πορεία της ζωής ενός ατόμου.

Το να ζείτε τη ζωή σας από μια μοιρολατρική προοπτική ή να εμπιστεύεστε ότι η μοίρα σας καθοδηγεί, μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει κάποιες αρνητικές προεκτάσεις στη ζωή σας. Αν ακολουθείτε το μονοπάτι της μοίρας, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο. Όταν συμβαίνει κάτι κακό, αισθάνεστε ότι ήταν το σύμπαν που σας τιμωρεί. Το να σφραγίζετε τη μοίρα σας μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς ανεπιθύμητοι, αν ακολουθείτε ένα μονοπάτι που σας δίνει μια ισχυρή έλξη, αλλά καταλήγετε να βιώνετε αρνητικότητα. Πώς μπορεί κανείς να δει τη μεγαλύτερη εικόνα και να αποδεχτεί πλήρως ότι κάθε “καλό” ή “κακό” είναι μια μορφή ζωής που γράφτηκε ακριβώς για εσάς;

Μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείτε τη μοίρα σας και από πνευματική άποψη. Αν συνεχίσουμε να περιμένουμε σημάδια ή αν εργαζόμαστε συνεχώς για να επανασυνδεθούμε με την ισορροπία μας στο σύμπαν, μπορεί να νιώσουμε πολύ κολλημένοι πνευματικά. Το να εμπιστεύεστε το ταξίδι της ζωής σας κυρίως στη μοίρα σημαίνει ουσιαστικά να παραδίδετε τα ηνία σε απρόβλεπτες δυνάμεις ή να αφήνετε τους ανθρώπους γύρω σας να υπαγορεύουν την πορεία σας. Με μια προοπτική στη μοίρα, δεν εξελισσόμαστε ποτέ, δεν εστιάζουμε στη θετική αλλαγή, ό,τι συμβαίνει, απλά συμβαίνει.

Οι διαφορές μεταξύ πεπρωμένου και μοίρας

Στον πυρήνα της διαφοράς μεταξύ αυτών των δύο εννοιών βρίσκεται η πιο άκαμπτη προοπτική της μοίρας έναντι της πιο ευέλικτης ιδέας του πεπρωμένου. Το πεπρωμένο ορίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ως το μονοπάτι που αισθάνεστε ότι ήταν γραφτό να ακολουθήσετε. Η μοίρα είναι μια έννοια του τι θα κάνει το σύμπαν για να ισορροπήσει όταν δεν ακολουθήσετε το μονοπάτι που ήταν προκαθορισμένο για εσάς. Η μοίρα δέχεται ότι σας έχει χαραχθεί μια πορεία ανά τους αιώνες, ενώ το πεπρωμένο υποθέτει ότι εσείς είστε ο κύριος της δικής σας πορείας.

Το να ακολουθήσετε το πεπρωμένο σας ξεκινά με το να παίρνετε συνειδητές αποφάσεις να το αναζητήσετε ή να εξελιχθείτε για να το εκπληρώσετε. Η μοίρα εμφανίζεται συχνά όταν περιμένετε συνεχώς να συμβεί κάτι ή όταν αφήνετε άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν τις εξωτερικές συνθήκες στη ζωή σας. Αν περιμένετε συνεχώς το σημάδι από το σύμπαν από τη μοίρα, είναι πιθανό να είστε πιο ανοιχτοί σε προτάσεις από τους ανθρώπους που σας επηρεάζουν. Με το πεπρωμένο, σφυρηλατείτε το δικό σας μονοπάτι, δεν χρειάζεται να παραθέτετε λίστα με επιρροές και είστε εσείς που μπορείτε να διαμορφώσετε το ταξίδι σας χωρίς την εξωτερική επιρροή.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.