Σήμερα στην Ελλάδα, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, …
Πεπόνι: Τα οφέλη του για την υγεία
Πεπόνι: ένα γλυκό και νόστιμο φρούτο, άκρως καλοκαιρινό, πολλαπλά ωφέλιμο για την υγεία και τη διατροφή μας.
Το πεπόνι διαθέτει μια υγιή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και νερού. Εάν, μάλιστα, επιλέξετε να ψήσετε τους σπόρους του, θα επωφεληθείτε και από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, δεν έχει πολλές θερμίδες, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για κάθε είδους δίαιτα!
Τα οφέλη του πεπονιού για την υγεία μας
Είναι καλό για τα μαλλιά μας
Οι ισχυρές βιταμίνες A και C που περιέχει είναι απαραίτητες για γερά, λαμπερά και υγιή μαλλιά. Μία μόνο μερίδα περιέχει το 100% των συνιστώμενων ημερήσιων τιμών και των δύο στοιχείων. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, μια ένωσης που κρατά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.
Προστατεύει το δέρμα
Ίσως η αγαπημένη μας ενυδατική κρέμα προσώπου να περιέχει ως συστατικό τη “σταθεροποιημένη ρετινόλη”, δηλαδή τη βιταμίνη Α. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ηλιακή βλάβη του δέρματος και συμβάλλει στην επανόρθωση, την ενυδάτωση και τη σταθεροποίηση της παραγωγής κολλαγόνου του δέρματος. Συνδυάστε το πεπόνι σε μια σαλάτα με ελαιόλαδο, σαν σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή με ένα κομμάτι καπνιστού σολομού, για καλύτερη απορρόφηση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.
Μας ενυδατώνει
Η περιεκτικότητα του πεπονιού σε υψηλές ποσότητες νερού μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση. Το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε. Γι’ αυτό είναι μια καλή ιδέα να το καταναλώνουμε ως σνακ μετά την προπόνηση, αφού βοηθά το σώμα να ανακάμψει και μειώνει την πιθανότητα για μυϊκές κράμπες και κόπωση.
Βοηθά στην πέψη
Το πεπόνι περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό τη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.
Ελέγχει την πείνα
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το πεπόνι, είναι χορταστικά και με αυτόν τον τρόπο μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα και το βάρος μας. Η γλυκύτητα του πεπονιού (περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα) μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα γεύμα.
Θωρακίζει την καρδιά
Τέλος, οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχει το πεπόνι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης.