Πέντε βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Ο εαυτός μας είναι σε αρκετές περιπτώσεις ο χειρότερος εχθρός μας. Μας υπονομεύει χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Πώς όμως; Με το άγχος, τον φόβο, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, πέντε βιβλία μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα.

Ο σύγχρονος άνθρωπος βάλλεται από πολλά μέτωπα. Η ζοφερή καθημερινότητα αναζωπυρώνει τον λανθάνοντα «προγραμματισμό» των συλλογισμών μας. Ο αρνητισμός ρέει στις σκέψεις μας, δηλητηριάζοντας την αυτοπεποίθησή μας και υπονομεύοντας την καλή μας διάθεση. Ωστόσο, με την ανάγνωση των κατάλληλων βιβλίων αυτοβελτίωσης μπορούμε σε μεγάλο βαθμό μόνοι μας να αναμετρηθούμε με τον αρνητικό εαυτό μας. Η προσφορά των βιβλίων στην καθημερινότητά μας μπορεί να συνοψιστεί στην εξής φράση: «σκέψου θετικά και πέτυχες».

Βάλε τα όριά σου. Ένας οδηγός για να κερδίσεις ξανά τον εαυτό σου, της Nedra Glover Tawwab, εκδόσεις Διόπτρα

Η Nedra Glover Tawwab, διάσημη ψυχοθεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις, παρουσιάζει απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους, για να θέσουμε υγιή όρια στους τομείς της καθημερινότητας μας. Ακόμη, μέσω του βιβλίου προτείνει τεχνικές -που είναι βασισμένες στις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες της γνωσιακής- συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας– οι οποίες βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις προσωπικές μας επιθυμίες, χωρίς αναστολές ή φόβο. 

Οι προτάσεις της ειδικού στοχεύουν στο να μας διευκολύνουν να ανακαλύψουμε τις ρίζες των προβλημάτων που προκαλούν το άγχος, την κατάθλιψη, τις σχέσεις εξουσίας, και τη χειραγώγηση.

Πέντε βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή, της Dr. Olivia Remes, εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο είναι το πρώτο που εξέδωσε για το ευρύ κοινό, η ερευνήτρια ψυχικής υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, Olivia Remes. Οι μελέτες της είναι εστιασμένες στις μεθόδους καταπολέμησης του άγχους, του στρες και του πανικού.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει πενήντα απλές και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, για την αντιμετώπιση δέκα ειδών αρνητικής διάθεσης. Ο στόχος του πονήματος είναι να μας απελευθερώσει από τις σκοτεινές σκέψεις, που μας κρατούν δέσμιους και δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη ζωή μας.

Η Remes προσπαθεί να καλύψει όλα τα ακανθώδη ζητήματα, από το αίσθημα της αποτυχίας μέχρι την έλλειψη κινήτρου, όπως και ποικίλες άλλες εκφάνσεις του αρνητισμού, προτείνοντας τεχνικές και συμβουλές, που βοηθούν στην εξομάλυνση τους, στο παρόν αλλά και στο απώτερο μέλλον.

Θέλω, Πιστεύω, Μπορώ. Τα τρία κλειδιά της ζωής, της Εύης Ξυραφά, εκδόσεις Διόπτρα

Θέλω, πιστεύω, μπορώ. Τι σημαίνουν για εμάς αυτές οι λέξεις; Όλοι επιθυμούμε πράγματα στη ζωή μας και όλοι έχουμε προσδοκίες που δεν τολμάμε να πραγματοποιήσουμε. Εδώ ταιριάζει το «πιστεύω». Πώς θα μπούμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε τις επιθυμίες μας; Το πρώτο βήμα είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις ικανότητές του. Μόνο με πίστη στις προσωπικές μας δεξιότητες και με αυτοπεποίθηση θα φτάσουμε στο πολυπόθητο «μπορώ», στην επίτευξη του στόχου.

Πέντε βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου

Η δεκαετής οικονομική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους σε μία παθητική περιχαράκωση, στον αυτοεγκλωβισμό τους, στην ατολμία, στον φόβο και στο άγχος. Εντούτοις, η ελπίδα μπορεί να βρίσκεται στις βασικές δεξιότητες ζωής που όλοι μπορούμε να διδαχθούμε.

Οι προσωπικές μας πεποιθήσεις σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μία διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού μας. Στο βιβλίο της, η Εύη Ξυραφά εξηγεί τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις εξωτερικές παραμέτρους, που διαμορφώνουν με λανθάνοντα -πολλές φορές- τρόπο την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και την αυταξία μας. Κατόπιν, αναλύει τα σημαντικότερα εμπόδια που δυσκολεύουν την εκπλήρωση των επιθυμιών μας.

Ακόμη, μας παρουσιάζει τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της αρνητικής αυτοπεποίθησης.

Ο δεκάλογος της προσωπικής επιτυχίας -και ευτυχίας- περιλαμβάνει τη θετική σκέψη, την αυτοπεποίθηση, τη διαχείριση του άγχους, τη συναισθηματική νοημοσύνη, την επικοινωνία, τη γλώσσα του σώματος, τη διεκδικητικότητα, τις διαπραγματεύσεις, τη στοχοθεσία και τη διαχείριση χρόνου. Έτσι, όπως αναφέρει και στο βιβλίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: «οι δεξιότητες ζωής δεν είναι μαγικές ιδιότητες με τις οποίες κάποιοι “τυχεροί” γεννιούνται. Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούν να τις καλλιεργήσουν μέσω εκπαίδευσης και εξάσκησης».

Ζήσε την κάθε μέρα με έμπνευση, του Robin Sharma, εκδόσεις Διόπτρα

Ο Robin Sharma, ο συγγραφέας του best-seller, «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» και κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμβουλος ανάπτυξης ηγετικών δεξιοτήτων και προσωπικής επιτυχίας, συνοψίζει στο παρόν βιβλίο τη φιλοσοφία του για τη ζωή, την επιτυχία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Πέντε βιβλία αυτοβελτίωσης που θα αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου

Το βιβλίο έχει δομή προσωπικού ημερολογίου, είναι χωρισμένο σε 365 ημέρες, όπου η καθεμία παρέχει στον αναγνώστη, αποφθέγματα από τη σοφία, την εμπειρία και τη μακρόχρονη συγγραφική πορεία του Sharma.

Το εγχειρίδιο είναι εξαιρετικά ευανάγνωστο και ευχάριστο, για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και «είναι βέβαιο ότι θα γίνει δια βίου σύντροφος στο ταξίδι μας για να ζήσουμε μια ζωή που αξίζει» Robin Sharma.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, της Stefanie Stahl, εκδόσεις Διόπτρα

«Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα».

Κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του συναισθήματα, αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που έχουν δομηθεί και εδραιωθεί από τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας. Άλλωστε, η «ενήλικη» προσωπικότητα και κοσμοθεωρία μας, αποτελεί τον «καθρέφτη» των παιδικών μας χρονών.

Ο τρόπος που μεγαλώσαμε, σε αρκετές περιπτώσεις συνδράμει στην καθήλωση μας, σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Συνήθως, οι άνθρωποι φοβούνται να αντιμετωπίσουν το σκοτεινό παιδί που κρύβεται μέσα τους. Αν όμως σύμφωνα με τη Stefanie Stahl «αποδεχθούν την ύπαρξή του, και μαζί με αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωση, τότε θα συμφιλιωθούν μαζί του».

Έτσι, οι ασκήσεις που προτείνονται στο βιβλίο έχουν ως στόχο να μας απαλλάξουν από τα παλιά ψυχικά αδιέξοδα που μας ταλαιπωρούν και να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.